Українські бджоли завжди страждали від отрутохімікатів, однак «Бджоломор-2020» за масштабами перевершує всі попередні.
ВІДНОВИТИ ДОВІРУ
— Так, і справді, члени нашого об’єднання також зафіксували численні факти отруєння бджіл, — відповідає на цей випад генеральний директор Української аграрної конфедерації Павло КОВАЛЬ, — звісно, потрібно, щоб держава контролювала використання та ввезення фальсифікованих і заборонених препаратів, але біля кожного поля поліцейського не поставиш. Не думаю, що потрава відбулася від якихось не таких препаратів — радше, йдеться про порушення часових регламентів: хто, коли і де проводить обприскування. Є світова практика: наприклад, у Європі не прийнято обробляти поля отрутохімікатами обідньої пори, а лише вночі, що знижує ризик потрави бджіл у рази. Ми вже маємо підписані меморандуми між аграріями й пасічниками, почали налагоджувати систему сповіщення, намагалися створити реєстри виробників меду — це давало непогані результати, але чомусь зараз цей інструмент не працює, а тому потрібно відновити його дієвість і взаєморозуміння. Але для цього пасічники мають об’єднатися в дієві спілки. Наприклад, УЗА представляє 70— 80% гравців зернового ринку. Чи можуть медові братства й спілки похвалитися таким рівнем організованості? До речі, Асоціація пасічників України входить до складу УАК — це допомагає нам налагоджувати взаємодію; було б непогано, якби й інші пасічницькі об’єднання стали членами аграрних асоціацій. Нам слід відновити точки комунікації, а не погрожувати і боротися один з одним, — у такій площині ми не знайдемо правильних шляхів розв’язання проблеми. Ми, як асоціація, що представляє виробників, могли би взяти частину цієї роботи на себе. Пора негайно розпочати створювати якийсь майданчик — можливо, на рівні Держпродспоживслужби, на якому можна було б виробити й озвучити всі системні підходи...
Всю статтю можно прочитати за посиланням нижче.
ІЦ УАК за матеріалами газети "День"
agroconf.org
Подальший розвиток АПК потребує створення інноваційних технологій виробництва, післязбиральної обробки та зберігання
Докладніше