У дискусії взяли участь директор Департаменту безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Держпродспоживслужби Борис Кобаль, заступник начальника управління державного контролю - начальник відділу державної інспекції Юрій Перегінець, заступник начальника управління - начальник відділу державного контролю на кордоні Управління санітарних та ветеринарно-санітарних заходів на кордоні Держпродспоживслужби Андрій Охріменко, директор Всеукраїнської асоціації операторів ринку та м’яса та м’ясопродуктів Наталія Курята, представники облдержадміністрацій та громадськості.
Велику роль в обговоренні положень Закону зіграли представники інститутів громадянського суспільства із всієї України.
Дискусія торкнулася питань розробки низки підзаконних нормативно-правових актів, положення яких регламентують процедуру сертифікації вантажів з харчовими продуктами для експорту з України.
Як наголосив Борис Кобаль, «за останні 9 місяців завдяки спільним зусиллям держави та бізнесу відбулося розширення географії експортних поставок продукції нашої держави та збільшено кількість підприємств, які отримали право експорту харчових продуктів тваринного походження, із 690 у жовтні 2017 року до 836 на початку липня 2018 року».
Також він зазначив, що 289 українських підприємства наразі мають право експорту до країн Європейського Союзу, із них - 109 виробників харчових продуктів, в тому числі м'яса птиці, риби, меду, яєць, молока та молочних продуктів.
Присутні проаналізували порядок затвердження експортних потужностей, внесення та виключення їх з реєстру затверджених експортних потужностей та обговорили механізм внесення змін до реєстру затверджених експортних потужностей.
Особливо велику увагу представники громадськості приділили питанням законодавчих вимог до продовольчих товарів, які ідуть на експорт, процедурі проходження ветеринарного контролю та отримання дозвільних документів на експорт продукції до ЄС.
Прес-служба Держпродспоживслужби