Аграрний тиждень. Україна
АТУ»Новини»Затверджено методи відбору зразків для контролю рівня нітратів у харчових продуктах
АТУ»Новини»Затверджено методи відбору зразків для контролю рівня нітратів у харчових продуктах

Затверджено методи відбору зразків для контролю рівня нітратів у харчових продуктах

03 квітень, Розділ Новини, переглядів 3 339

Наказом Мінагрополітики від 5 лютого 2019 року № 34 затверджено методи відбору зразків для визначення максимально допустимих рівнів нітратів у деяких харчових продуктах для цілей державного контролю.

Документ прописує процедуру відбору зразків харчових продуктів, рослин у полі, дитячого харчування та харчових продуктів на основі зернових для дітей грудного та молодшого віку та зразків продукції на етапі роздрібної торгівлі.

Також визначається необхідна мінімальна кількість точкових зразків, які необхідно відібрати від партії.

Визначені методи відбору є обов'язковими для державних ветеринарних інспекторів (державних інспекторів) Держпродспоживслужби, акредитованих лабораторій та операторів ринку з виробництва та/або обігу харчових продуктів.

Наказ розроблено на виконання закону Закону України «Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров'я та благополуччя тварин».

Згідно із статтею 21 цього Закону відбір зразків здійснюється у порядку:

1) планового відбору - для виконання щорічних планів держконтролю та/або держмоніторингу;

2) позапланового відбору - якщо під час здійснення держконтролю виникла обґрунтована підозра щодо порушення оператором ринку вимог законодавства або існують інші підстави для відбору зразків, встановлені Законом.

Оператори ринку зобов'язані забезпечити умови для відбору зразків продукції (стаття 16 Закону).

           Також наказом МОЗ від 13 травня 2013 року № 368 визначено максимальні рівні окремих забруднюючих речовин у харчових продуктах, в тому числі нітратів.





Схожі новини
  • Змінено національну систему контролю виробництва та обігу харчових продуктів у відповідності із вимогами ЄС
  • Володимир Лапа та трудовий колектив Держпродспоживслужби Києва підбили підсумки 2018 року
  • Заходи з виявлення, вилучення та відкликання з обігу масла стосуються лише фальсифікату - Держпродспоживслужба
  • 10 новел Закону України №2501-VIII — про фітосанітарні процедури
  • Фахівці Держпродспоживслужби та громадськість з усієї України обговорили особливості реалізації нового закону про контроль

  • Додати комментар
    Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.