Згідно з розділом 2 статті 21 Закону України № 771 «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» ЗУ, НАССР не є обов’язковим для операторів, які здійснюють первинне виробництво, а також провадять пов’язану з первинним виробництвом діяльність, наприклад, транспортування, зберігання й обробку первинної продукції в місці первинного виробництва, за умови, що суттєво не змінюється стан таких продуктів.
Первинне виробництво—виробництво та вирощування продукції, у тому числі збір врожаю, доїння, розведення тварин до моменту забою, полювання на тварин, рибальство та збір врожаю диких рослин. Тобто, якщо ви вирощуєте тварин для виробництва м’яса й транспортуєте до бійні—це первинне виробництво. Первинним виробникам достатньо виконати гігієнічні вимоги, а принципи HACCP застосовувати лише з власного бажання або за вимогою клієнтів.
HACCP повинні впровадити виробники, що працюють з необробленою продукцією тваринного походження, переробляють її, зберігають в умовах, коли температура має бути нижче 10С. Для здійснення діяльності їм потрібен експлуатаційний дозвіл.
За матеріалами журналу «Прибуткове свинарство» №5 (53), жовтень 2019р.
Джерело: Pigua.info