Розрахункові залишки цукру на 01.01.2019 оцінюються у 1 435 т, що на 10% менше, ніж на відповідну дату минулого року.
Про це повідомляє прес-служба Економічного дискусійного клубу.
Із початку поточного маркетингового сезону (вересень-грудень) було вироблено 1,650 тис. т цукру з буряків, що на 17% менше, ніж у відповідному періоді попереднього сезону, що обумовлено скороченням виробництва цукросировини. Розрахункове внутрішнє споживання цукру за вересень-грудень 2018 року оцінюється в 457 тис. т.
За оперативними даними митної статистики, за 4 місяці поточного сезону було експортовано 198 тис. т цукру, що на 14% більше, ніж у вересні-грудні 2017 року. Із початку 2018/2019 МР український цукор користується активним попитом у країнах СНД — Узбекистані та Азербайджані.
Загалом у сезоні 2018/2019 МР пропозиція цукру на ринку очікується в обсязі 2 190 т, попит внутрішнього ринку прогнозується на рівні 1 370 т (з розрахунку 30 кг цукру на особу на рік). За умови забезпечення на кінець маркетингового періоду оптимальних залишків цукру на рівні 320 тис. т, вільний ресурс цукру для можливого експорту у поточному маркетинговому сезоні складатиме 500 тис. т.
www.ukrsugar.com