В Україні у 2019/20 маркетинговому році виготовлено 1,48 млн тонн цукру, що на 19% менше, ніж попереднього року.
Про це інформує Національна асоціація цукровиків України.
«Всього в сезоні працювало 33 цукрових заводи, які переробили 9,84 млн тонн цукрових буряків. Це майже на третину менше, ніж попереднього року. Як бачимо, суттєве зменшення кількості сировини потягнуло за собою скорочення виробничих потужностей і, як наслідок, зменшення виробництва цукру в цілому», – розповіла заступник голови правління НАЦУ «Укрцукор» Руслана Яненко.
Вона зазначає, що даний результат є досить прогнозованим, адже світовий профіцит цукру, що тривав останні три роки суттєво вплинув і на український ринок.
«Маємо скорочення посівних площ під цукровими буряками на 20% і зменшення кількості сировини. Окрім того, що 9 переробних підприємств у цьому році не запустилось, виробничий сезон також скоротився майже на місяць, а це, безумовно, відіб’ється на собівартості виробництва цукру, адже мінімально цукровий завод повинен відпрацювати 100 днів, щоб покрити витрати на запуск", – наголосила Яненко.
До трійки лідерів виглядає знову увійшли: Вінницька область – 331,9 тис. тонн, Хмельницька область – 192,8 тис. тонн, Тернопільська область – 186,4 тис. тонн.
За результатами 2018/2019 МР в Україні було виготовлено 1,82 млн тонн цукру, що на 15% менше, ніж попереднього року. У сезоні працювало 42 цукрових заводи, які переробили 13,6 млн тонн цукрових буряків, що майже на 10% менше, ніж попереднього року.
ІЦ УАК за матеріалами Агробізнес Сьогодні
agroconf.org