Аграрний тиждень. Україна
АТУ»Новини»Гречка для українського споживача може стати ексклюзивним продуктом
АТУ»Новини»Гречка для українського споживача може стати ексклюзивним продуктом

    Гречка для українського споживача може стати ексклюзивним продуктом


    Гречка для українського споживача може стати ексклюзивним продуктом

    Ціна 1 кг гречки у жовтні 2019 року зросла на 27,6%, порівняно з попереднім місяцем.

    Про це свідчать дані Держастату. Середня ціна цього продукту у крупних торогових мережах на початку листопада зросла на 1%, порівняно з жовтнем, та на 35,2%, порівняно з вереснем 2019. Для порівняння, минулого року у жовтні 1 кг гречки коштував 16 грн 94 коп, що на 56,6% (або на 9 грн 59 коп) менше за її вартість у поточному році. З грудня 2017 року вартість цього продукту почала знижуватись. Так, в середньому за 12 місяців 2018 року ціна 1 кг гречки кожен місяць зменшувалась на 2,7%. Включно по липень 2019 року ціна на гречку постійно спадала, а от вже в серпні вона зросла на 3,2%.

    Прогнози щодо подальшої кон’юктури цін на цю культуру, а також обсяги її виробнитцва не втішні. Причиною цьому є два фактори. Зібрані площі під гречку станом на 1 жовтня 2019 року зменшились на 34,7%, порівняно з аналогічним періодом минулого року. Відповідно, обсяги вирощування даної культури у звітному періоді скоротились на 56,3%, порівняно з результатами збирання за аналогічний період 2018 року. Така ситуація пояснюється тим, що українським аграріям невигідно вирощувати дану культуру. В державі немає програм підтримки виробництва нішевих культур, та рівень споживання гречки серед українців останнім часом скорочується.

    З іншого боку, на ситуацію з вартістю гречки впливає експотрно-імпортна політика в країні. Обсяги імпорту за січень-жовтень 2019 року у фізичній масі скоротились на 23,9%, порівняно з даними за аналогічний період минулого року. Основними постачальниками даної культури стали Казахстан ($1 млн.), Росія ($938 тис.) та Перу ($373 тис.). Тобто, левову частку серед імпорту складає російська гречка, яка в Росії у вересні 2019 року подорожчала на 7,6%, порівняно з даними за аналогічний період минулого року (за даними Росстату). Очевидно, що такая ситуація з вартістю цієї культури могла вплинути на кон’юктуру цін на українському ринку. Цікаво, що попри значне зниження обсягів виробництва гречки, експорт цієї культури з України за січень-жовтень 2019 року зріс майже в 2 рази, порівняно з аналогічним періодом минулого року. Основними покупцями стали Польща ($2,7 млн.), Німеччина ($1,4 млн.) та Південна Африка ($1,1 млн.). Таке суттєве нарощення обсягів експорту даної культури з України, очевидно, спричинено вигіднішою ціновою пропозицією від країн-імпортерів. Зважаючи на всі фактори, майбутнє виробництва та продажу гречки в Україні є невизначеним.

    Аналітичний департамент УАК

    agroconf.org





    Схожі новини
  • Осінній борщ для українців став доступнішими
  • Обід з національних страв подорожчав, але українці все одно можуть його собі дозволити
  • Вартість яєць в Україні зросла майже на 40%
  • Яйця цього року дешевші, незважаючи на сезонне зростання цін
  • МХП у січні-вересні 2019 р. збільшив продажі курятини на 14%

  • Додати комментар
    Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.

Гречка для українського споживача може стати ексклюзивним продуктом

15 листопад, Розділ Новини, переглядів 2 241

Гречка для українського споживача може стати ексклюзивним продуктом

Ціна 1 кг гречки у жовтні 2019 року зросла на 27,6%, порівняно з попереднім місяцем.

Про це свідчать дані Держастату. Середня ціна цього продукту у крупних торогових мережах на початку листопада зросла на 1%, порівняно з жовтнем, та на 35,2%, порівняно з вереснем 2019. Для порівняння, минулого року у жовтні 1 кг гречки коштував 16 грн 94 коп, що на 56,6% (або на 9 грн 59 коп) менше за її вартість у поточному році. З грудня 2017 року вартість цього продукту почала знижуватись. Так, в середньому за 12 місяців 2018 року ціна 1 кг гречки кожен місяць зменшувалась на 2,7%. Включно по липень 2019 року ціна на гречку постійно спадала, а от вже в серпні вона зросла на 3,2%.

Прогнози щодо подальшої кон’юктури цін на цю культуру, а також обсяги її виробнитцва не втішні. Причиною цьому є два фактори. Зібрані площі під гречку станом на 1 жовтня 2019 року зменшились на 34,7%, порівняно з аналогічним періодом минулого року. Відповідно, обсяги вирощування даної культури у звітному періоді скоротились на 56,3%, порівняно з результатами збирання за аналогічний період 2018 року. Така ситуація пояснюється тим, що українським аграріям невигідно вирощувати дану культуру. В державі немає програм підтримки виробництва нішевих культур, та рівень споживання гречки серед українців останнім часом скорочується.

З іншого боку, на ситуацію з вартістю гречки впливає експотрно-імпортна політика в країні. Обсяги імпорту за січень-жовтень 2019 року у фізичній масі скоротились на 23,9%, порівняно з даними за аналогічний період минулого року. Основними постачальниками даної культури стали Казахстан ($1 млн.), Росія ($938 тис.) та Перу ($373 тис.). Тобто, левову частку серед імпорту складає російська гречка, яка в Росії у вересні 2019 року подорожчала на 7,6%, порівняно з даними за аналогічний період минулого року (за даними Росстату). Очевидно, що такая ситуація з вартістю цієї культури могла вплинути на кон’юктуру цін на українському ринку. Цікаво, що попри значне зниження обсягів виробництва гречки, експорт цієї культури з України за січень-жовтень 2019 року зріс майже в 2 рази, порівняно з аналогічним періодом минулого року. Основними покупцями стали Польща ($2,7 млн.), Німеччина ($1,4 млн.) та Південна Африка ($1,1 млн.). Таке суттєве нарощення обсягів експорту даної культури з України, очевидно, спричинено вигіднішою ціновою пропозицією від країн-імпортерів. Зважаючи на всі фактори, майбутнє виробництва та продажу гречки в Україні є невизначеним.

Аналітичний департамент УАК

agroconf.org





Схожі новини
  • Осінній борщ для українців став доступнішими
  • Обід з національних страв подорожчав, але українці все одно можуть його собі дозволити
  • Вартість яєць в Україні зросла майже на 40%
  • Яйця цього року дешевші, незважаючи на сезонне зростання цін
  • МХП у січні-вересні 2019 р. збільшив продажі курятини на 14%

  • Додати комментар
    Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.