У І кварталі 2019 року спеціалісти Держпродспоживслужби в Запорізькій області здійснили 227 планових заходів державного контролю у сферах безпечності харчових продуктів та санітарного законодавства.
У ході проведених перевірок встановлено, що практично кожен суб’єкт господарювання порушує санітарно-гігієнічний режим, виробничу та особисту гігієну.
Державний нагляд (контроль) проводився з застосуванням лабораторних досліджень: відібрано понад 2,5 тис. змивів із навколишнього середовища, бактерії групи кишкової палички виявлені в 1,8%, проведено дослідження 145 зразків харчових продуктів (готових страв), із яких 2,8% не відповідали гігієнічним вимогам за бактеріологічними показниками та 1,3% проб води з відхиленням із внутрішньої водорозподільної мережі.
За результатами перевірок, Держпродспоживслужба області, всім без винятку суб’єктам господарювання, направила приписи про усунення, у визначені строки, порушень вимог санітарного законодавства та безпечності, а також окремих показників якості харчових продуктів. Узагальнені матеріали направлені до органів влади та місцевого самоврядування для відповідного реагування.
У сфері безпечності харчових продуктів до 74 суб’єктів господарювання застосовані штрафні санкції на загальну суму 244,6 тис. грн.
Основними недоліками, які виявлені в ході проведення планових заходів держаного нагляду (контролю), є:
- порушення термінів проходження медичних оглядів працівниками закладів;
- порушення санітарно – протиепідемічного режиму в організації водо забезпечення об’єкту нагляду;
- використання мийних та дезінфікуючих засобів при відсутності документів, що підтверджують їх безпеку та якість, недостатній запас;
- проведення поточного та генерального прибирання приміщень без врахування вимог інструкцій щодо застосування мийних та дезінфікуючих засобів;
- недостатня кількість санітарного та спеціального одягу персоналу;
- недотримання правил особистої гігієни співробітниками закладів;
- використання не за призначенням інвентарю для прибирання приміщень закладів, недостатня його кількість та невпорядковане зберігання.
З метою профілактики кишкових інфекцій, в епіднебезпечний весняно-літній період, звертаємо увагу суб’єктів господарювання щодо необхідності виконання вимог діючого законодавства та посилення контролю за дотриманням санітарно-гігієнічного та протиепідемічного режимів на об’єктах.