19 листопада відбулася зустріч робочої групи щодо реформи сфери безпечності харчових продуктів та кормів для обговорення низки змін до нормативно-правових актів у відповідній сфері.
До складу робочої групи ввійшли експерти Мінекономіки, МОЗу, Держпродспоживслужби, проектів технічної допомоги, профільних асоціацій та громадських організацій.
Робоча група працює над проєктом Закону України «Про внесення змін до Митного кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо харчових продуктів та інших об’єктів санітарних заходів». Так, зміни буде внесено до Митного кодексу України, Законів України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів», «Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин», «Про інформацію для споживачів щодо харчових продуктів». Усі зміни вносяться з урахуванням вимог законодавства ЄС, а також кращих світових практик у сфері безпечності харчових продуктів.
Прийняттям відповідного законопроєкту передбачається врегулювати вимоги щодо забезпечення належної простежуваності харчових продуктів, організаційні засади виробництва та обігу харчових добавок та новітніх харчових продуктів, використання тверджень про зниження ризиків захворювань, державного контролю на кордоні тощо. Також в українське нормативно-правове поле пропонується ввести поняття «фальсифікований харчовий продукт» та «харчове шахрайство».
За результатами підготовки проєкт Закону буде оприлюднений для обговорення на офіційному веб-сайті міністерства.
ІЦ УАК за матеріалами minagro
agroconf.org