Аграрний тиждень. Україна
» » Чи відкриються нові китайські перспективи українському свинарству у 2020 році?
» » Чи відкриються нові китайські перспективи українському свинарству у 2020 році?

    Чи відкриються нові китайські перспективи українському свинарству у 2020 році?


    Чи відкриються нові китайські перспективи українському свинарству у 2020 році?
    Виробництво свинини в Україні у жовтні 2019 року збільшилось на 42,3%, порівняно з аналогічним періодом 2018 року. Про це свідчать дані Держстату. При цьому поголів’я свиней за січень-жовтень 2019 року зменшилось на 3,1%, порівняно з аналогічним періодом минулого року. Збільшення виробництва цього виду м’яса частково спричинене збільшенням середньої живої маси тварин у жовтні поточного року на 1,9%, порівняно з даними за аналогічний період 2018 року. Також, за прогнозами аналітиків USDA, поголів’я свиней в Україні збільшиться на 10 тис. голів, порівняно з даними за 2019 рік. Виникає питання: чи можуть такі прогнози свідчити про наявність перспектив для свинарства в Україні.

    Однією з причин нарощення обсягів виробництва цього виду м’яса стала нестабільна ситуація з цінами на сою та соєвий шрот у світі, та зокрема в Україні. Так, внутрішні ціни на сою в країні (EXW) за 2019 рік в середньому знизилась на 21%, порівняно з даними минулого року. Оскільки соя є одним із важливих продуктів у раціоні відгодівлі свиней, така ситуація з її вартістю могла посприяти покращенню раціону свиней і, як результат, - збільшенню обсягів приросту живої маси. Разом із цим, ситуація зі свинарством Китаю може відкрити нові можливості для українських свинарів. За прогнозами аналітиків USDA, виробництво свинини в Китаї у 2020 році знизиться на 25,5%, порівняно з даними за 2019 рік. Основною причиною такої ситуації у Піднебесній є спалах АЧС і значна втрата поголів’я свиней. Так, на 2020 рік американські аналітики прогнозують зменшення поголів’я свиней у Китаї на 16,3%, порівняно з показниками поточного року. Таким чином, Китай можна розглядати, як перспективнтй ринок збуту для українського свинарства.

    Щоб такі прогнози стали реальними, в країні треба подолати низку проблем. Одними з головних експортерів свинини для Китаю сьогодні є країни ЄС, а саме: Нідерланди, Франція, Німеччина та Іспанія. Експерти Міністерства сільського господарства США прогнозують нарощення обсягів експорту свинини з країн ЄС у 2020 році на 13%, порівняно з 2019 роком. Продовження ембарго російським урядом на цей вид м'яса з країн ЄС до 2020 року підтверджує, що пріоритетним напрямком для європейських виробників залишатиметься китайський ринок. Попри це, в країнах ЄС можуть виникнути труднощі у галузі свинарства. Так, наприклад, уряд Нідерландів пропонує своїм фермерам компенсацію за закриття свинарських ферм для зменшення викидів аміаку. Також, окремою загрозою для європейського свинарства може стати ввезене заражене від АЧС сало та м'ясо свиней українськими заробітчанами. Щоб стати конкурентоспроможним гравцем на китайському ринку свинини, українським фермерам, перш за все, треба встановити конкурентоспроможну ціну на цей продукт. Для цього уряду варто зменшити податкове навантаження на галузь, яка потерпає від великих фінансових втрат внаслідок спалахів АЧС.

    Аналітичний департамент УАК

    agroconf.org





    Схожі новини
  • У жовтні гречка подорожчала майже на 28%
  • Гречка для українського споживача може стати ексклюзивним продуктом
  • Обід з національних страв подорожчав, але українці все одно можуть його собі дозволити
  • З початку року Україна зменшила виробництво молока на 3,5% 
  • Україна почала виробляти більше коньяку і менше горілки

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.

Чи відкриються нові китайські перспективи українському свинарству у 2020 році?


Чи відкриються нові китайські перспективи українському свинарству у 2020 році?
Виробництво свинини в Україні у жовтні 2019 року збільшилось на 42,3%, порівняно з аналогічним періодом 2018 року. Про це свідчать дані Держстату. При цьому поголів’я свиней за січень-жовтень 2019 року зменшилось на 3,1%, порівняно з аналогічним періодом минулого року. Збільшення виробництва цього виду м’яса частково спричинене збільшенням середньої живої маси тварин у жовтні поточного року на 1,9%, порівняно з даними за аналогічний період 2018 року. Також, за прогнозами аналітиків USDA, поголів’я свиней в Україні збільшиться на 10 тис. голів, порівняно з даними за 2019 рік. Виникає питання: чи можуть такі прогнози свідчити про наявність перспектив для свинарства в Україні.

Однією з причин нарощення обсягів виробництва цього виду м’яса стала нестабільна ситуація з цінами на сою та соєвий шрот у світі, та зокрема в Україні. Так, внутрішні ціни на сою в країні (EXW) за 2019 рік в середньому знизилась на 21%, порівняно з даними минулого року. Оскільки соя є одним із важливих продуктів у раціоні відгодівлі свиней, така ситуація з її вартістю могла посприяти покращенню раціону свиней і, як результат, - збільшенню обсягів приросту живої маси. Разом із цим, ситуація зі свинарством Китаю може відкрити нові можливості для українських свинарів. За прогнозами аналітиків USDA, виробництво свинини в Китаї у 2020 році знизиться на 25,5%, порівняно з даними за 2019 рік. Основною причиною такої ситуації у Піднебесній є спалах АЧС і значна втрата поголів’я свиней. Так, на 2020 рік американські аналітики прогнозують зменшення поголів’я свиней у Китаї на 16,3%, порівняно з показниками поточного року. Таким чином, Китай можна розглядати, як перспективнтй ринок збуту для українського свинарства.

Щоб такі прогнози стали реальними, в країні треба подолати низку проблем. Одними з головних експортерів свинини для Китаю сьогодні є країни ЄС, а саме: Нідерланди, Франція, Німеччина та Іспанія. Експерти Міністерства сільського господарства США прогнозують нарощення обсягів експорту свинини з країн ЄС у 2020 році на 13%, порівняно з 2019 роком. Продовження ембарго російським урядом на цей вид м'яса з країн ЄС до 2020 року підтверджує, що пріоритетним напрямком для європейських виробників залишатиметься китайський ринок. Попри це, в країнах ЄС можуть виникнути труднощі у галузі свинарства. Так, наприклад, уряд Нідерландів пропонує своїм фермерам компенсацію за закриття свинарських ферм для зменшення викидів аміаку. Також, окремою загрозою для європейського свинарства може стати ввезене заражене від АЧС сало та м'ясо свиней українськими заробітчанами. Щоб стати конкурентоспроможним гравцем на китайському ринку свинини, українським фермерам, перш за все, треба встановити конкурентоспроможну ціну на цей продукт. Для цього уряду варто зменшити податкове навантаження на галузь, яка потерпає від великих фінансових втрат внаслідок спалахів АЧС.

Аналітичний департамент УАК

agroconf.org





Схожі новини
  • У жовтні гречка подорожчала майже на 28%
  • Гречка для українського споживача може стати ексклюзивним продуктом
  • Обід з національних страв подорожчав, але українці все одно можуть його собі дозволити
  • З початку року Україна зменшила виробництво молока на 3,5% 
  • Україна почала виробляти більше коньяку і менше горілки

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.