За ініціативи Асоціації «Свинарі України» та за підтримки Держпродспоживслужби буде створено Робочу групу з представників зацікавлених громадських організацій, державних органів та наукових установ для впровадження утилізації падежу методом компостування*.
Покращення сталості виробництва свинини визначено виробниками як одна із цілей стратегії розвитку галузі. Наразі проблема утилізації падежу в Україні одна з найактуальніших, особливо для невеликих виробників, які не мають достатніх ресурсів і можливостей для ефективного її вирішення. По всій території країни функціонує лише 11 ветсанзаводів, більшість із яких у неналежному стані: мають мільйонні борги, застаріле або непридатне до роботи обладнання, через що утилізують у 10 разів менше побічних продуктів, ніж продукується в Україні. Водночас, обладнання для спалювання трупів дороговартісне і виконати вимоги до введення його в експлуатацію надзвичайно складно.
За середніми розрахунками промислове свинарство в Україні продукує близько 15 тис. тонн технологічного падежу на рік. Один із шляхів вирішення проблеми його утилізації вітчизняні свинарі вбачають у легалізації методу компостування. Це найбільш оптимальна технологія з точки зору витратності, експлуатації та біобезпеки, яка офіційно дозволена та широко застосовується у США, Канаді та Австралії.
*Компостування – це природний біологічний процес розкладання органічного матеріалу на стабільний продукт — компост — під впливом бактерій, грибів та інших мікроорганізмів.
Детальніше про компостування за посиланнями:
https://www.aphis.usda.gov/animal_health/emergency_management/downloads/nahems_guidelines/livestock-mortality-compost-sop.pdf
https://open.alberta.ca/dataset/31a1d717-b24a-4c07-ae14-14d47de6ecb0/resource/32cc186b-ebf8-4c41-9500-20fc36e5a90e/download/2015-440-29-1.pdf
https://www.animalhealthaustralia.com.au/wp-content/uploads/2015/09/DISP-08-FINAL24Aug15.pdf
Джерело: Pigua.info