Аграрний тиждень. Україна
» » "Урожай-2007: прогнози і аналіз"
» » "Урожай-2007: прогнози і аналіз"

    "Урожай-2007: прогнози і аналіз"


    Юрій Мельник: Наша тактика і стратегія проведення комплексу осінньо-польових робіт зміниться. Та головне – через посуху, яка в ряді регіонів продовжується і по сьогодні, коригуємо свої плани щодо термінів проведення посівної кампанії. Великий Сенека сказав, що навіть після неврожайного року все одно потрібно сіяти, тому завдання і господарників, і бізнесменів, і відповідних ланок влади - створити відповідні умови, щоб осінній посівний план робіт здійснити.
    Це питання розглядалося на виїзному засіданні Уряду 22 серпня у Полтавській області. Проведенню осіннього комплексу робіт як тактичному завданню, а також цілому ряду стратегічних питань, які випливають з результатів цього року, уряд на своєму засіданні присвятив велику увагу. Одразу оперативно прийнято розпорядження КМУ, в якому окреслено питання, над якими повинні працювати і міністерства, і місцеві органи виконавчої влади, і науковці аби виконати комплекс осінніх робіт і зробити висновки з уроку 2007 року.
    Комплекс робіт надзвичайно напружений: 13,3 млн. га потрібно підготувати під посів ярих культур, мінімум 7,8 млн. га - під посів озимих культур і на цій площі посіяти озимину. Необхідно зібрати великі площі пізніх культур: кукурудзу - з 2,2 млн. га, цукровий буряк - з більш ніж 600 тис. га, сою - з такої ж площі, соняшник – з 3,3 млн. га. Незважаючи на те, що за підсумками збирання ранніх зернових культур ми маємо зменшення виробництва зерна, все ж прогнозуємо, що по завершенню осіннього комплексу робіт і фінансовий, і виробничий результат не погіршаться, а навпаки - матимемо деякий приріст валової продукції сільського господарства.
    Та й показники 7 місяців роботи дають підстави розраховувати і сподіватися, що 2007 рік ми закінчимо з приростом валової продукції сільського господарства, адже за 7 місяців цей показник становить 5,5%. В останні роки приріст відзначається саме в сільгосппідприємствах, де застосовуються новітні технології і виробляється конкурентноздатна продукція: тут приріст становив більше 10% .
    "Урожай-2007: прогнози і аналіз"
    Завдяки результативним діям Уряду, за 7 місяців зовнішньо торгівельний оборот продукції сільського господарства і переробних галузей становить 5,5 мільярди доларів, з них експорт склав близько 3,4 мільярди доларів, зрісши на 39%, імпорт - 2,1 мільярди доларів і зріс також, але на 24 %. Ми отримали позитивне сальдо, яке оцінюється в 1,2 мільярди доларів.
    Ми констатуємо впродовж кількох місяців зростання платежів до зведеного і державного бюджетів від підприємств АПК. За 7 місяців платежі до зведеного бюджету становили 6,2 мільярди гривень (зросли на 21%). Один з вагомих показників, яким можна навіть пишатися, - зросли і зростають інвестиції в основний капітал сільськогосподарських підприємств. За даними офіційної статистики, за 7 місяців інвестиції в основний капітал зросли на 700 млн. грн. і становлять 2,8 млрд. гривень в абсолютному виразі.
    Що ми визначаємо як позитивну тенденцію: приріст виробництва валової продукції сільського господарства, формування в цілому сприятливих цінових умов для реалізації продукції забезпечує підвищення заробітної плати в сільському господарстві (зросла в поточному році на 12%). І хоча вона залишається найнижчою серед галузей економіки, ми це відзначаємо і відносимо до проблем, над якими потрібно працювати ще серйозніше.
    Для завершення поточного року і виконання комплексу робіт селянам потрібно 11 млрд. грн. По перше – це кредитні ресурси. Близько 8 тисяч підприємств кредитуються зараз в банківських установах, близько 8 млрд. грн. вже залучено, з них 4,7 млрд. оформлені як пільгові: 3 млрд. 300 млн. - короткострокові кредити на 1 рік і 1,4-1,5 млрд. - кредити середньострокового терміну, до 3 років. Ви знаєте, що для виконання цієї програми передбачені кошти державного бюджету - 667 млн. грн. і на здешевлення ставок користування кредитом вже спрямовано 270 млн., з яких селянами освоєно 150.
    По-друге, надходження коштів від продажу власної продукції. На сьогодні практично на всі її види, починаючи від усіх видів зерна і закінчуючи більшістю видів продукції тваринництва, встановилися сприятливі ціни реалізації. Вже двадцять українських підприємств експортують свою продукцію до Російської Федерації: в поточному році до РФ реалізовано 25 тис. т молочної продукції і більше 21 тис. т м’яса.
    Реалізація програм АПК. Те, що селяни планували отримати для себе з державного бюджету, вони отримали. А це майже 2,5 млрд. грн.. На кінець серпня отримано майже на 30% більше коштів, ніж за відповідний період минулого року. Отже, наша позиція щодо пріоритетності фінансування програм розвитку в першому півріччі та під осінній комплекс, сприйнята урядом і завдяки позиції Кабінету Міністрів сільгоспвиробники отримали ці кошти.
    Ще 480 млн. грн. надано сільгосппідприємствам за програмами спеціального фінансування. Це і будування житла, і постачання техніки, і 1% збір на розвиток садівництва і виноградарства, тобто це основі напрямки, які фінансуються за рахунок спецфонду.
    Фінансово підтримані господарства, які постраждали від посухи. Розпорядженням Уряду в липні місяці надано 120 млн. грн. десяти регіонам по трьом напрямкам: компенсація господарствам, постраждалим від пилових бур, від посухи і від градобою. За інформацією з місць, більш ніж 3100 підприємств мають право отримати ці кошти, 800 з них цим правом скористалися. 50 млн. грн. перераховано на розрахункові рахунки сільгосппідприємств, які постраждали від інших стихій. Ще раз наголошу: завдяки нашим з Міністерством фінансів узгодженим діям, Уряд спрямовує кошти на розрахункові рахунки агропідприємств з поверненням їх до кінця 2008 року і без проведення тендерних процедур.
    Ресурси, які ми залучимо під проведення комплексу осінніх польових робіт. Маємо 100% забезпечення насінням озимих культур під посів. Більшість насіння вже доведено до посівних кондицій, а в тих регіонах, де не вироблено достатньої кількості насіння, його можна придбати в інших регіонах, для цього залучаються і кошти обласних бюджетів. Здійснюється постачання насіння і за рахунок Державного насіннєвого фонду. Фінансування цієї установи збільшено на 50 млн. грн.. Тендерні процедури вже проведені, насіння закуплене і постачається за заявкам з регіонів. В першу чергу тим підприємствам, які постраждали від посухи.
    Щодо забезпечення матеріально-технічними ресурсами. Забезпечення мінеральними добривами: положення меморандуму, укладеного на початку року представниками хімічних підприємств та товаровиробників, дотримуються. Уряд підтримав підписання цього меморандуму. І нині при потребі на осінній комплекс робіт у 360 тис. т мінеральних добрив у діючій речовині сільгосптоваровиробниками придбано майже 130 тис. т (вдвічі більше, ніж на цю дату в 2006 році). Працюємо в плановому режимі.
    Пально-мастильні матеріали. 895 тис. т - наша потреба. Це обсяги, підтверджені місцевими державними адміністраціями заявками до Мінагрополітики, до Мінпаливенерго. Ми співпрацюємо ефективно і результативно, підтримується стабільна ситуація на дизпаливо і низько октановий бензин. Завдяки стабільній ситуації на ринку пально-мастильних матеріалів, ми проведемо комплекс збиральних і посівних робіт в заплановані терміни.
    Техніка. Дуже вузьке місце, але я хотів би відзначити і позитиви. З початку року придбано нової техніки на 5 млрд. грн. - близько 16000 одиниць (+700 одиниць до минулого року). Селяни почали купувати складну техніку, яка дорого коштує і є ефективною. Я вважаю, що це абсолютний позитив. Працюють державні програми - 30% компенсація вартості техніки. За програмами державної підтримки придбано більш ніж 1400 одиниць техніки. Ми плануємо і наступного ріку суттєво підвищити державну підтримку для технічного оновлення парку всіх сільськогосподарських машин.
    "Урожай-2007: прогнози і аналіз"
    Збирання більшості ранніх зернових і зернобобових культур закінчено. Пшениці (бункерна вага) зібрано 14, 6 млн. т, жита - 580 тис. т, ячменю - 6,434 млн. т, гороху - 327 тис. т. Збирається гречка, соя. Розпочалося збирання соняшнику, проса та ін.. Підготовлено 7 млн. га грунту під посів озимих культур. Вже власне розпочалася посівна компанія, оскільки з планових 750 тис. га ріпаку посіяно більше 450 тис. га. Ця робота йде випереджаючими темпами в першу чергу в тих регіонах, які мають достатню зволоженість грунту.
    Інтервенції на ринку зерна. Через інтервенції ми ринковим методом (реалізація борошна підприємствами Держрезерву, ДАК «Хліб України» за заявками регіонів) отримали стабільну ціну на хліб. ДАК «Хліб України» вже реалізовано близько 55 тис. т борошна. Ця робота планова, здійснюється згідно графіка, відпускається борошно із зерна врожаю і 2005 року і 2006, яке викуплено підприємствами ДАК «Хліб України» у Аграрного фонду на підставі рішень Уряду.
    Формування державних продовольчих ресурсів. Аграрний фонд має сформовану нормативну базу, фінансові ресурси, щоб здійснити в плановому режимі закупівлі зерна до Держрезерву. Вже законтрактовано 117 тис. т, з них 85 тис. т - проплачено. Торік цю роботу ми розпочали після 1 вересня, а зараз розраховуємо, що на цю дату матимемо щонайменше 100 тис. т.
    Не вірте тому, хто каже, що фіксованої ціни на сьогодні немає. Є ціна фіксінгу, яка визначається на трьох останніх біржових сесіях: зерно 2 кл. – 1130 грн./т, пшениця 3 кл. – 1097-1100 грн./т, пшениця 4 кл. – 1030-1040 грн./т. Вони змінюються, але не суттєво. Якщо ви пам’ятаєте, ми починали закупівлю з 920-950 грн./т. Отже, ціна серпня суттєво зросла. Ми вважаємо, що вона справедлива.
    До проблем я б відніс функціонування ринку цукру. З одного боку ми маємо документи, видані Кабінетом Міністрів України і Міністерством аграрної політики. Визначено мінімальні ціни, розподілена квота між заводами-виробниками. Мінімальна ціна на цукор, визначена урядом, - 2500 грн.т, на цукровий буряк - 170 грн./т. З іншого боку, за підрахунками фахівців, ми очікуємо на початок маркетингового року залишки майже 1 млн. т цукру з минулого маркетингового року. Тому на засіданні колегії міністерства ми вже розглянули ці питання і вийшли на рішення, які дадуть можливість утримати ситуацію прогнозованою і стабільною (матеріали з колегії читайте в наступному номері газети).
    Тваринництво. Зараз ми маємо сприятливі ціни на молоко, на м'ясо в живій вазі, але повинні визнати: поголів’я ВРХ зменшується. Тому це завдання на наступний рік - оптимізувати розмір дотації у скотарстві, на підтримку виробництва продукції і поголів’я тварин. До речі, дотації, які вже 3-4 роки діють у галузях вівчарства і м’ясного скотарства, дозволили отримати приріст поголів’я відповідно на 105 та 106 % до рівня минулого року (дані Держкомстату). Це не великий приріст, але це симптоматичний показник послідовності державної програми, її результату. Тому програма 2008 року буде спрямована на виплату дотацій і у молочному скотарстві. Втім, цього року на підтримку молочного скотарства Урядом також передбачено 55 млн. грн.. Хоча їх замало, на мою думку.
    Наша стратегія. Врегулювання питання сплати ПДВ в сільському господарстві у 2008 і наступних роках. Прем’єр-міністр України визначив, що відміняти норму підтримки сільського господарства, яка показала впродовж 10 років свою ефективність і підтримується селянами, не доцільно. Ми суттєво вдосконалили цю норму. І на 2008 рік вносимо проект закону, яким передбачимо в сільському господарстві норму сплати ПДВ в особливому режимі.
    Окремі позиції, за якими формуватиметься бюджет АПК в 2008 році: підтримка реалізації інвестиційних проектів, розвиток соціальної сфери села, тваринництво, технології в рослинництві, матеріально-технічне переоснащення. Ці напрямки стратегічні, а також кілька програм, над якими працює міністерство разом з іншими інститутами влади - розвиток меліорації земель (зрошення, осушення, хімічна меліорація), програма розвитку оптових ринків. Покладаємо великі надії на запровадження форвардних закупівель з початку 2008 року для формування продовольчого резерву. Порядок прописано у відповідних документах Уряду. Отримавши з початку року фінансування, форвард зможе запрацювати вже з 1 січня 2008 року.

    Підготовлено прес-службою МінАП





    Схожі новини
  • Черкаські хлібороби планують здійснити посів ярини на 920 тис. га
  • Фінансування держпрограм у агросекторі збільшать
  • ВЕСНА – НОВИЙ СТАРТ
  • 10 регіонів страждають від посухи
  • В МІНІСТЕРСТВІ АГРАРНОЇ ПОЛІТИКИ ВІДБУЛАСЯ СЕЛЕКТОРНА НАРАДА

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.

"Урожай-2007: прогнози і аналіз"


Юрій Мельник: Наша тактика і стратегія проведення комплексу осінньо-польових робіт зміниться. Та головне – через посуху, яка в ряді регіонів продовжується і по сьогодні, коригуємо свої плани щодо термінів проведення посівної кампанії. Великий Сенека сказав, що навіть після неврожайного року все одно потрібно сіяти, тому завдання і господарників, і бізнесменів, і відповідних ланок влади - створити відповідні умови, щоб осінній посівний план робіт здійснити.
Це питання розглядалося на виїзному засіданні Уряду 22 серпня у Полтавській області. Проведенню осіннього комплексу робіт як тактичному завданню, а також цілому ряду стратегічних питань, які випливають з результатів цього року, уряд на своєму засіданні присвятив велику увагу. Одразу оперативно прийнято розпорядження КМУ, в якому окреслено питання, над якими повинні працювати і міністерства, і місцеві органи виконавчої влади, і науковці аби виконати комплекс осінніх робіт і зробити висновки з уроку 2007 року.
Комплекс робіт надзвичайно напружений: 13,3 млн. га потрібно підготувати під посів ярих культур, мінімум 7,8 млн. га - під посів озимих культур і на цій площі посіяти озимину. Необхідно зібрати великі площі пізніх культур: кукурудзу - з 2,2 млн. га, цукровий буряк - з більш ніж 600 тис. га, сою - з такої ж площі, соняшник – з 3,3 млн. га. Незважаючи на те, що за підсумками збирання ранніх зернових культур ми маємо зменшення виробництва зерна, все ж прогнозуємо, що по завершенню осіннього комплексу робіт і фінансовий, і виробничий результат не погіршаться, а навпаки - матимемо деякий приріст валової продукції сільського господарства.
Та й показники 7 місяців роботи дають підстави розраховувати і сподіватися, що 2007 рік ми закінчимо з приростом валової продукції сільського господарства, адже за 7 місяців цей показник становить 5,5%. В останні роки приріст відзначається саме в сільгосппідприємствах, де застосовуються новітні технології і виробляється конкурентноздатна продукція: тут приріст становив більше 10% .
"Урожай-2007: прогнози і аналіз"
Завдяки результативним діям Уряду, за 7 місяців зовнішньо торгівельний оборот продукції сільського господарства і переробних галузей становить 5,5 мільярди доларів, з них експорт склав близько 3,4 мільярди доларів, зрісши на 39%, імпорт - 2,1 мільярди доларів і зріс також, але на 24 %. Ми отримали позитивне сальдо, яке оцінюється в 1,2 мільярди доларів.
Ми констатуємо впродовж кількох місяців зростання платежів до зведеного і державного бюджетів від підприємств АПК. За 7 місяців платежі до зведеного бюджету становили 6,2 мільярди гривень (зросли на 21%). Один з вагомих показників, яким можна навіть пишатися, - зросли і зростають інвестиції в основний капітал сільськогосподарських підприємств. За даними офіційної статистики, за 7 місяців інвестиції в основний капітал зросли на 700 млн. грн. і становлять 2,8 млрд. гривень в абсолютному виразі.
Що ми визначаємо як позитивну тенденцію: приріст виробництва валової продукції сільського господарства, формування в цілому сприятливих цінових умов для реалізації продукції забезпечує підвищення заробітної плати в сільському господарстві (зросла в поточному році на 12%). І хоча вона залишається найнижчою серед галузей економіки, ми це відзначаємо і відносимо до проблем, над якими потрібно працювати ще серйозніше.
Для завершення поточного року і виконання комплексу робіт селянам потрібно 11 млрд. грн. По перше – це кредитні ресурси. Близько 8 тисяч підприємств кредитуються зараз в банківських установах, близько 8 млрд. грн. вже залучено, з них 4,7 млрд. оформлені як пільгові: 3 млрд. 300 млн. - короткострокові кредити на 1 рік і 1,4-1,5 млрд. - кредити середньострокового терміну, до 3 років. Ви знаєте, що для виконання цієї програми передбачені кошти державного бюджету - 667 млн. грн. і на здешевлення ставок користування кредитом вже спрямовано 270 млн., з яких селянами освоєно 150.
По-друге, надходження коштів від продажу власної продукції. На сьогодні практично на всі її види, починаючи від усіх видів зерна і закінчуючи більшістю видів продукції тваринництва, встановилися сприятливі ціни реалізації. Вже двадцять українських підприємств експортують свою продукцію до Російської Федерації: в поточному році до РФ реалізовано 25 тис. т молочної продукції і більше 21 тис. т м’яса.
Реалізація програм АПК. Те, що селяни планували отримати для себе з державного бюджету, вони отримали. А це майже 2,5 млрд. грн.. На кінець серпня отримано майже на 30% більше коштів, ніж за відповідний період минулого року. Отже, наша позиція щодо пріоритетності фінансування програм розвитку в першому півріччі та під осінній комплекс, сприйнята урядом і завдяки позиції Кабінету Міністрів сільгоспвиробники отримали ці кошти.
Ще 480 млн. грн. надано сільгосппідприємствам за програмами спеціального фінансування. Це і будування житла, і постачання техніки, і 1% збір на розвиток садівництва і виноградарства, тобто це основі напрямки, які фінансуються за рахунок спецфонду.
Фінансово підтримані господарства, які постраждали від посухи. Розпорядженням Уряду в липні місяці надано 120 млн. грн. десяти регіонам по трьом напрямкам: компенсація господарствам, постраждалим від пилових бур, від посухи і від градобою. За інформацією з місць, більш ніж 3100 підприємств мають право отримати ці кошти, 800 з них цим правом скористалися. 50 млн. грн. перераховано на розрахункові рахунки сільгосппідприємств, які постраждали від інших стихій. Ще раз наголошу: завдяки нашим з Міністерством фінансів узгодженим діям, Уряд спрямовує кошти на розрахункові рахунки агропідприємств з поверненням їх до кінця 2008 року і без проведення тендерних процедур.
Ресурси, які ми залучимо під проведення комплексу осінніх польових робіт. Маємо 100% забезпечення насінням озимих культур під посів. Більшість насіння вже доведено до посівних кондицій, а в тих регіонах, де не вироблено достатньої кількості насіння, його можна придбати в інших регіонах, для цього залучаються і кошти обласних бюджетів. Здійснюється постачання насіння і за рахунок Державного насіннєвого фонду. Фінансування цієї установи збільшено на 50 млн. грн.. Тендерні процедури вже проведені, насіння закуплене і постачається за заявкам з регіонів. В першу чергу тим підприємствам, які постраждали від посухи.
Щодо забезпечення матеріально-технічними ресурсами. Забезпечення мінеральними добривами: положення меморандуму, укладеного на початку року представниками хімічних підприємств та товаровиробників, дотримуються. Уряд підтримав підписання цього меморандуму. І нині при потребі на осінній комплекс робіт у 360 тис. т мінеральних добрив у діючій речовині сільгосптоваровиробниками придбано майже 130 тис. т (вдвічі більше, ніж на цю дату в 2006 році). Працюємо в плановому режимі.
Пально-мастильні матеріали. 895 тис. т - наша потреба. Це обсяги, підтверджені місцевими державними адміністраціями заявками до Мінагрополітики, до Мінпаливенерго. Ми співпрацюємо ефективно і результативно, підтримується стабільна ситуація на дизпаливо і низько октановий бензин. Завдяки стабільній ситуації на ринку пально-мастильних матеріалів, ми проведемо комплекс збиральних і посівних робіт в заплановані терміни.
Техніка. Дуже вузьке місце, але я хотів би відзначити і позитиви. З початку року придбано нової техніки на 5 млрд. грн. - близько 16000 одиниць (+700 одиниць до минулого року). Селяни почали купувати складну техніку, яка дорого коштує і є ефективною. Я вважаю, що це абсолютний позитив. Працюють державні програми - 30% компенсація вартості техніки. За програмами державної підтримки придбано більш ніж 1400 одиниць техніки. Ми плануємо і наступного ріку суттєво підвищити державну підтримку для технічного оновлення парку всіх сільськогосподарських машин.
"Урожай-2007: прогнози і аналіз"
Збирання більшості ранніх зернових і зернобобових культур закінчено. Пшениці (бункерна вага) зібрано 14, 6 млн. т, жита - 580 тис. т, ячменю - 6,434 млн. т, гороху - 327 тис. т. Збирається гречка, соя. Розпочалося збирання соняшнику, проса та ін.. Підготовлено 7 млн. га грунту під посів озимих культур. Вже власне розпочалася посівна компанія, оскільки з планових 750 тис. га ріпаку посіяно більше 450 тис. га. Ця робота йде випереджаючими темпами в першу чергу в тих регіонах, які мають достатню зволоженість грунту.
Інтервенції на ринку зерна. Через інтервенції ми ринковим методом (реалізація борошна підприємствами Держрезерву, ДАК «Хліб України» за заявками регіонів) отримали стабільну ціну на хліб. ДАК «Хліб України» вже реалізовано близько 55 тис. т борошна. Ця робота планова, здійснюється згідно графіка, відпускається борошно із зерна врожаю і 2005 року і 2006, яке викуплено підприємствами ДАК «Хліб України» у Аграрного фонду на підставі рішень Уряду.
Формування державних продовольчих ресурсів. Аграрний фонд має сформовану нормативну базу, фінансові ресурси, щоб здійснити в плановому режимі закупівлі зерна до Держрезерву. Вже законтрактовано 117 тис. т, з них 85 тис. т - проплачено. Торік цю роботу ми розпочали після 1 вересня, а зараз розраховуємо, що на цю дату матимемо щонайменше 100 тис. т.
Не вірте тому, хто каже, що фіксованої ціни на сьогодні немає. Є ціна фіксінгу, яка визначається на трьох останніх біржових сесіях: зерно 2 кл. – 1130 грн./т, пшениця 3 кл. – 1097-1100 грн./т, пшениця 4 кл. – 1030-1040 грн./т. Вони змінюються, але не суттєво. Якщо ви пам’ятаєте, ми починали закупівлю з 920-950 грн./т. Отже, ціна серпня суттєво зросла. Ми вважаємо, що вона справедлива.
До проблем я б відніс функціонування ринку цукру. З одного боку ми маємо документи, видані Кабінетом Міністрів України і Міністерством аграрної політики. Визначено мінімальні ціни, розподілена квота між заводами-виробниками. Мінімальна ціна на цукор, визначена урядом, - 2500 грн.т, на цукровий буряк - 170 грн./т. З іншого боку, за підрахунками фахівців, ми очікуємо на початок маркетингового року залишки майже 1 млн. т цукру з минулого маркетингового року. Тому на засіданні колегії міністерства ми вже розглянули ці питання і вийшли на рішення, які дадуть можливість утримати ситуацію прогнозованою і стабільною (матеріали з колегії читайте в наступному номері газети).
Тваринництво. Зараз ми маємо сприятливі ціни на молоко, на м'ясо в живій вазі, але повинні визнати: поголів’я ВРХ зменшується. Тому це завдання на наступний рік - оптимізувати розмір дотації у скотарстві, на підтримку виробництва продукції і поголів’я тварин. До речі, дотації, які вже 3-4 роки діють у галузях вівчарства і м’ясного скотарства, дозволили отримати приріст поголів’я відповідно на 105 та 106 % до рівня минулого року (дані Держкомстату). Це не великий приріст, але це симптоматичний показник послідовності державної програми, її результату. Тому програма 2008 року буде спрямована на виплату дотацій і у молочному скотарстві. Втім, цього року на підтримку молочного скотарства Урядом також передбачено 55 млн. грн.. Хоча їх замало, на мою думку.
Наша стратегія. Врегулювання питання сплати ПДВ в сільському господарстві у 2008 і наступних роках. Прем’єр-міністр України визначив, що відміняти норму підтримки сільського господарства, яка показала впродовж 10 років свою ефективність і підтримується селянами, не доцільно. Ми суттєво вдосконалили цю норму. І на 2008 рік вносимо проект закону, яким передбачимо в сільському господарстві норму сплати ПДВ в особливому режимі.
Окремі позиції, за якими формуватиметься бюджет АПК в 2008 році: підтримка реалізації інвестиційних проектів, розвиток соціальної сфери села, тваринництво, технології в рослинництві, матеріально-технічне переоснащення. Ці напрямки стратегічні, а також кілька програм, над якими працює міністерство разом з іншими інститутами влади - розвиток меліорації земель (зрошення, осушення, хімічна меліорація), програма розвитку оптових ринків. Покладаємо великі надії на запровадження форвардних закупівель з початку 2008 року для формування продовольчого резерву. Порядок прописано у відповідних документах Уряду. Отримавши з початку року фінансування, форвард зможе запрацювати вже з 1 січня 2008 року.

Підготовлено прес-службою МінАП





Схожі новини
  • Черкаські хлібороби планують здійснити посів ярини на 920 тис. га
  • Фінансування держпрограм у агросекторі збільшать
  • ВЕСНА – НОВИЙ СТАРТ
  • 10 регіонів страждають від посухи
  • В МІНІСТЕРСТВІ АГРАРНОЇ ПОЛІТИКИ ВІДБУЛАСЯ СЕЛЕКТОРНА НАРАДА

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.