Минулого року українські виробники експортували на світовий ринок 7,8 тис. тонн сухих і 6,2 тис. тонн рідких яєчних продуктів, що перевищує показники 2017 року на 98% і 24% відповідно.
«Ринок яєчних продуктів в Україні ще досить молодий, можна навіть сказати, що він знаходиться на початковому етапі розвитку. Справа в тому, що до недавнього часу вітчизняні харчові підприємства вважали за краще купувати яйця в їх природному вигляді, в шкаралупі. Однак, прогресивні тенденції поступово проникають і на нашу територію», – зазначають аналітики.
Зазначається, що у поточному році на міжнародний ринок Україна експортувала 4,2 тис. тонн сухих яєчних продуктів. Прогнозується, що у 2019 році Україна поставити за кордон майже втричі більше – 11,9 тис. тонн зазначеної продукції.
«Найбільші обсяги експорту були зафіксовані в 2013-2014 роках, але потім, через втрату виробничих потужностей на непідконтрольних територіях, темп зростання був не просто втрачений, а в 2015 році відбулося падіння на 40%», – йдеться в повідомленні.
Також зауважується, що відкриття ринку Євросоюзу вплинуло на структуру виробництва яєчних продуктів в Україні. Оскільки для ЄС характерно споживання в основному рідких яєчних продуктів, тому багато вітчизняних виробників переорієнтувалися саме на цей вид.
У той же час, за прогнозами аналітиків, виробництво сухих яєчних продуктів в Україні в середньостроковій перспективі буде динамічно розвиватися. Очікується, що у 2020 році воно досягне 13,5 тис. тонн, а до 2023 року виросте до 16,9 тис. тонн.
ІЦ УАК за матерілами Агробізнес Сьогодні
agroconf.org