Експортна ніша равликів до Європи стала відкритою у зв’язку із забороною збирати там природного равлика. Тому українські фермери закликають своїх колег до кооперації, аби оминати посередників із Литви та Польщі. Адже там наші равлики проходять доробку та продаються до Іспанії, Італії та Франції.
Про це повідомляє УНІАН.
«Європі взагалі цікавий український равлик, вирощений в наших кліматичних умовах. Українцю цікаво відправляти європейцям велику партію, оскільки за сто тонн вони заплатять значно більше, ніж за 25, за 200 заплатять більше ніж за 100», – пояснила власниця сімейного фермерського господарства «Західний равлик» Ірина Юськевич.
З 2017-го у Солонці біля Львова подружжя Юськевич зареєстрували сімейне фермерське господарство: вирощують слимаків максима та мюллер, яких полюбляють європейці. Восени будуть готові експортувати у ЄС до 25 тонн делікатесу. Та зараз займаються їхньою репродукцією.
Зараз подружжя експериментує на гектарі поля. Окрім цеху для репродукції, створили спеціальну теплицю, в якій підростають малюки. Тут їх годують спеціальним ріпаком та комбікормом. Саме такий равлик є конкурентоспроможним на ринку ЄС. Його вартість за кілограм ‒ від 6 до 16 євро, тоді як зібраний у дикій природі коштує близько долара за кілограм.
На сьогодні в Україні існує десять великих компаній і кілька десятків дрібних фермерів, які займаються равликами. Виробники експортують в Європу до 90% своєї продукції.
https://ukrainefood.org