Фахівці Ніжинського міськрайонного управління Держпродспоживслужби проведено моніторинг дотримання карантинних заходів та обмежень суб’єктами господарювання Ніжинського району відповідно до протоколу № 19 позачергового засідання районної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій від 04.06.2020 р.
У складі робочої групи, яка працювала на об’єктах, крім фахівців Держпродспоживслужби також були представники органів виконавчої влади, Національної поліції, державної служби надзвичайних ситуацій України та засобів масової інформації.
Члени комісії обстежили 2 заклади громадського харчування, 7 закладів торгівлі і фельдшерський пункт у Ніжинському районі, а також 5 автобусів для перевезення пасажирів у межах району. Під час роботи в умовах карантинних обмежень на перевірених об’єктах вимоги постанов Головного державного санітарного лікаря України переважно виконуються. Втім подекуди - не в повному обсязі. Серед виявлених під час моніторингу типових порушень є:
- відсутність інформування клієнтів щодо встановлених обмежень та умов обслуговування в закладах громадського харчування та торгівлі;
- відсутнє маркування для перебування в черзі з дистанцією 1,5 м між відвідувачами;
- не забезпечене дотримання відстаней не менше 1,5 метри між сусідніми столами;
- незабезпеченість працівників закладів громадського харчування у повному обсязі засобами індивідуального захисту;
- не організовано централізований збір використаних ЗІЗ, паперових серветок в окремі контейнери (урни) з кришками та одноразовими поліетиленовими пакетами в закладах громадського харчування;
- відсутнє нагадування про масковий режим поруч із пасажирськими дверима в транспортному засобі;
- в автотранспорті відсутнє інформування пасажирів про заходи профілактики коронавірусної хвороби COVID-19;
- здійснюється перевезення пасажирів не в межах кількості місць для сидіння.
Члени комісії провели роз’яснювальні бесіди з керівництвом перевізників щодо виявлених порушень, які були зафіксовані робочою групою, вказано на неухильне виконання вимог постанови Головного державного санітарного лікаря України від 21.05.2020 року № 23. Усі дані по кожному об’єкту зафіксовані в спеціально розробленій довідці.
Під час моніторингу на всіх об’єктах фахівці Держпродспоживслужби розповсюдили пам’ятки «Коронавірус: профілактика інфікування і поширення» та «Як знизити ризик інфікування коронавірусом».
Окрім того, працівники 16-ої Державної пожежно-рятувальної частини 4-ого Державного пожежно-рятувального загону управління Державної служби надзвичайних ситуацій України в Чернігівській області з гучномовців на спецавтомобілі проводили інформування населення Ніжинського району щодо запобігання поширення гострої респіраторної хвороби COVID-19.