Вчимось виробляти органічну продукцію
02 November, Розділ Новини, переглядів 2 272
![Вчимось виробляти органічну продукцію Вчимось виробляти органічну продукцію](//a7d.com.ua/uploads/posts/2018-11/thumbs/1541165829_45238719_2160421864015057_4286446403007283200_n.jpg)
За даними керівника Асоціації "Біолан" Василя Пиндуса, завдяки
українсько-швейцарському проекту з органічноно виробництва проблему
запровадження біологічних технологій в АПК вдалось зрушити з " мертвої
точки". Нині все більше українців схиляються до вибору органічної
продукції, а аграрії - впровадження відповідних технологій. Це сталось у
нашій країні, бо надто популярне у світі. Отже, на законодавчому рівні
прийнято ряд важливих законі
в, заклади
аграрної освіти готують спеціалістів, видано перший підручник з основ
органічного землеробства, відкрита і діє ціла мережа сертифікаційних
центрів.
В господарствах, які запровадили такий спосіб ведення
рослинництва, земля не знає хімії, за рахунок чіткого ведення сівозмін
відродилась якість грунту, врожайність сільгоспкультур не поступається
показникам промислового вирощування.
Звісно, 100% перевести
український агросектор на органіку поки неможливо. А от запровадити його
елементи можна, вважає В.Пиндус. Наголошуючи, що такої думки вже дійшли
і в деяких агрохолдингах.
Щоб активно просувати філософію
органічної технології, варто дуже активно працювати безпосередньо з
фермерами, переконаний Сергій Журавель, доцент Житомирського
національного агроекологічного університету, і паралельно готувати
фахівців. Бо поки що цифри дуже невтішні: так, на Житомирщині
зареєстровано 2307 фермерських господарств, з них діє 600, сертифіковані
як органічні лише 5, ще 7 тільки проходять сертифікацію.
Відсутність практики і досвіду ведення органічного землеробства, мала
кількість спеціалізованої техніки, відсутність якісних біологічних
добрив і засобів захисту рослин, навчальних програм і професійних
консультантів... Ці багато інших питань стали предметом обговорення
учасників Всеукраїнської науково-практичної конференції "Органічне
агровиробництво: освіта і наука". Організаторами дискусії стали НМЦ
"Агроосвіта" і Федерація органічного руху України. Детальнішу інформацію
ви знайдете на сторінках грудневого номеру журналу "Аграрний
тиждень.Україна" В господарствах, які запровадили такий спосіб ведення
рослинництва, земля не знає хімії, за рахунок чіткого ведення сівозмін
відродилась якість грунту, врожайність сільгоспкультур не поступається
показникам промислового вирощування.
Звісно, 100% перевести
український агросектор на органіку поки неможливо. А от запровадити його
елементи можна, вважає В.Пиндус. Наголошуючи, що такої думки вже дійшли
і в деяких агрохолдингах.
Щоб активно просувати філософію
органічної технології, варто дуже активно працювати безпосередньо з
фермерами, переконаний Сергій Журавель, доцент Житомирського
національного агроекологічного університету, і паралельно готувати
фахівців. Бо поки що цифри дуже невтішні: так, на Житомирщині
зареєстровано 2307 фермерських господарств, з них діє 600, сертифіковані
як органічні лише 5, ще 7 тільки проходять сертифікацію.
Відсутність практики і досвіду ведення органічного землеробства, мала
кількість спеціалізованої техніки, відсутність якісних біологічних
добрив і засобів захисту рослин, навчальних програм і професійних
консультантів... Ці багато інших питань стали предметом обговорення
учасників Всеукраїнської науково-практичної конференції "Органічне
агровиробництво: освіта і наука". Організаторами дискусії стали НМЦ
"Агроосвіта" і Федерація органічного руху України. Детальнішу інформацію
ви знайдете на сторінках грудневого номеру журналу "Аграрний
тиждень.Україна"
Схожі новини
Внутрішнє споживання органічних продуктів цього року може сягнути 25 млн євроНауковці переконані, що Україна має унікальні природні можливості для виробництва органічної продукціїПОЄДНАННЯ НАУКИ, ОСВІТИ, ПРАКТИЧНОГО ВИРОБНИЦТВА І СПРАВЕДЛИВОГО ПРОДАЖУ ЯКІСНОЇ ОРГАНІЧНОЇ ПРОДУКЦІЇДержава економічно стимулюватиме виробництво органічної продукціїОрганічне виробництво в Україні: чи є успіхи?