За розрахунками Інституту аграрної економіки НААН України, рівень рентабельності агровиробництва у сільськогосподарських підприємствах зменшилась з 22,8 % у 2018 році – до 7,6 % у 2019 році. Це – найменший з 2006 року показник рентабельності виробництва продукції сільського господарства.
На тлі збільшення у 2019 році обсягів виробництва агропродукції у сільськогосподарських підприємствах на 3,3% – їх прибутки за результатами минулого року зменшаться на 43 %, поінформував директор ННЦ "Інститут аграрної економіки", академік НААН Юрій Лупенко.
За розрахунками науковців, основними чинниками зменшення рентабельності стало падіння цін більшості основних видів сільськогосподарської продукції на фоні зростання собівартості її виробництва.
Торік ціни на зернові зменшилися проти 2018 року на 7,4 %, соняшник – майже на 11 %, ріпак – майже на 7 %. Найбільше падіння цін відбулося по ячменю (-18 %), сої (-17 %) та пшениці (-11,8 %), зауважив Юрій Лупенко.
У тваринництві найбільше падіння цін відбулося на яйця (-22,5 %) та приріст живої ваги великої рогатої худоби і свиней (-5 %).
Водночас, у 2019 році по більшості видів сільськогосподарської продукції, включаючи традиційно чутливі жито, гречку, овес, картоплю, овочі, плоди і ягоди, а також приріст птиці, молоко та вовну, збереглася динаміка зростання цін, зазначив академік Лупенко.
Загалом виручка агропідприємств від реалізації сільськогосподарської продукції, зросла майже на 13 % – при зростанні собівартості на 28,6 %. При цьому у рослинництві виручка зросла на 15,4 %, а собівартість – на 32,1 %. Виручка виробників тваринницької продукції зменшилася на 1,5 % при зростанні собівартості майже на 12 %.
Зменшення прибутків, на фоні випереджаючого зростання собівартості сільськогосподарської продукції над доходами від її реалізації, зумовило різке – майже у 3 рази – падіння рівня рентабельності сільськогосподарського виробництва в агропідприємствах.
При цьому прибуток від рослинництва зменшиться майже наполовину – до 33 млрд грн, а тваринництво у сільгосппідприємствах знову може стати збитковим (-2,1 млрд грн).
Досвід 2019 року, коли при зростанні обсягів агровиробництва відбувається зниження його ефективності, свідчить про необхідність створення дієвої системи підтримки цін та доходів сільськогосподарських товаровиробників в умовах несприятливої кон’юнктури світового та внутрішнього ринку.
Теґи аграрний сектор падіння рентабельності тваринництво рентабельність виробництва жива вага Джерело: Usba.com.ua