У рамках діяльності Компоненту 3 Проекту з безпечності молока «Залучення приватного сектору до системи контролю безпечності продуктів харчування» 19-20 березня 2019 року відбувся черговий тренінг для середніх виробників молока, що є постачальниками молокопереробних підприємств-партнерів в Харківській області: ПАТ “Куп’янський молочноконсервний комбінат» і ТОВ «С-Транс».
Координатор компоненту 3 Ірина Висоцька також представила учасникам Концепцію пілотного проекту «Програма контролю сирого молока» та програмний додаток «Молочний модуль».
Цілями дводенних навчань були:
- підвищення обізнаності щодо небезпечних факторів у виробництві молока та критичних точок на фермі;
- чітке розуміння принципів HACCP (система аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках);
- важливість застосування найкращих практик управління стадом та забезпечення здоров’я та благополуччя тварин з фокусом на зменшення застосування антибіотиків.
Ще один блок теоретичної частини був присвячений питанню управлінню небезпечними факторами у місці виробництва та зберігання сирого молока, як того вже вимагає нове харчове законодавство.
Залучений консультант Ігор Присяжнюк у своїх виступах наголошував на важливості належного ведення та зберігання записів, що є важливою передумовою забезпечення простежуваності.
Валерій Лотоцький сфокусував увагу учасників тренінгу на темі «Зниження кількості соматичних клітин в молоці – як оптимізувати програму контролю маститів на фермі?».
Теоретична частина навчань завершилась обговоренням важливості зменшення застосування антибіотиків, зокрема і через забезпечення благополуччя тварин.