Шовковиця в Україні росте переважно на присадибних ділянках і використовується зазвичай винятково всередині такого домогосподарства, зрідка потрапляючи на ринок в свіжому вигляді. Проте попит на цю ягоду на внутрішньому ринку щороку зростає.
Шовковиця за обсягом споживання, вже давно є ягідної культурою номер один в Центральній Азії. Її популярність обумовлена порівняно невисокою ціною і великою кількістю пропозицій, тому що тутові дерева дуже поширені в цьому регіоні.
А ось в Україні зібрати велику партію плодів шовковиці дуже складно – комерційне виробництво цих ягід не розвинене. Більшість людей, які вирощують шовковицю для себе, не орієнтуються в сортах, розділяючи ягоду лише за кольором – на білу і чорну.
Однак в 2020 році кількість запитів на покупку шовковиці на ринку України істотно перевищує кількість пропозицій. Виявляється, що заморозки знищили значну частину врожаю цих, зазвичай невибагливих ягід. Тому переробники, традиційно закуповують шовковицю, зараз зіткнулися з дефіцитом товару.
Ціни на шовковицю для переробки будь-якої якості, які озвучуються покупцями зараз, складають близько 10 тис. грн за одну тонну, що не так багато, з огляду на високу трудомісткість процесу збирання даних ягід.
Тому декларування таких цін поки що не викликає великого інтересу у постачальників, адже та ж малина сьогодні продається в 10 разів дорожче, а трудомісткість її збирання істотно нижча. Навіть більше, продати шовковицю на свіжому ринку теж можна значно дорожче.
З урахуванням тенденції підвищення інтересу споживачів до різних ягід, розвиток технологій виробництва шовковиці може бути, на думку учасників ринку, перспективним напрямком. Однак зараз на ринку досить важко знайти інформацію про інтенсивні технології виробництва цих ягід.
ІЦ УАК за матеріалами Seeds
agroconf.org