Станом на середину січня 2020 року середні ціни на яблука в Україні залишаються на рівні 11-12 грн/кг, що у 1,5-2 рази дорожче, ніж минулого року, що стало причиною більш ніж двократного скорочення експорту за перші 5 місяців сезону.
Про це повідомляє Українська плодоовочева асоціація(УПОА).
За даними УПОА, за перші 5 місяців сезону (липень-листопад) Україна експортувала 8,8 тис. тонн яблука, що на 4,8 тис. тонн менше ніж показники попереднього сезону.
В організації вважають, що головною причиною зниження експорту яблук є не зменшення виробництва яблук в Україні, і не велика кількість продукції низької якості, а небажання самих виробників виходити цього сезону на зовнішні ринки.
«Цього сезону до нас зверталися імпортери з Близького Сходу та Південно-Східної Азії, з запитом стосовно українського яблука. Однак, вітчизняні виробники без особливого ентузіазму сприймали цю новину, аргументуючи свою позицію доволі високими цінами на яблука на внутрішньому ринку.
Цілком можливо, що через декілька років, або навіть вже в наступному сезоні, повториться ситуація сезону 2018/2019, коли виробники відмовлялися від збору урожаю взагалі, через низькі ціни на внутрішньому ринку. І тоді питання експорту буде, як ніколи актуальне.
Однак, варто розуміти, що виробники яблук з Сербії та Молдови також нарощують експорт та шукають нові ринки збуту, і їм цілком під силу закріпитися на тих ринках, де в перспективі могла би закріпитися Україна», – зазначив виконавчий директор УПОА Семен Крамаренко.
ІЦ УАК за матеріалами AgroTimes
agroconf.org