Тваринникам допоможе «Проглот»
02 March, Розділ Новини, переглядів 3 530
Днями у Києві відбулася презентація новітньої біологічної добавки для тваринництва. Інноваційному продукту, а це білковий соняшниковий концентрат, дали назву “Проглот”. Він здатен повністю змінити стан справ на світовому ринку кормів, посунувши з нього продукти із сої. Що надто важливо: концентрат розроблений фахівцями дніпровського заводу «Потоки» разом із українськими та іноземними вченими.
Звісно, створенню концентрату передувала велика наукова, аналітична і технологічна робота. Поки вчені працювали над компонентами і чистотою продукту, виробничники аналізували ринки технологій, обладнання, логістику, вивчаючи досвід найбільших країн Європи, а також Китаю.
- Шлях до сьогоднішнього дня тривав вісім років, - констатував Євген Яровий, директор заводу «Потоки» (м. Дніпро). – Тому наш продукт, без перебільшення, - це прорив для світового тваринництва. Наш концентрат - реальна заміна соєвого шроту, близько 80% якого виробляють з генномодифікованої сої.
Наш високопротеїновий концентрат виробляється з натурального соняшнику та є безпечним і ефективним продуктом для тварин і птиці. Ми хочемо, щоб українські тваринники використовували найкращі корми на свої фермах і птахокомплексах, а відтак виробляли найякіснішу продукцію, а світовий ринок знав про Україну і вітчизняна продукція була затребуваною на всіх континентах».
Керівник заводу «Потоки» також уточнив, що завдяки дослідженням доведено: «Проглот» ідеально підходить для будь-якого раціону годівлі птиці і тварин, зокрема, свиней, молодняку великої рогатої худоби, овець, кролів.
Один із винахідників продукту - доктор сільськогосподарських наук Леонід Подобєд - звернув увагу присутніх на колір, плотність і смак «Проглоту». Вчений підкреслив, що мова, перш за все, йде не про шрот, в якому технологією допускаються так звані домішки, а про якісно очищений концентрат. Навіть на вигляд новий продукт нагадує халву, а не сіро-чорну макуху.
- Соняшниковий концентрат» - це виключно винахід заводу «Потоки», - підкреслив науковець. - Нагадаю, що соняшниковий шрот - один із найбільш недорогих компонентів у раціонах тварин і птиці. Сьогодні ним особливо масово годують птицю. Чому соняшниковий шрот? Бо він - фактор здешевлення раціону. Різниця шроту і концентрату - в хімічному складі в залежності від технології їх виробництва.
Шрот, як відомо, отримують при переробці соняшникового насіння в спрощеному варіанті.
А от білковий соняшниковий концентрат виробляють шляхом глибокої і ретельної переробки соняшнику. Саме таку інноваційну технологію вперше у світі запровадив дніпровський завод «Потоки». Тому на сьогодні «Проглот» є продуктом для відгодівлі тварин, риб і птахів, який не має аналогів у світі. При його розробці використані унікальні нанотехнології обробки насіння соняшнику: низькотемпературна екстракція з максимальним віддаленням лушпиння. В результаті відбувається так звана щадна денатурація без порушення первинної структури білка і руйнування амінокислот. В цьому і полягає основне ноу-хау продукту».
Підтвердженням унікальності нового продукту для тварин є дослідження науковців Львівського державного науково-дослідного інституту ветеринарних ліків і харчових добавок. Фахівці знаної установи на прохання заводу «Потоки» визначили коефіцієнт засвоюваності «Проглот». Отже, з’ясовано, що коефіцієнт засвоюваності білка становить 90,6%, жиру - 85,9%, клітковини - 9,7%, безазотистих екстрактивних речовин - 60%. Тобто при однаковій із соєвим шротом ціні інноваційний білковий соняшниковий концентрат містить більше засвоєного протеїну.
- Дохід фермерського господарства залежить від енергетичної цінності кормів і, як наслідок, наборі живої маси відгодовуваних тварин. У своєму складі «Проглот» містить 48% білка і засвоюється на 90,2%. І тому наш продукт має неймовірно високу валову енергію - 19,7 МДж/кг, а отже його використання при відгодівлі тварин і птиці дозволяє збільшити приріст їх живої маси на 8%. Якщо ж застосовувати його в комбікормі курей-бройлерів, то цикл їх вирощування зменшується з 42 до 38 днів. А це значно економить кошти виробників. Окрім того, ми гарантуємо відсутність в нашому продукті ГМО, хімічні добавки і гормони», - запевнив директор ТОВ «Потоки» Євген Яровий.
- Ми бачимо величезний інтерес до нашого продукту, як українських, так і зарубіжних виробників м'яса, - додав Роман Грищенко, керівник відділу продажів компанії «Потоки». – Зокрема, деякі турецькі і німецькі виробники вже зробили кілька великих замовлень, і потужності нашого заводу дозволяють обслуговувати цих великих клієнтів. Але ми б хотіли, щоб концентрат «Проглот» знайшов своїх шанувальників, перш за все, серед українських тваринників. Адже наша глобальна місія - створити в Україні нову культуру споживання і здорового способу життя».
Схожі новини
У Дніпрі на новому олійноекстракційному заводі "Потоки" стався вибух"Потоки" збільшать потужності свого олієекстракційного заводу«Птахівництво-2019»Останні тенденції на Euro TierПриріст виробництва на 5-7%