Аграрний тиждень. Україна
» » Відповідаємо на актуальні питання власників тварин щодо оновленого Порядку ідентифікації та реєстрації великої рогатої худоби
» » Відповідаємо на актуальні питання власників тварин щодо оновленого Порядку ідентифікації та реєстрації великої рогатої худоби

    Відповідаємо на актуальні питання власників тварин щодо оновленого Порядку ідентифікації та реєстрації великої рогатої худоби


    1. Які основні зміни внесено до порядку ідентифікації та реєстрації великої рогатої худоби?

    В якості преамбули відповіді на це питання, треба нагадати, що внесення змін до наказу має на меті посилення вимог до якості вушних бирок для ідентифікації великої рогатої худоби (ВРХ), визначення найбільш раціонального та оптимального змісту реєстраційної картки господарства, реєстраційної картки ВРХ (РК ВРХ), відомості переміщення тварин та паспорта ВРХ, оптимізації технологічного процесу ідентифікації та реєстрації ВРХ з врахуванням вимог законодавства Європейського Союзу та з метою збереження належної простежуваності, спрощення та пришвидшення всіх процесів, пов’язаних з ідентифікацією без втрати достовірності даних.

    Удосконалений Порядок ідентифікації і реєстрації ВРХ містить такі нові норми та вимоги:

    спеціаліст державної установи (закладу) ветеринарної медицини, під контролем якої знаходиться господарство, завірятиме реєстраційну картку господарства. Також він повинен підтверджувати факти переміщення тварин, завіряючи відомість переміщення тварин. Це забезпечить належну простежуваність тварин та реалізацію вимог статті 5 Закону України «Про ідентифікацію і реєстрацію тварин».

    є випадки купівлі-продажу тварин власниками у яких відсутні власні виробничі потужності і які одразу переміщують тварину до третього господарства. Такі власники повинні реєструватися в Єдиному державному реєстрі тварин (далі – ЄДРТ). Для простежуваності обігу тварин до відомості переміщення додано відповідний блок інформації.

    Затверджено нові вимоги до якості бирок та новий зразок вушної бирки.

    2. Чи будуть нові правила сприяти прискоренню реєстрації тварин?

    Процес реєстрації ВРХ та видачі паспорта на тварин оптимізовано.

    Внесення даних до РК ВРХ та паспорта ВРХ (далі – паспорт тварини) про епізоотичний стан (благополуччя) господарства не є постійною інформацією та може бути неактуальною через короткий проміжок часу. Даний запис у РК ВРХ та паспорті тварини не застосовується та не використовується в роботі спеціалістом державної установи (закладу) ветеринарної медицини. Актуалізація інформації про благополуччя господарства з певних хвороб буде зазначатися в розділі переміщення паспорта тварини спеціалістом державної установи (закладу) ветеринарної медицини безпосередньо перед вибуттям тварини з господарства, що є надзвичайно важливим.

    Дані зміни форми РК ВРХ та паспорта великої рогатої худоби, а саме виключення даних про стан здоров’я тварини та благополуччя господарства надали змогу власнику тварин скоротити час реєстрації тварини та отримання на неї паспорта великої рогатої худоби до 7-10 днів, в порівнянні із затвердженим законодавчо 15-денним строком.

    Для пришвидшення отримання паспорта ВРХ власник тварини може звернутися наступного дня після реєстрації тварини в ЄДРТ до структурного підрозділу Державного підприємства «Агентство з ідентифікації і реєстрації тварин» у відповідній області, що дозволить отримати ідентифікаційний документ без оплати додаткових послуг через 3 дні з дня надання РК ВРХ для реєстрації тварини в ЄДРТ.

    Фізичні особи власники тварин можуть звернутися до державної установи ветеринарної медицини для отримання паспорта ВРХ без оплати додаткових послуг на 9-10 день з дня надання реєстраційної картки ВРХ для реєстрації тварини в ЄДРТ.

    Також отримати ідентифікаційний документ можна шляхом замовлення його доставки через Нову пошту, Автолюкс, Укрпошту, що дозволяє отримати паспорт великої рогатої худоби до 6 днів з дня надання РК ВРХ для реєстрації тварини в ЄДРТ.

    3. Що спонукало запровадити нові вимоги до бирки?

    Ситуація, з якою щоденно стикаються власники тварин та спеціалісти, що ідентифікують тварин на місцях. Так, до агентства неодноразово надходили скарги на якість бирок. Вони або губилися, або псувалися коли їх прикріплювали. Зрозуміло, що залишати таку ситуацію без реагування Мінагрополітики та адміністратора ЄДРТ не могли. Вона негативно впливає на діяльність фізичних і юридичних осіб. Власники тварин втрачали час і кошти.

    У результаті набрання чинності нових вимог до засобів ідентифікації, Адміністратор Єдиного державного реєстру тварин зміг забезпечити власників ВРХ якісними двокомпонентними бирками європейського зразка, сертифікованими міжнародним комітетом з реєстрації тварин (ICAR), і по сьогоднішній день до Державного підприємства «Агентство з ідентифікації і реєстрації тварин» надходять схвальні відгуки щодо якості таких бирок.

    Дані зміни покликані зекономити кошти власників тварин на замовлення дублікатів втрачених бирок та надати дієвий механізм контролю компетентним органом, адже бирку нового зразка тяжче підмінити, фальсифікувати, зняти без її пошкодження.

    4. Чи потрібно перереєстровувати господарство чи це відбуватиметься автоматично?

    Господарство перереєстровувати не потрібно. Відповідно до Розділу ІІ Порядку ідентифікації та реєстрації ВРХ, юридичні особи та фізичні особи –підприємці повинні зареєструвати свої господарства в Реєстрі тварин перед прибуттям до них першої ідентифікованої та зареєстрованої в установленому законодавством порядку тварини.

    5. В наказі прописана можливість отримання доступ до ЄДРТ. Як її реалізують на практиці?

    Найближчим часом таку норму буде реалізовано при завершенні розроблення нової версії ЄДРТ та створення кабінету власника тварин.

    6. Власники тварин повинні повідомляти про народження, загибель тварини тощо протягом 5 днів. Наскільки необхідна ця норма?

    Дана норма встановлена Законом України «Про ідентифікацію та реєстрацію тварин». Такий підхід дозволяє тримати актуальною інформацію в ЄДРТ. Яку власники тварин (у разі подання документів на отримання дотації), контролюючі органи, органи державної влади тощо можуть адекватно використовувати при виконанні своїх повноважень.

    7. Куди на місцях звертатися фермерам, щоб повідомити ці дані? Хто на місцях представляє Адміністратора реєстру?

    На місцях, у кожній області, Державне підприємство «Агентство з ідентифікації і реєстрації тварин» має відокремлені структурні підрозділи (філії). Їх адреси та контакти можна знайти на офіційному сайті Державного підприємства за посиланням: https://www.agro-id.gov.ua/kontakti/fili%d1%97/. Державні установи ветеринарної медицини в районах також надають такі послуги фізичним особам – власникам тварин, тому рекомендуємо звертатись до найближчих дільниць, ветеринарних пунктів, державних лікарень ветеринарної медицини.

    8. У наказі запроваджується ведення книги обліку тварин. Деякі господарства з розведення та утримання тварин користуються ліцензованими програмами обліку стада. Ця інформація буде дублюватися. Чи можна вести облік за допомогою лише комп’ютерних програм? Чи все-таки потрібно дублювати дані в книзі обліку тварин?

    Відповідно до Закону про ідентифікацію та реєстрацію тварин юридичні особи, які займаються розведенням та утриманням тварин, торгівлею ними, проводять забій, утилізацію та виставки з участю тварин (за винятком перевізників), зобов’язані вести облік усіх тварин у господарстві.

    Власник/утримувач тварин в разі відсутності доступу до ЄДРТ зобов'язаний повідомляти Адміністратора Єдиного державного реєстру тварин про всі факти народження, передачі права користування, купівлі, продажу та смерті тварини протягом п’яти робочих днів.

    У разі наявності доступу до ЄДРТ облік ведеться через електронне внесення або через ведення книги обліку.

    Крім того, хочемо звернути увагу на ще одну норму законодавства з ідентифікації та реєстрації, відповідно до якої юридичні особи зобов’язані щороку інвентаризувати поголів’я ВРХ у господарстві за статево-віковими й виробничими групами та звіряти з даними ЄДРТ за участю спеціаліста державної установи ветеринарної медицини.

    9. Чи може власник тварини проідентифікувати тварину іншими бирками

    Усі тварини, що утримуються в господарстві, мають бути ідентифіковані за допомогою двох бирок єдиного зразка для ідентифікації ВРХ встановленого додатком 5 до Порядку ідентифікації та реєстрації ВРХ, затвердженого наказом Міністерства аграрної політики та продовольства України від 04 грудня 2017 року № 642, зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 13 лютого 2018 року за № 166/31618 (далі – Порядок).

    Якщо одну з бирок, прикріплених на вухо тварини, було втрачено чи пошкоджено так, що ідентифікаційний номер, нанесений на ній, не читається, власник/утримувач зобов’язаний терміново замовити в Адміністратора Єдиного державного реєстру тварин дублікат бирки з тим самим ідентифікаційним номером і після її отримання прикріпити на вухо тварини. Пошкоджену бирку при цьому власник/утримувач знімає і знищує таким чином, щоб унеможливити її подальше використання.

    Для отримання дублікатів бирок власник/утримувач заповнює замовлення на дублікати бирок та ідентифікаційних документів, засвідчує його у спеціаліста державної установи (закладу) ветеринарної медицини та надсилає Адміністратору Єдиного державного реєстру тварин.

    Використання власником тварин бирок та дублікатів бирок, що не відповідають єдиному встановленому зразку затвердженому додатком до Порядку, замовлених не в Адміністратора Єдиного державного реєстру тварин є порушенням законодавства з ідентифікації і реєстрації тварин.





    Схожі новини
  • У рамках «АГРО-2019» обговорили ситуацію в галузі свинарства
  • Внесені зміни до порядку ідентифікації та реєстрації ВРХ та порядку оформлення і видачі паспорта ВРХ
  • Уряд схвалив внесення змін до деяких законодавчих актів щодо ідентифікації та реєстрації тварин
  • Доступ до Єдиного державного реєстру тварин вже отримали понад 700 установ
  • Спрощено процедуру ідентифікації великої рогатої худоби

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.

Відповідаємо на актуальні питання власників тварин щодо оновленого Порядку ідентифікації та реєстрації великої рогатої худоби


1. Які основні зміни внесено до порядку ідентифікації та реєстрації великої рогатої худоби?

В якості преамбули відповіді на це питання, треба нагадати, що внесення змін до наказу має на меті посилення вимог до якості вушних бирок для ідентифікації великої рогатої худоби (ВРХ), визначення найбільш раціонального та оптимального змісту реєстраційної картки господарства, реєстраційної картки ВРХ (РК ВРХ), відомості переміщення тварин та паспорта ВРХ, оптимізації технологічного процесу ідентифікації та реєстрації ВРХ з врахуванням вимог законодавства Європейського Союзу та з метою збереження належної простежуваності, спрощення та пришвидшення всіх процесів, пов’язаних з ідентифікацією без втрати достовірності даних.

Удосконалений Порядок ідентифікації і реєстрації ВРХ містить такі нові норми та вимоги:

спеціаліст державної установи (закладу) ветеринарної медицини, під контролем якої знаходиться господарство, завірятиме реєстраційну картку господарства. Також він повинен підтверджувати факти переміщення тварин, завіряючи відомість переміщення тварин. Це забезпечить належну простежуваність тварин та реалізацію вимог статті 5 Закону України «Про ідентифікацію і реєстрацію тварин».

є випадки купівлі-продажу тварин власниками у яких відсутні власні виробничі потужності і які одразу переміщують тварину до третього господарства. Такі власники повинні реєструватися в Єдиному державному реєстрі тварин (далі – ЄДРТ). Для простежуваності обігу тварин до відомості переміщення додано відповідний блок інформації.

Затверджено нові вимоги до якості бирок та новий зразок вушної бирки.

2. Чи будуть нові правила сприяти прискоренню реєстрації тварин?

Процес реєстрації ВРХ та видачі паспорта на тварин оптимізовано.

Внесення даних до РК ВРХ та паспорта ВРХ (далі – паспорт тварини) про епізоотичний стан (благополуччя) господарства не є постійною інформацією та може бути неактуальною через короткий проміжок часу. Даний запис у РК ВРХ та паспорті тварини не застосовується та не використовується в роботі спеціалістом державної установи (закладу) ветеринарної медицини. Актуалізація інформації про благополуччя господарства з певних хвороб буде зазначатися в розділі переміщення паспорта тварини спеціалістом державної установи (закладу) ветеринарної медицини безпосередньо перед вибуттям тварини з господарства, що є надзвичайно важливим.

Дані зміни форми РК ВРХ та паспорта великої рогатої худоби, а саме виключення даних про стан здоров’я тварини та благополуччя господарства надали змогу власнику тварин скоротити час реєстрації тварини та отримання на неї паспорта великої рогатої худоби до 7-10 днів, в порівнянні із затвердженим законодавчо 15-денним строком.

Для пришвидшення отримання паспорта ВРХ власник тварини може звернутися наступного дня після реєстрації тварини в ЄДРТ до структурного підрозділу Державного підприємства «Агентство з ідентифікації і реєстрації тварин» у відповідній області, що дозволить отримати ідентифікаційний документ без оплати додаткових послуг через 3 дні з дня надання РК ВРХ для реєстрації тварини в ЄДРТ.

Фізичні особи власники тварин можуть звернутися до державної установи ветеринарної медицини для отримання паспорта ВРХ без оплати додаткових послуг на 9-10 день з дня надання реєстраційної картки ВРХ для реєстрації тварини в ЄДРТ.

Також отримати ідентифікаційний документ можна шляхом замовлення його доставки через Нову пошту, Автолюкс, Укрпошту, що дозволяє отримати паспорт великої рогатої худоби до 6 днів з дня надання РК ВРХ для реєстрації тварини в ЄДРТ.

3. Що спонукало запровадити нові вимоги до бирки?

Ситуація, з якою щоденно стикаються власники тварин та спеціалісти, що ідентифікують тварин на місцях. Так, до агентства неодноразово надходили скарги на якість бирок. Вони або губилися, або псувалися коли їх прикріплювали. Зрозуміло, що залишати таку ситуацію без реагування Мінагрополітики та адміністратора ЄДРТ не могли. Вона негативно впливає на діяльність фізичних і юридичних осіб. Власники тварин втрачали час і кошти.

У результаті набрання чинності нових вимог до засобів ідентифікації, Адміністратор Єдиного державного реєстру тварин зміг забезпечити власників ВРХ якісними двокомпонентними бирками європейського зразка, сертифікованими міжнародним комітетом з реєстрації тварин (ICAR), і по сьогоднішній день до Державного підприємства «Агентство з ідентифікації і реєстрації тварин» надходять схвальні відгуки щодо якості таких бирок.

Дані зміни покликані зекономити кошти власників тварин на замовлення дублікатів втрачених бирок та надати дієвий механізм контролю компетентним органом, адже бирку нового зразка тяжче підмінити, фальсифікувати, зняти без її пошкодження.

4. Чи потрібно перереєстровувати господарство чи це відбуватиметься автоматично?

Господарство перереєстровувати не потрібно. Відповідно до Розділу ІІ Порядку ідентифікації та реєстрації ВРХ, юридичні особи та фізичні особи –підприємці повинні зареєструвати свої господарства в Реєстрі тварин перед прибуттям до них першої ідентифікованої та зареєстрованої в установленому законодавством порядку тварини.

5. В наказі прописана можливість отримання доступ до ЄДРТ. Як її реалізують на практиці?

Найближчим часом таку норму буде реалізовано при завершенні розроблення нової версії ЄДРТ та створення кабінету власника тварин.

6. Власники тварин повинні повідомляти про народження, загибель тварини тощо протягом 5 днів. Наскільки необхідна ця норма?

Дана норма встановлена Законом України «Про ідентифікацію та реєстрацію тварин». Такий підхід дозволяє тримати актуальною інформацію в ЄДРТ. Яку власники тварин (у разі подання документів на отримання дотації), контролюючі органи, органи державної влади тощо можуть адекватно використовувати при виконанні своїх повноважень.

7. Куди на місцях звертатися фермерам, щоб повідомити ці дані? Хто на місцях представляє Адміністратора реєстру?

На місцях, у кожній області, Державне підприємство «Агентство з ідентифікації і реєстрації тварин» має відокремлені структурні підрозділи (філії). Їх адреси та контакти можна знайти на офіційному сайті Державного підприємства за посиланням: https://www.agro-id.gov.ua/kontakti/fili%d1%97/. Державні установи ветеринарної медицини в районах також надають такі послуги фізичним особам – власникам тварин, тому рекомендуємо звертатись до найближчих дільниць, ветеринарних пунктів, державних лікарень ветеринарної медицини.

8. У наказі запроваджується ведення книги обліку тварин. Деякі господарства з розведення та утримання тварин користуються ліцензованими програмами обліку стада. Ця інформація буде дублюватися. Чи можна вести облік за допомогою лише комп’ютерних програм? Чи все-таки потрібно дублювати дані в книзі обліку тварин?

Відповідно до Закону про ідентифікацію та реєстрацію тварин юридичні особи, які займаються розведенням та утриманням тварин, торгівлею ними, проводять забій, утилізацію та виставки з участю тварин (за винятком перевізників), зобов’язані вести облік усіх тварин у господарстві.

Власник/утримувач тварин в разі відсутності доступу до ЄДРТ зобов'язаний повідомляти Адміністратора Єдиного державного реєстру тварин про всі факти народження, передачі права користування, купівлі, продажу та смерті тварини протягом п’яти робочих днів.

У разі наявності доступу до ЄДРТ облік ведеться через електронне внесення або через ведення книги обліку.

Крім того, хочемо звернути увагу на ще одну норму законодавства з ідентифікації та реєстрації, відповідно до якої юридичні особи зобов’язані щороку інвентаризувати поголів’я ВРХ у господарстві за статево-віковими й виробничими групами та звіряти з даними ЄДРТ за участю спеціаліста державної установи ветеринарної медицини.

9. Чи може власник тварини проідентифікувати тварину іншими бирками

Усі тварини, що утримуються в господарстві, мають бути ідентифіковані за допомогою двох бирок єдиного зразка для ідентифікації ВРХ встановленого додатком 5 до Порядку ідентифікації та реєстрації ВРХ, затвердженого наказом Міністерства аграрної політики та продовольства України від 04 грудня 2017 року № 642, зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 13 лютого 2018 року за № 166/31618 (далі – Порядок).

Якщо одну з бирок, прикріплених на вухо тварини, було втрачено чи пошкоджено так, що ідентифікаційний номер, нанесений на ній, не читається, власник/утримувач зобов’язаний терміново замовити в Адміністратора Єдиного державного реєстру тварин дублікат бирки з тим самим ідентифікаційним номером і після її отримання прикріпити на вухо тварини. Пошкоджену бирку при цьому власник/утримувач знімає і знищує таким чином, щоб унеможливити її подальше використання.

Для отримання дублікатів бирок власник/утримувач заповнює замовлення на дублікати бирок та ідентифікаційних документів, засвідчує його у спеціаліста державної установи (закладу) ветеринарної медицини та надсилає Адміністратору Єдиного державного реєстру тварин.

Використання власником тварин бирок та дублікатів бирок, що не відповідають єдиному встановленому зразку затвердженому додатком до Порядку, замовлених не в Адміністратора Єдиного державного реєстру тварин є порушенням законодавства з ідентифікації і реєстрації тварин.





Схожі новини
  • У рамках «АГРО-2019» обговорили ситуацію в галузі свинарства
  • Внесені зміни до порядку ідентифікації та реєстрації ВРХ та порядку оформлення і видачі паспорта ВРХ
  • Уряд схвалив внесення змін до деяких законодавчих актів щодо ідентифікації та реєстрації тварин
  • Доступ до Єдиного державного реєстру тварин вже отримали понад 700 установ
  • Спрощено процедуру ідентифікації великої рогатої худоби

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.