Аграрний тиждень. Україна
» » ВИСОКІ ТЕХНОЛОГІЇ - ВИМОГА ДНЯ
» » ВИСОКІ ТЕХНОЛОГІЇ - ВИМОГА ДНЯ

    ВИСОКІ ТЕХНОЛОГІЇ - ВИМОГА ДНЯ


    Зональні галузеві наради стали сьогодні ефективними інституціями школи виживання аграріїв у непростих умовах господарювання. Всеукраїнський семінар виробників сільськогосподарської продукції південних і східних регіонів, що проходив на базі ТОВ АФ “Сади України” у Кегичівському районі на Харківщині, вочевидь перетворився на справді неординарну і знакову подію в організації проведення посівних робіт та впровадження безпосередньо в практику рекомендацій учених. І, в першу чергу, навіть, не тому, що зібрав до ділового кола високе офіційне і професійне представництво – в семінарі взяли участь віце-прем’єр-міністр України Віктор Слаута, представники міністерств аграрної політики, економіки, фінансів, заступники голів облдержадміністрацій з питань агропромислового комплексу, начальники головних управлінь агропромислового розвитку облдержадміністрацій та райдержадміністрацій, керівники базових господарств, науковці, керівники Держсортслужби, Держнасінінспекції, Держрезервнасінфонду, Центрдержродючість, Головдержзахисту, Головдержкарантину, - а тим, що тут принципово і фахово були піддані аналізу всі складові проведення посіву озимих культур з урахуванням посухи нинішнього літа, а також зроблено акцент на необхідності новітніх наукових розробок сучасних технологій рослинництва та їх впровадження в кожне господарство.

    Перш ніж розпочати ділове спілкування, більше півтисячі учасників семінару оглянули демонстраційні посіви та техніку агрофірми “Сади України”, яка займає одне з провідних місць з виробництва та переробки сільгосппродукції, як на Харківщині так, і в державі. Свою діяльність агрофірма розпочала у 1989 році на півдні України, як садівниче господарство, а сьогодні це – багатогалузеве сільгосппідприємство з виробництвом на площі більше 10 тисяч га, розташованих у багатьох регіонах країни. Головне господарство компанії, що складається з заводу по доробці насіння, машинно-транспортного парку, току та складських приміщень, великих земельних угідь, зосереджене в Харківській області. Тут спеціалізуються на виробництві елітного насіннєвого матеріалу зернових та технічних культур і за обсягами його виробництва входять до п’ятірки найбільших у світі. Щорічно в “Садах України” збирають 30-38 ц з 1 га соняшнику, 50-75 ц з 1га озимої пшениці, 70-110 ц з 1га кукурудзи, 45-5- ц з 1 га ярового ячменю, 30-35 ц з 1 га гороху, 25 ц з 1га сої. Технологія вирощування цих культур відповідає усім світовим вимогам. За словами президента агрофірми “Сади України” Олексія Зайцева, який разом із спеціалістами господарства давав пояснення учасникам семінару, високий рівень культури землеробства забезпечується за рахунок використання сучасних досягнень селекції і засобів захисту рослин, добрив та техніки. Крім цього, стабільній роботі агрофірми сприяє й високий професійний рівень її працівників, які продемонстрували процеси підготовки ґрунту та посів озимини. В господарстві вже посіяли понад 3 тисячі га зернових культур, 193 га соняшнику та 134 га сої.
     ВИСОКІ ТЕХНОЛОГІЇ - ВИМОГА ДНЯ
    Враховуючи те, що посівна кампанія озимих культур вже розпочалася в усіх областях України, в пленарній частині роботи семінару Віктор Слаута наголосив: „Все, сказане сьогодні з цієї трибуни, буде опрацьовано і знайде відображення у відповідних проектах рішень Уряду або законодавчих ініціатив. Крім того, всі фінансові потоки, які передбачені на розвиток сільського господарства в проекті Державного бюджету на 2008 рік, всі програми і порядки Міністерство аграрної політики буде формувати з урахуванням пропозицій, які нададуть науковці та провідні сільгосптоваровиробники”. Віктор Слаута нагадав, що проектом Державного бюджету на 2008 рік обсяги видатків на державну підтримку агропромислового комплексу та села в 2008 році максимально наближуються до вимог СОТ та ЄС (головний фінансовий документ країни прийнято на засіданні уряду 11вересня поточного року – прим. редакції) .
    “Підтримку рослинництва, садівництва і виноградарства пропонується збільшити на 40%, порівняно з 2007 роком, та вдвічі, порівняно з 2006 роком. Механізм даної підтримки буде трансформовано відповідно до ринкових засад. Також буде використовуватися механізм обов’язкового страхування сільськогосподарської продукції та її реалізації на організованому аграрному ринку”, - наголосив він.
    За словами Віце-прем’єр-міністра України, буде значно збільшено підтримку сільгосптоваровиробників на оновлення парку сільськогосподарської техніки.
    Особливу увагу Віктор Слаута звернув на те, що у бюджеті-2008 вперше будуть передбачені кошти на соціальну сферу села: “Планується спрямувати 1 млрд. грн. на забезпечення житлом працівників освіти, культури, охорони здоров’я, які проживають в сільській місцевості та уклали трудові контракти на 20 років”.

    Детально поінформував учасників семінару заступник міністра аграрної політики Сергій Мельник. Він, зокрема, зазначив, що стан підготовки та проведення комплексу осінньо - польових робіт у поточному році є предметом постійної уваги Уряду, Міністерства аграрної політики, органів управління агропромислового комплексу на місцях.
    Сергій Мельник повідомив, що за нещодавно прийнятим Кабінетом Міністрів розпорядженням № 671 насамперед планується розробити та затвердити на рівні регіонів відповідні заходи щодо забезпечення проведення комплексу осінніх польових робіт в оптимальні агротехнічні строки. Передбачено наблизити видатки загального фонду державного бюджету (з листопада - грудня на серпень – жовтень) за програмами фінансової підтримки рослинництва, тваринництва та інших на загальну суму 350 млн. гривень. Також планується провести насичення внутрішнього ринку ресурсів мінеральними добривами, технікою, пальним та встановити особливий контроль за ціноутворенням на цьому ринку. Заступник міністра зауважив, що велику увагу Кабмін відводить бюджетним видаткам у 2008 році на реалізацію найважливіших інноваційних та інвестиційних проектів в АПК. Зокрема заплановано впровадження форвардних закупівель Аграрним фондом продовольчого зерна до державного продовольчого резерву, надання фінансової підтримки підприємствам галузі шляхом здешевлення довгострокових кредитів із строком повернення протягом 5-7 років. Сергій Мельник також відзначив, що розроблено проект Комплексної програми розвитку меліорації земель і поліпшення екологічного стану зрошуваних і осушених угідь на період до 2015 року та проект Державної цільової програми розвитку гуртових сільськогосподарських ринків, передбачено здійснення системних заходів щодо державного контролю за розрахунками із селянами за орендовані в них земельні та майнові паї. Повідомив, що спеціальний режим справляння ПДВ вирішено залишити таким, який існує сьогодні.
    «Важливим кроком, - зазначив заступник міністра, - стала постанова Кабінету Міністрів України № 794, за якою Державному резервному насіннєвому фонду для додаткової закупівлі насіння та забезпечення ним постраждалих від посухи регіонів виділено додатково 50 млн. гривень, на які закуплено понад 22 тис. тонн насіння озимих культур». І водночас висловив занепокоєння тим, що на сьогодні господарства забрали з фонду лише 2,6 тис. тонн. Зокрема Одеська область – 1 тис. тонн, Кіровоградська – 743 тонни, Миколаївська – 500, Херсонська – 300 тонн.
    Пан Мельник повідомив, що 18 липня 2007 року Кабінетом Міністрів України прийнято розпорядженням, за яким виділено 120 млн. гривень за рахунок резервного фонду державного бюджету для надання допомоги постраждалим сільськогосподарським підприємствам, які зазнали збитків від посухи. На сьогодні господарствам вже перераховано понад 87 млн. гривень ( 73 %).
    Також Сергій Мельник зазначив, що у цьому році для технічного забезпечення агропромислового виробництва прийнято ряд законів та нормативних документів, які спрямовані на покращення технічного забезпечення сільгосппідприємств. Запевнив, що кошти, передбачені на підтримку технічного оновлення, направляються в регіони ритмічно і у визначених обсягах. Мінагрополітики також виділяє компенсацію і за техніку, придбану у 2006 році.
    Аналізуючи ситуацію на ринку зерна заступник міністра підкреслив, що враховуючи кон’юнктуру зернового ринку, світовий попит, зростаючий попит на внутрішньому ринку, цінову ситуацію, спеціалістами Мінагрополітики розроблено проект програми «Зерно України 2008 – 2015», де передбачено вже у 2008 році виробити 40 млн. тонн зерна.
    В ході обговорення проблем АПК прозвучало чимало суттєвих пропозицій. Учасники наради, зокрема, запропонували: зменшити податковий тиск (йдеться про податок на додану вартість для сільгосппідприємств, закладений в проекті Бюджету на наступний рік) у вигляді податкових канікул до того часу, поки Україна вступить до СОТ, розширити посіви продовольчої кукурудзи та зерна, розробити державну програму “Зрошення” і підтримати Національну програму “Хімізація”.

    Підготовлено за матеріалами
    прес-служби МінАП





    Схожі новини
  • Аграрному фонду передбачено 7,2 млрд грн для формування інтервенційного фонду
  • Чи ефективно використовуємо бюджетну підтримку?
  • Особливості посіву озимих
  • В МІНІСТЕРСТВІ АГРАРНОЇ ПОЛІТИКИ ВІДБУЛАСЯ СЕЛЕКТОРНА НАРАДА
  • Урожаю-2008 – якісний посівний матеріал

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.

ВИСОКІ ТЕХНОЛОГІЇ - ВИМОГА ДНЯ


Зональні галузеві наради стали сьогодні ефективними інституціями школи виживання аграріїв у непростих умовах господарювання. Всеукраїнський семінар виробників сільськогосподарської продукції південних і східних регіонів, що проходив на базі ТОВ АФ “Сади України” у Кегичівському районі на Харківщині, вочевидь перетворився на справді неординарну і знакову подію в організації проведення посівних робіт та впровадження безпосередньо в практику рекомендацій учених. І, в першу чергу, навіть, не тому, що зібрав до ділового кола високе офіційне і професійне представництво – в семінарі взяли участь віце-прем’єр-міністр України Віктор Слаута, представники міністерств аграрної політики, економіки, фінансів, заступники голів облдержадміністрацій з питань агропромислового комплексу, начальники головних управлінь агропромислового розвитку облдержадміністрацій та райдержадміністрацій, керівники базових господарств, науковці, керівники Держсортслужби, Держнасінінспекції, Держрезервнасінфонду, Центрдержродючість, Головдержзахисту, Головдержкарантину, - а тим, що тут принципово і фахово були піддані аналізу всі складові проведення посіву озимих культур з урахуванням посухи нинішнього літа, а також зроблено акцент на необхідності новітніх наукових розробок сучасних технологій рослинництва та їх впровадження в кожне господарство.

Перш ніж розпочати ділове спілкування, більше півтисячі учасників семінару оглянули демонстраційні посіви та техніку агрофірми “Сади України”, яка займає одне з провідних місць з виробництва та переробки сільгосппродукції, як на Харківщині так, і в державі. Свою діяльність агрофірма розпочала у 1989 році на півдні України, як садівниче господарство, а сьогодні це – багатогалузеве сільгосппідприємство з виробництвом на площі більше 10 тисяч га, розташованих у багатьох регіонах країни. Головне господарство компанії, що складається з заводу по доробці насіння, машинно-транспортного парку, току та складських приміщень, великих земельних угідь, зосереджене в Харківській області. Тут спеціалізуються на виробництві елітного насіннєвого матеріалу зернових та технічних культур і за обсягами його виробництва входять до п’ятірки найбільших у світі. Щорічно в “Садах України” збирають 30-38 ц з 1 га соняшнику, 50-75 ц з 1га озимої пшениці, 70-110 ц з 1га кукурудзи, 45-5- ц з 1 га ярового ячменю, 30-35 ц з 1 га гороху, 25 ц з 1га сої. Технологія вирощування цих культур відповідає усім світовим вимогам. За словами президента агрофірми “Сади України” Олексія Зайцева, який разом із спеціалістами господарства давав пояснення учасникам семінару, високий рівень культури землеробства забезпечується за рахунок використання сучасних досягнень селекції і засобів захисту рослин, добрив та техніки. Крім цього, стабільній роботі агрофірми сприяє й високий професійний рівень її працівників, які продемонстрували процеси підготовки ґрунту та посів озимини. В господарстві вже посіяли понад 3 тисячі га зернових культур, 193 га соняшнику та 134 га сої.
 ВИСОКІ ТЕХНОЛОГІЇ - ВИМОГА ДНЯ
Враховуючи те, що посівна кампанія озимих культур вже розпочалася в усіх областях України, в пленарній частині роботи семінару Віктор Слаута наголосив: „Все, сказане сьогодні з цієї трибуни, буде опрацьовано і знайде відображення у відповідних проектах рішень Уряду або законодавчих ініціатив. Крім того, всі фінансові потоки, які передбачені на розвиток сільського господарства в проекті Державного бюджету на 2008 рік, всі програми і порядки Міністерство аграрної політики буде формувати з урахуванням пропозицій, які нададуть науковці та провідні сільгосптоваровиробники”. Віктор Слаута нагадав, що проектом Державного бюджету на 2008 рік обсяги видатків на державну підтримку агропромислового комплексу та села в 2008 році максимально наближуються до вимог СОТ та ЄС (головний фінансовий документ країни прийнято на засіданні уряду 11вересня поточного року – прим. редакції) .
“Підтримку рослинництва, садівництва і виноградарства пропонується збільшити на 40%, порівняно з 2007 роком, та вдвічі, порівняно з 2006 роком. Механізм даної підтримки буде трансформовано відповідно до ринкових засад. Також буде використовуватися механізм обов’язкового страхування сільськогосподарської продукції та її реалізації на організованому аграрному ринку”, - наголосив він.
За словами Віце-прем’єр-міністра України, буде значно збільшено підтримку сільгосптоваровиробників на оновлення парку сільськогосподарської техніки.
Особливу увагу Віктор Слаута звернув на те, що у бюджеті-2008 вперше будуть передбачені кошти на соціальну сферу села: “Планується спрямувати 1 млрд. грн. на забезпечення житлом працівників освіти, культури, охорони здоров’я, які проживають в сільській місцевості та уклали трудові контракти на 20 років”.

Детально поінформував учасників семінару заступник міністра аграрної політики Сергій Мельник. Він, зокрема, зазначив, що стан підготовки та проведення комплексу осінньо - польових робіт у поточному році є предметом постійної уваги Уряду, Міністерства аграрної політики, органів управління агропромислового комплексу на місцях.
Сергій Мельник повідомив, що за нещодавно прийнятим Кабінетом Міністрів розпорядженням № 671 насамперед планується розробити та затвердити на рівні регіонів відповідні заходи щодо забезпечення проведення комплексу осінніх польових робіт в оптимальні агротехнічні строки. Передбачено наблизити видатки загального фонду державного бюджету (з листопада - грудня на серпень – жовтень) за програмами фінансової підтримки рослинництва, тваринництва та інших на загальну суму 350 млн. гривень. Також планується провести насичення внутрішнього ринку ресурсів мінеральними добривами, технікою, пальним та встановити особливий контроль за ціноутворенням на цьому ринку. Заступник міністра зауважив, що велику увагу Кабмін відводить бюджетним видаткам у 2008 році на реалізацію найважливіших інноваційних та інвестиційних проектів в АПК. Зокрема заплановано впровадження форвардних закупівель Аграрним фондом продовольчого зерна до державного продовольчого резерву, надання фінансової підтримки підприємствам галузі шляхом здешевлення довгострокових кредитів із строком повернення протягом 5-7 років. Сергій Мельник також відзначив, що розроблено проект Комплексної програми розвитку меліорації земель і поліпшення екологічного стану зрошуваних і осушених угідь на період до 2015 року та проект Державної цільової програми розвитку гуртових сільськогосподарських ринків, передбачено здійснення системних заходів щодо державного контролю за розрахунками із селянами за орендовані в них земельні та майнові паї. Повідомив, що спеціальний режим справляння ПДВ вирішено залишити таким, який існує сьогодні.
«Важливим кроком, - зазначив заступник міністра, - стала постанова Кабінету Міністрів України № 794, за якою Державному резервному насіннєвому фонду для додаткової закупівлі насіння та забезпечення ним постраждалих від посухи регіонів виділено додатково 50 млн. гривень, на які закуплено понад 22 тис. тонн насіння озимих культур». І водночас висловив занепокоєння тим, що на сьогодні господарства забрали з фонду лише 2,6 тис. тонн. Зокрема Одеська область – 1 тис. тонн, Кіровоградська – 743 тонни, Миколаївська – 500, Херсонська – 300 тонн.
Пан Мельник повідомив, що 18 липня 2007 року Кабінетом Міністрів України прийнято розпорядженням, за яким виділено 120 млн. гривень за рахунок резервного фонду державного бюджету для надання допомоги постраждалим сільськогосподарським підприємствам, які зазнали збитків від посухи. На сьогодні господарствам вже перераховано понад 87 млн. гривень ( 73 %).
Також Сергій Мельник зазначив, що у цьому році для технічного забезпечення агропромислового виробництва прийнято ряд законів та нормативних документів, які спрямовані на покращення технічного забезпечення сільгосппідприємств. Запевнив, що кошти, передбачені на підтримку технічного оновлення, направляються в регіони ритмічно і у визначених обсягах. Мінагрополітики також виділяє компенсацію і за техніку, придбану у 2006 році.
Аналізуючи ситуацію на ринку зерна заступник міністра підкреслив, що враховуючи кон’юнктуру зернового ринку, світовий попит, зростаючий попит на внутрішньому ринку, цінову ситуацію, спеціалістами Мінагрополітики розроблено проект програми «Зерно України 2008 – 2015», де передбачено вже у 2008 році виробити 40 млн. тонн зерна.
В ході обговорення проблем АПК прозвучало чимало суттєвих пропозицій. Учасники наради, зокрема, запропонували: зменшити податковий тиск (йдеться про податок на додану вартість для сільгосппідприємств, закладений в проекті Бюджету на наступний рік) у вигляді податкових канікул до того часу, поки Україна вступить до СОТ, розширити посіви продовольчої кукурудзи та зерна, розробити державну програму “Зрошення” і підтримати Національну програму “Хімізація”.

Підготовлено за матеріалами
прес-служби МінАП





Схожі новини
  • Аграрному фонду передбачено 7,2 млрд грн для формування інтервенційного фонду
  • Чи ефективно використовуємо бюджетну підтримку?
  • Особливості посіву озимих
  • В МІНІСТЕРСТВІ АГРАРНОЇ ПОЛІТИКИ ВІДБУЛАСЯ СЕЛЕКТОРНА НАРАДА
  • Урожаю-2008 – якісний посівний матеріал

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.