Українські сировари зараз знаходяться в достатньо складному становищі.
З одного боку, на ринок тисне зростаючий імпорт дешевих європейських сирів, з іншого боку, закупівельні ціни на молоко, які тримають виробники свіжих молочних продуктів, не дозволяють сироварам знизити вартість сировини – ІНФАГРО
В результаті прибутковість багатьох виробників мізерна, а діяльність деяких сирзаводів і зовсім збиткова.
Навіть зараз, коли курс гривні обвалився, собівартість придбання європейських сирів типу Гауда / Едам рідко перевищує позначку в 115 грн/кг (з доставкою і розмитненням). Такий сир трейдери-імпортери без проблем віддають дистриб’юторам по 125 грн. Українські сировари пересічні сири пропонують цим дистриб’юторам, як правило, не дешевше 160 грн/кг.
Експорт не рятує, він мізерний, та ціна там невисока. Тому не дивно, що багато підприємств не витримують конкуренції, знижуючи обсяги виробництва.
Минулого місяця випуск сичужного сиру разом з сирними продуктами скоротився ще на 4% до 9,8 тис. т. А за весь 2019 рік у порівнянні з 2018 випуск зменшився приблизно на 17%, до 128 тис. т, правда в більшій мірі за рахунок сирного продукту. Аналітики Інфагро вважають, що справжніх твердих-напівтвердих сирів випущено лише небагато чим більше 60 тис. т. і припускають, що в поточному році виробництво сирів в Україні впаде ще на 5-7% через збільшення імпорту.
ІЦ УАК за матеріалами shuvar
agroconf.org