З жовтня 2020 року ЄС знижує гранично допустимі залишкові межі хлорпірифосу і хлорпірифос-метилу в продуктах харчування і кормах до 0,01 мг/кг (ppm) для олійних і зернових, а також в продукції, виробленої з цих культур. Українські агровиробники теж будуть виконувати цю норму.
Використання хлорпірифосу і хлорпірифос-метилу в українському агровиробництві займає близько 35-45%. Після введення обмежень з боку ЄС виробники мають намір використовувати хлорпірифос і хлорпірифос-метил тільки для першої обробки виходячи з того, що період розпаду препаратів становить 20 днів, повідомляє УкрАгроКонсалт.
Далі планують застосовувати препарати на основі інших діючих речовин.
“Це може мати істотний вплив на експорт зерна з України. У 2020/21 сезоні експорт зерна з України в ЄС може скласти 12-14 млн тонн. Українські виробники зерна змінюють технологію, щоб задовольнити вимоги ЄС”, — відзначається у повідомленні.
ІЦ УАК за матеріалами AgroNews
agroconf.org