В Україні під органічним виробництвом задіяно 440 тис. га, що становить 1% від сільгоспугідь у країні. Проте на ринку органіки Україна добре відома, адже у нас вирощують половину всієї органічної гречки у світі. Про це повідомила фахівець Інституту аграрної економіки Ольга Ходаківська, передає agroday.com.ua.
За її словами, за площею органічної гречки Україна є не те що лідером Європи, а лідером світу — з часткою 49%, як і за соняшником (26%).
Окрім вказаних традиційних культур, фермери вирощують органічну спельту, бузину, чорницю, обліпиху, шипшину, ромашку. Більшість органічних господарств розташовано в Київській області (58), Одеській (38), Херсонській (38), та Харківській (29). Загалом їх нараховується 426.
Залежно від регіону продукція вирощування відрізняється.
«Традиційно на Півдні вирощують органічні зернові, зернобобові та олійні. Через порти ця продукція експортується до різних країн, в тому числі, ЄС. У Західній і Північній Україні найчастіше вирощують органічні гриби, ягоди, плоди, горіхи — переважно для внутрішнього споживання», — розповідає голова правління Федерації органічного руху Євген Милованов.
За останні 5 років виробництво органічної продукції в Україні подвоїлось. У грошовому вираженні за минулий рік воно склало майже €30 млн. Дещо стримує виробництво органічної продукції дороговизна — українці не завжди готові переплачувати в 1,5-3 рази, аби купити «органік».
https://kurkul.com