На початку другої декади лютого ціни закупівлі живця в Україні дещо реабілітувалися. Так, якщо у перших числах лютого середня ціна на свинину живою вагою була на рівні 39,2 грн/кг, то цього тижня показник відновився до 40,5 грн/кг. Про позитивну динаміку на ринку живця повідомляє аналітичний відділ Асоціації «Свинарі України».
Цьоготижневі котирування на свиней забійних кондицій підвищились на 0,5-2 грн/кг, а тож їх діапазон упродовж 7-го тижня становив 39-41 грн/кг. Більшість м’ясопереробників зазначає, що передумов для висхідного руху цін поки не виникло, адже попит з боку кінцевого споживача залишається досить млявим. Тож реабілітацію цін частково пов’язують з підвищеною активністю формування запасів сировини окремими м’ясопереробниками, які скористалися «вікном» низьких цін. З іншого боку, таке відновлення слугує противагою падінню цін заготівлі, які сягнули критичного для свинарів рівня.
Більшість представників м’ясопереробки налаштовані на стабілізацію цін на досягнутому рівні, а можливий їх приріст наступного тижня оцінюють у 0,5-1 грн/кг. Так, протягом третього тижня лютого учасники Асоціації «М’ясної галузі» налаштовані закуповувати свиней забійних кондицій по 39-41,5 грн/кг. З іншого боку, побутує думка, що вище 42 грн/кг ціни на свинину живою вагою до кінця лютого не піднімуться.
Динаміка закупівельних цін на живець свиней І-ї категорії потижнево, 2018-2019 рр.
Джерело: Аналітичний відділ АСУ
Джерело: Pigua.info