Згідно з інформацією групи компаній UBS Group AG, протягом наступного десятиліття ринок рослинної білкової їжі матиме тенденцію до прискореного зростання у зв’язку із технологічною революціїєю в сільському господарстві.
"Жартувати над перспективністю м’яса – це могло бути дотепним жартом 20 років тому", - каже Уейн Гордон, старший стратег групи компаній UBS Global Wealth Management у азіатсько-тихоокеанському регіоні. "Сьогодні це не смішно, враховуючи шалений підйом галузі рослинних білків протягом останнього часу".
Компанія Beyond Meat Inc., виробник рослинних гамбургерів, вийшла на ринок у поточному році, та її акції перевищили 200 доларів США минулого місяця порівняно з попередньою ціною у 25 доларів. Компанія UBS Group AG прогнозує, що ринок рослинних білків зросте з 4,6 млрд. доларів до 85 млрд. доларів до 2030 року, а ринок сільськогосподарських технологій розшириться більш ніж у п'ять разів.
«Можливість створювати вироблену в лабораторії їжу, яка відтворює м'ясо, рибу, яйця та молочну продукцію із меншим слідом вуглецю та без необхідності забою тварин - можливо, це стане комерційно життєздатним варіантом на наступне десятиліття», зазначає представник компанії UBS Group AG.
На сільське господарство припадає 40% використання землі, 30% викидів парникових газів та 70% споживання прісної води, зазначають в UBS Group AG, посилаючись на дані ООН. Новітні біологічні рішення включають вертикальне землеробство, лабораторні продукти харчування та застосування штучного інтелекту.
У 2018 році цифрова економіка досягла лише 0,3% сільського господарства та відстала від інших галузей. Інвестиції в технології минулого року збільшилися на 43% до 16,9 мільярдів доларів порівняно з 2017 роком, повідомили в компанії UBS Group AG, посилаючись на видання AgFunder.
У перспективі, до 2030 року UBS прогнозує зростання на 16% для розумного землеробства та розвитку доставки продовольства через мережу Інтернет, 13% для обробки насіння та 9% для наукових розробок про насіння.