Фахівці Головного управління Держпродспоживслужби в Тернопільській області при проведенні планових/позапланових заходів державного нагляду (контролю) у дошкільних та загальноосвітніх навчальних закладах області здійснили відбір харчових продуктів (масло, сир, сметана) для вивчення ситуації щодо фальсифікації молочних продуктів. Станом на 27.11.2019 року спеціалісти Тернопільської регіональної державної лабораторії Держпродспоживслужби України у частині досліджених проб виявили невідповідності.
У ході дослідження було встановлено, що досліджувана продукція певних виробників за жирнокислотним складом не відповідає складу молочного жиру:
- масло солодковершкове селянське 73% “Багатий хутір”, з маркуванням: ТОВ “Брусилівський маслозавод” (смт. Брусилів, Житомирська область) — експертні висновки №003415 д.к./19 та №003416 д.к./19 від 15.11.2019 р.;
- масло вершкове селянське 73,5% “Добро”, з маркуванням: ПП “Теребовлянський молокозавод” (м. Теребовля, Тернопільська область) - експертні висновки №003431 д.к./19 від 19.11.2019 р., №003432 д.к./19 та №003458 д.к./19 від 21.11.2019 р.;
- сметана 21% жиру “Добро”, з маркуванням: ПП “Теребовлянський молокозавод” (м. Теребовля, Тернопільська область) — експертні висновки №003433 д.к./19 та №003458 д.к./19 від 21.11.2019 р.;
- масло солодковершкове селянське 72,5%, з маркуванням: ТОВ “Бімол” (м. Березне, Рівненська область) — експертний висновок №003436 д.к./19 від 22.11.2019 р.;
- масло вершкове, з маркуванням: ТОВ “Івано-Франківський міськмолокозавод” - експертний висновок №003453 д.к./19 від 25.11.2019 р.;
- сметана 21%, з маркуванням: ТОВ “Івано-Франківський міськмолокозавод” - експертний висновок №003459 д.к./19 від 26.11.2019 р.
Державні ветеринарні інспектори Головного управління Держпродспоживслужби в Тернопільській області вжили заходи щодо недопущення подальшої реалізації фальсифікованої продукції та притягнення до відповідальності причетних осіб.
Довідково: для виробництва вершкового масла не дозволено застосовувати будь-які жири та вершки, окрім тих, що отримані з коров'ячого молока та продуктів його перероблення, тому продукція, яка складається з молочно-рослинного жиру є спредом або жировою сумішшю.