Аграрний тиждень. Україна
» » Українці недоотримали понад 45 тисяч тонн вітчизняних молокопродуктів
» » Українці недоотримали понад 45 тисяч тонн вітчизняних молокопродуктів

    Українці недоотримали понад 45 тисяч тонн вітчизняних молокопродуктів


    У 2019 році Україна скоротила виробництво молокопродукції на 2,3% ― до 1,98 млн тонн, у порівнянні з попереднім роком. Українські споживачі недоотримали 45,6 тонн вітчизняних молочних продуктів.

    «Найбільш суттєвим скорочення виявилося у грудні ― на 4,8%, або 7,2 тис. тонн ― до 143,5 тис. тонн в цілому, ― каже, опираючись на дані Державної статистики, аналітик Асоціації виробників молока Володимир Андрієць.

    «Загалом протягом 2019 року виробництво молока питного різних видів жирності склало 969 тис тонн, що на 2,9% менше, ніж в 2018 році. Традиційно цьому виду продукції належить найбільша частка у загальній структурі виробництва ― 49%. З нього ― молока з жирністю до 1% виготовлено 430,2 тис. тонн, молока вище 1% жирності ― 477,6 тис. тонн, молока та вершків вище 21% жирності ― 38,8 тис. тонн, молока та вершків дитячого харчування ― 22,5 тис. тонн. Так, протягом звітного періоду скорочувалося виробництво усіх видів питного молока, крім дитячого харчування.

    У той же час виробництво кисломолочних продуктів, що займає друге місце у загальній структурі і дорівнює 21%,  зросло на  2,5% ― до 415,3 тис. тонн.

    Виробництво сирів, частка яких у структурі виробництва молочної продукції становить 9,8%, за рік скоротилося на 5% ― до 193,9 тис. тонн.

    «Відбувалося це за рахунок зменшення майже на 12% виробництва твердих неплавлених сирів, яких виробили всього 84,7 тис. тонн за рік. Падіння, в деякій мірі, компенсувалося нарощуванням виробництва інших видів, зокрема кисломолочних ― на 0,5%, ― до 73,1 тис. тонн, плавлених ― на 1,5%, ― до 29 тис. тонн та сирів для дитячого харчування ― на 3%, ― до 7,1 тис. тонн, проте таке зростання виявилось досить мізерним щоб утримати загальні позиції», ― каже аналітик.

    Четверту сходинку, у загальній структурі виробництва, займає морозиво ― 7,9%. Його минулого року виготовили 156,9 тис. тонн, що на 5,1% більше, ніж у попередньому. Виробництво протягом 2019 року демонструвало стабільне нарощування, а в грудні зросло на понад 71%, порівняно з попереднім роком.

    «Замикає топ-п’ятірку виробництво вершкового масла з масовою часткою у структурі – 4,5%. Для цього продукту минулий рік був не райдужним. Ціни на нього на світових ринках майже весь рік демонстрували стійкий падаючий характер, що в поєднанні з високою зовнішньою конкуренцією та міцною гривнею серйозно збили попит. Як наслідок, рік закінчився 15%-м падінням виробництва з річним об’ємом 89,3 тис. тонн», ― коментує аналітик АВМ.

    Виробництво сухого знежиреного молока (СЗМ) скоротилося на 10,6%, ― до 33,7 тис. тонн.

    «Причини його скорочення були дещо іншими. Так, не зважаючи на високі світові ціни, зниження відбувалося більше під впливом внутрішніх факторів, якими виявилися дефіцит сирого молока та, як наслідок, переорієнтування виробництва у більшій мірі на сухе незбиране молоко, а також через  невигідні умови експорту, ― пояснює експерт. ― Серед експорторієнтованих молочних продуктів нарощування відбувалося лише у групі сухого незбираного молока (СНМ), виробництво якого протягом року демонструвало рекордні темпи зростання серед усіх груп молочних продуктів ― майже 38% і на кінець року досягло 17,8 тис. тонн».

    Виробництво згущеного молока за рік скоротилося на 2%,― до 34,1 тис. тонн.

    В цілому, виробництво молочної продукції групи сухого та згущеного молока за рік додало  0,2%  і складає 85,5 тис. тонн. За словами аналітика виробники через дефіцит сировини, змушені розставляти акценти у виробництві найвигіднішої продукції за рахунок скорочення деяких інших видів продуктів.

    Виробництво казеїну, попри високі ціни на нього на світових ринках, за рік скоротилося на 27,5%, ― до 5,3 тис. т.

    Виробництво сироватки у минулому році скоротилося майже на 14%, або на 9,7 тис. тонн, а загальні об’єми склали 59,9 тис. тонн.

    «Драйвером скорочення стало зниження виробництва сирів та казеїну, побічним продуктом виробництва яких і є сироватка. Водночас, несприятливими були і зовнішні фактори, зокрема світові ціни на неї, які впали під впливом різкого падіння попиту, особливо з боку Китаю. Водночас в останні місяці відмічається поступове відновлення попиту та світових цін на неї», ― підкреслив Володимир Андрієць.





    Схожі новини
  • За січень-серпень 2019 р. виробництво молока в Україні скоротилось на 3,5%
  • Виробництво молока на Україні
  • Україна збільшила виробництво всієї продукції тваринництва - Держстат
  • В Україні за 10 місяців виробництво м'яса зросло на 2,2%, молока - на 2,7%
  • Споживання молокопродуктів зменшилося до 204,9 кг на душу населення в 2011

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.

Українці недоотримали понад 45 тисяч тонн вітчизняних молокопродуктів


У 2019 році Україна скоротила виробництво молокопродукції на 2,3% ― до 1,98 млн тонн, у порівнянні з попереднім роком. Українські споживачі недоотримали 45,6 тонн вітчизняних молочних продуктів.

«Найбільш суттєвим скорочення виявилося у грудні ― на 4,8%, або 7,2 тис. тонн ― до 143,5 тис. тонн в цілому, ― каже, опираючись на дані Державної статистики, аналітик Асоціації виробників молока Володимир Андрієць.

«Загалом протягом 2019 року виробництво молока питного різних видів жирності склало 969 тис тонн, що на 2,9% менше, ніж в 2018 році. Традиційно цьому виду продукції належить найбільша частка у загальній структурі виробництва ― 49%. З нього ― молока з жирністю до 1% виготовлено 430,2 тис. тонн, молока вище 1% жирності ― 477,6 тис. тонн, молока та вершків вище 21% жирності ― 38,8 тис. тонн, молока та вершків дитячого харчування ― 22,5 тис. тонн. Так, протягом звітного періоду скорочувалося виробництво усіх видів питного молока, крім дитячого харчування.

У той же час виробництво кисломолочних продуктів, що займає друге місце у загальній структурі і дорівнює 21%,  зросло на  2,5% ― до 415,3 тис. тонн.

Виробництво сирів, частка яких у структурі виробництва молочної продукції становить 9,8%, за рік скоротилося на 5% ― до 193,9 тис. тонн.

«Відбувалося це за рахунок зменшення майже на 12% виробництва твердих неплавлених сирів, яких виробили всього 84,7 тис. тонн за рік. Падіння, в деякій мірі, компенсувалося нарощуванням виробництва інших видів, зокрема кисломолочних ― на 0,5%, ― до 73,1 тис. тонн, плавлених ― на 1,5%, ― до 29 тис. тонн та сирів для дитячого харчування ― на 3%, ― до 7,1 тис. тонн, проте таке зростання виявилось досить мізерним щоб утримати загальні позиції», ― каже аналітик.

Четверту сходинку, у загальній структурі виробництва, займає морозиво ― 7,9%. Його минулого року виготовили 156,9 тис. тонн, що на 5,1% більше, ніж у попередньому. Виробництво протягом 2019 року демонструвало стабільне нарощування, а в грудні зросло на понад 71%, порівняно з попереднім роком.

«Замикає топ-п’ятірку виробництво вершкового масла з масовою часткою у структурі – 4,5%. Для цього продукту минулий рік був не райдужним. Ціни на нього на світових ринках майже весь рік демонстрували стійкий падаючий характер, що в поєднанні з високою зовнішньою конкуренцією та міцною гривнею серйозно збили попит. Як наслідок, рік закінчився 15%-м падінням виробництва з річним об’ємом 89,3 тис. тонн», ― коментує аналітик АВМ.

Виробництво сухого знежиреного молока (СЗМ) скоротилося на 10,6%, ― до 33,7 тис. тонн.

«Причини його скорочення були дещо іншими. Так, не зважаючи на високі світові ціни, зниження відбувалося більше під впливом внутрішніх факторів, якими виявилися дефіцит сирого молока та, як наслідок, переорієнтування виробництва у більшій мірі на сухе незбиране молоко, а також через  невигідні умови експорту, ― пояснює експерт. ― Серед експорторієнтованих молочних продуктів нарощування відбувалося лише у групі сухого незбираного молока (СНМ), виробництво якого протягом року демонструвало рекордні темпи зростання серед усіх груп молочних продуктів ― майже 38% і на кінець року досягло 17,8 тис. тонн».

Виробництво згущеного молока за рік скоротилося на 2%,― до 34,1 тис. тонн.

В цілому, виробництво молочної продукції групи сухого та згущеного молока за рік додало  0,2%  і складає 85,5 тис. тонн. За словами аналітика виробники через дефіцит сировини, змушені розставляти акценти у виробництві найвигіднішої продукції за рахунок скорочення деяких інших видів продуктів.

Виробництво казеїну, попри високі ціни на нього на світових ринках, за рік скоротилося на 27,5%, ― до 5,3 тис. т.

Виробництво сироватки у минулому році скоротилося майже на 14%, або на 9,7 тис. тонн, а загальні об’єми склали 59,9 тис. тонн.

«Драйвером скорочення стало зниження виробництва сирів та казеїну, побічним продуктом виробництва яких і є сироватка. Водночас, несприятливими були і зовнішні фактори, зокрема світові ціни на неї, які впали під впливом різкого падіння попиту, особливо з боку Китаю. Водночас в останні місяці відмічається поступове відновлення попиту та світових цін на неї», ― підкреслив Володимир Андрієць.





Схожі новини
  • За січень-серпень 2019 р. виробництво молока в Україні скоротилось на 3,5%
  • Виробництво молока на Україні
  • Україна збільшила виробництво всієї продукції тваринництва - Держстат
  • В Україні за 10 місяців виробництво м'яса зросло на 2,2%, молока - на 2,7%
  • Споживання молокопродуктів зменшилося до 204,9 кг на душу населення в 2011

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.