Про це йдеться у повідомленні аналітичного відділу Ради з питань експорту продовольства (UFEB).
На експортному ринку яловичини свіжої або охолодженої переважає малий бізнес. Їх частка поставок у 2018 році склала 65%. На великі компанії припадало 19,6% всього експорту; на середній бізнес – 15,4%. Головними ринками збуту були наші сусіди: Білорусь (88,5%) та Туреччина (11,1%).
Замороженої яловичини у 2018 році було відвантажено у розмірі 25,9 тис. т, загальною вартістю $79,4 млн. На експортному ринку яловичини мороженої також домінує малий бізнес з часткою 52,4%, середній – 26%, великий – 19%. Топ-країнами імпортерами замороженої яловичини у 2018 році стали Азербайджан (26,4% ), Казахстан (25,5%) та Білорусь (18,4%).
Згідно з даними Державної митної служби, свинини свіжої або охолодженої, мороженої у 2018 році Україна експортувала близько 1,7 тис тон, на загальну суму $3,7 млн. Варто зазначити, що найбільше експортували представники малого бізнесу – 45%. Частка середнього – 37%, а великого – 18%. Свинини у вітчизняного виробника найбільше купували: Гонконг (59,8%), Грузія (17,3%), В’єтнам (14%).
Сегмент м’яса свійської птиці є топовим не лише в м’ясні галузі, але загалом у продовольстві. Вітчизняним компаніям вдалося відвантажити м’яса свійської птиці загальним обсягом 326,7 тис. т ($506,6 млн). Згідно з даними найбільш українського м’яса свійської птиці у 2018 році відвантажили до: Нідерландів (14,9%), Іраку (11,1%), Саудівської Аравії (9,7%) та Словаччини (9,5%). Топ-експортером м’яса та субпродуктів свійської птиці є ПАТ «Миронівський хлібопродукт».
Ковбасних виробів в Україні у 2018 році було експортовано близько 439 тон, загальною вартістю $1,3 млн. Вітчизняні компанії найбільш відвантажили ковбасних виробів до Грузії ( 46,7% ), Азербайджану ( 24,8% ), Республіки Молдова ( 12,3% ). ТзОВ «Доменік» відвантажила найбільше ковбасних виробів у 2018 році.
Нагадаємо, за даними Державної служби статистики, у 2018 році в Україну було ввезено агропродукції на $5,5 млрд.
agravery.com