Про це повідомляє infagro.com.ua.
Основна причина для обох категорій однакова – відчутне зниження пропозиції сировини і, як наслідок, її подорожчання.
Переробники згодні купувати молоко за дедалі більшою ціною, хоча влітку навіть при зниженні виробництва молока повинні бути надлишки, які необхідно експортувати. І тут виникає проблема – як зробити конкурентоспроможну продукцію для продажу на зовнішніх ринках з сировини, яка зараз вже дорожче, ніж у багатьох східноєвропейських країнах?
А якщо ще врахувати неймовірне (і незрозуміле) зміцнення курсу гривні, то експорт молочних продуктів стає абсолютно невигідним. Адже останнім часом внутрішні ціни на масло, сухе молоко і сироватку виявилися вищими за ціни попиту більшості імпортерів. Тому реалізація переорієнтується на внутрішній ринок або випуск продукції просто скорочується, щоб уникнути збитків.
В цілому, можна сказати, що підсумки року покажуть сумну статистику переробки молока. У першому півріччі молочні заводи закупили на 8% менше сировини, ніж за відповідний період минулого року. Це сигнал про те, що переробну галузь необхідно рятувати, поки український ринок остаточно не заполонили молочні продукти наших європейських сусідів.
Нагадаємо, A'SPIK GROUP збільшить на 10% виробництво молока.
agravery.com