Свіжа малина ремонтантних (осінніх) сортів є привабливою нішею в Італії, яку могли б заповнити українські експортери ягід.
Таку думку висловив економіст інвестиційного департаменту Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (ФАО) Андрій Ярмак на своїй сторінці в соцмережі Facebook.
"Сезон відпусток ще триває до кінця вересня. Туристів чимало. Тепло. А малини вже в продажу немає. Дуже важко знайти”,- пояснив фахівець ФАО ситуацію, що склалася на італійському ринку ягід.
Натомість, за словами Андрія Ярмака, українські виробники малини можуть збирати ягоду з середини серпня до середини жовтня.
В разі ж успішного експорту до Італії іх очікують пристойні ціни на продукцію. При цьому транспортування малини за цим експортним напрямком можна здійснювати протягом однієї доби.
Як повідомляв раніше Андрій Ярмак, частка малини зростає найбільше в структурі українського експорту м’яких ягід – з 7% у 2014 році до 29% у 2017-му. Тобто більш ніж у 4 рази. Якщо ж відкинути дикороси, то у структурі експорту культивованих ягід частка малини сягнула майже 60%.
Наразі Україна вже займає третє місце в експорті малини в Європі – і прямує до четвертого місця у світі.
https://ukrainefood.org