Аграрний тиждень. Україна
» » Гречка для українського споживача може стати ексклюзивним продуктом
» » Гречка для українського споживача може стати ексклюзивним продуктом

    Гречка для українського споживача може стати ексклюзивним продуктом


    Гречка для українського споживача може стати ексклюзивним продуктом

    Ціна 1 кг гречки у жовтні 2019 року зросла на 27,6%, порівняно з попереднім місяцем.

    Про це свідчать дані Держастату. Середня ціна цього продукту у крупних торогових мережах на початку листопада зросла на 1%, порівняно з жовтнем, та на 35,2%, порівняно з вереснем 2019. Для порівняння, минулого року у жовтні 1 кг гречки коштував 16 грн 94 коп, що на 56,6% (або на 9 грн 59 коп) менше за її вартість у поточному році. З грудня 2017 року вартість цього продукту почала знижуватись. Так, в середньому за 12 місяців 2018 року ціна 1 кг гречки кожен місяць зменшувалась на 2,7%. Включно по липень 2019 року ціна на гречку постійно спадала, а от вже в серпні вона зросла на 3,2%.

    Прогнози щодо подальшої кон’юктури цін на цю культуру, а також обсяги її виробнитцва не втішні. Причиною цьому є два фактори. Зібрані площі під гречку станом на 1 жовтня 2019 року зменшились на 34,7%, порівняно з аналогічним періодом минулого року. Відповідно, обсяги вирощування даної культури у звітному періоді скоротились на 56,3%, порівняно з результатами збирання за аналогічний період 2018 року. Така ситуація пояснюється тим, що українським аграріям невигідно вирощувати дану культуру. В державі немає програм підтримки виробництва нішевих культур, та рівень споживання гречки серед українців останнім часом скорочується.

    З іншого боку, на ситуацію з вартістю гречки впливає експотрно-імпортна політика в країні. Обсяги імпорту за січень-жовтень 2019 року у фізичній масі скоротились на 23,9%, порівняно з даними за аналогічний період минулого року. Основними постачальниками даної культури стали Казахстан ($1 млн.), Росія ($938 тис.) та Перу ($373 тис.). Тобто, левову частку серед імпорту складає російська гречка, яка в Росії у вересні 2019 року подорожчала на 7,6%, порівняно з даними за аналогічний період минулого року (за даними Росстату). Очевидно, що такая ситуація з вартістю цієї культури могла вплинути на кон’юктуру цін на українському ринку. Цікаво, що попри значне зниження обсягів виробництва гречки, експорт цієї культури з України за січень-жовтень 2019 року зріс майже в 2 рази, порівняно з аналогічним періодом минулого року. Основними покупцями стали Польща ($2,7 млн.), Німеччина ($1,4 млн.) та Південна Африка ($1,1 млн.). Таке суттєве нарощення обсягів експорту даної культури з України, очевидно, спричинено вигіднішою ціновою пропозицією від країн-імпортерів. Зважаючи на всі фактори, майбутнє виробництва та продажу гречки в Україні є невизначеним.

    Аналітичний департамент УАК

    agroconf.org





    Схожі новини
  • Обід з національних страв подорожчав, але українці все одно можуть його собі дозволити
  • МХП у січні-вересні 2019 р. збільшив продажі курятини на 14%
  • Осінній борщ для українців став доступнішими
  • Вартість яєць в Україні зросла майже на 40%
  • Яйця цього року дешевші, незважаючи на сезонне зростання цін

  • Додати комментар
    Кликните на изображение чтобы обновить код, если он неразборчив

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.

Гречка для українського споживача може стати ексклюзивним продуктом


Гречка для українського споживача може стати ексклюзивним продуктом

Ціна 1 кг гречки у жовтні 2019 року зросла на 27,6%, порівняно з попереднім місяцем.

Про це свідчать дані Держастату. Середня ціна цього продукту у крупних торогових мережах на початку листопада зросла на 1%, порівняно з жовтнем, та на 35,2%, порівняно з вереснем 2019. Для порівняння, минулого року у жовтні 1 кг гречки коштував 16 грн 94 коп, що на 56,6% (або на 9 грн 59 коп) менше за її вартість у поточному році. З грудня 2017 року вартість цього продукту почала знижуватись. Так, в середньому за 12 місяців 2018 року ціна 1 кг гречки кожен місяць зменшувалась на 2,7%. Включно по липень 2019 року ціна на гречку постійно спадала, а от вже в серпні вона зросла на 3,2%.

Прогнози щодо подальшої кон’юктури цін на цю культуру, а також обсяги її виробнитцва не втішні. Причиною цьому є два фактори. Зібрані площі під гречку станом на 1 жовтня 2019 року зменшились на 34,7%, порівняно з аналогічним періодом минулого року. Відповідно, обсяги вирощування даної культури у звітному періоді скоротились на 56,3%, порівняно з результатами збирання за аналогічний період 2018 року. Така ситуація пояснюється тим, що українським аграріям невигідно вирощувати дану культуру. В державі немає програм підтримки виробництва нішевих культур, та рівень споживання гречки серед українців останнім часом скорочується.

З іншого боку, на ситуацію з вартістю гречки впливає експотрно-імпортна політика в країні. Обсяги імпорту за січень-жовтень 2019 року у фізичній масі скоротились на 23,9%, порівняно з даними за аналогічний період минулого року. Основними постачальниками даної культури стали Казахстан ($1 млн.), Росія ($938 тис.) та Перу ($373 тис.). Тобто, левову частку серед імпорту складає російська гречка, яка в Росії у вересні 2019 року подорожчала на 7,6%, порівняно з даними за аналогічний період минулого року (за даними Росстату). Очевидно, що такая ситуація з вартістю цієї культури могла вплинути на кон’юктуру цін на українському ринку. Цікаво, що попри значне зниження обсягів виробництва гречки, експорт цієї культури з України за січень-жовтень 2019 року зріс майже в 2 рази, порівняно з аналогічним періодом минулого року. Основними покупцями стали Польща ($2,7 млн.), Німеччина ($1,4 млн.) та Південна Африка ($1,1 млн.). Таке суттєве нарощення обсягів експорту даної культури з України, очевидно, спричинено вигіднішою ціновою пропозицією від країн-імпортерів. Зважаючи на всі фактори, майбутнє виробництва та продажу гречки в Україні є невизначеним.

Аналітичний департамент УАК

agroconf.org





Схожі новини
  • Обід з національних страв подорожчав, але українці все одно можуть його собі дозволити
  • МХП у січні-вересні 2019 р. збільшив продажі курятини на 14%
  • Осінній борщ для українців став доступнішими
  • Вартість яєць в Україні зросла майже на 40%
  • Яйця цього року дешевші, незважаючи на сезонне зростання цін

  • Додати комментар
    Кликните на изображение чтобы обновить код, если он неразборчив

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.