Аграрний тиждень. Україна
» » День працівників харчової промисловості
» » День працівників харчової промисловості

    День працівників харчової промисловості


    Хліб і сіль, чай і тістечка, молочні та ковбасні вироби, соки і води, дитяче та дієтичне харчування… Прилавки наших магазинів і супермаркетів майорять яскравими обгортками та етикетками. Розмаїття продуктів, які ми споживаємо сьогодні, здається, нескінченне. Щоб задовольнити найвибагливіші смаки українців, в харчовій промисловості нашої держави працюють найкращі фахівці.
    Тринадцять років тому, шануючи професіоналізм цих людей, в Україні було засновано День працівників харчової промисловості. 21 жовтня всі, хто причетний до виготовлення харчової продукції, відзначатимуть своє професійне свято.
    А чи знаєте ви, що харчова промисловість міцно утримує провідне місце у структурі промислового виробництва України? Адже саме вона виробляє майже п’яту частину його загального обсягу! Нині харчові продукти виробляють на понад 22 тисячах промислових підприємств, де задіяні сотні тисяч фахівців. Найбільш розвинені галузі - цукрова, олійно-жирова, м’ясна, молочна, спиртова, виноробна, хлібопекарська, пиво-безалкогольна, кондитерська. А всього їх - 25.
    Певні позитивні зрушення в сільському господарстві, зростання купівельної спроможності населення, створення сприятливих умов для ефективної роботи дали змогу трудовим колективам харчової промисловості дев’ятий рік поспіль досягати високих темпів розвитку, демонструючи потужний потенціал і творчий підхід до справи. Тільки за 9 місяців 2007 року харчова індустрія країни збільшила випуск продукції на 13,3% (порівняно з відповідним періодом минулого року).
    Харчова промисловість займає одне з перших місць в обсязі інвестицій в економіку України. В галузь вже вкладено понад 1,3 млрд. доларів США. Харчові підприємства країни мають сталі економічні зв’язки з фірмами США, Німеччини, Росії, Англії, Італії, Австрії, Данії, Швеції та інших країн. Мільйони гривень вкладаються підприємствами в розвиток матеріально-технічної бази за рахунок власних коштів.
    День працівників харчової промисловості
    Сьогодні ми віддаємо перевагу вітчизняним продуктам харчування, тому їх питома вага в загальному обсязі реалізації харчових продуктів на внутрішньому продовольчому ринку складає понад 90 відсотків. А отже, завантажуються наявні виробничі потужності, зростає зайнятість населення, скорочуються витрати валютних коштів на оплату імпортних поставок готової продукції та сировини.
    Зростає конкурентоспроможність наших харчових продуктів на зовнішніх ринках. Торік експортні поставки українських продовольчих товарів зросли порівняно з 2005 роком на 5,1% і перевищили 2,9 млрд. доларів США. Українські продукти вигідно вирізняються своїми споживчими і смаковими властивостями, мають сучасний дизайн тари і упаковки, виготовляються на натуральній основі.
    Нині торгові марки та продукція українських лідерів широко відомі в 37 країнах СНД, Європи, Азії, Америки. Серед них такі компанії, як "Оболонь", “Бісквіт-шоколад”, "АВК", "Рошен", "Союз-Віктан", "Росинка", "Артемсіль", “Nemiroff” та багато інших.
    Велика увага сьогодні приділяється підвищенню технічного рівня харчової промисловості. Науковцями розроблені й реалізуються міжгалузеві та галузеві програми науково-технічного забезпечення виробництва, які передбачають впровадження ресурсо- і енергозберігаючих технологій, високопродуктивного устаткування, розширення випуску імпортозамінюючої сировини та прогресивних таропакувальних матеріалів, збільшення виробництва продовольчих товарів з нетрадиційної харчової сировини. Триває розробка та гармонізація вітчизняних стандартів до європейських і міжнародних, що є обов’язковою умовою вступу нашої країни до СОТ.
    Зрозуміло, що технічне переозброєння та впровадження нових прогресивних технологій потребують великих коштів. І підприємства, в умовах відсутності централізованого фінансування та складного фінансового стану, ведуть їх активний пошук. Трудові колективи галузей наполегливо шукають шляхи скорочення виробничих витрат на випуск продукції в умовах подорожчання сировини, палива, допоміжних матеріалів.
    День працівників харчової промисловості
    У день професійного свята ми відзначатимемо кращі трудові колективи, новаторів і передовиків виробництва. Перш за все Куп’янський цукровий комбінат, Дніпропетровський та Пологівський олійно-екстракційні заводи, Київське, Рівненське, Луганське формування хлібопекарської промисловості, ВАТ “САН ІнБев Україна” (Чернігівський, Харківський, Миколаївський пивзаводи), Артемівський і Стадницький спиртові заводи, Хорольський молочноконсервний комбінат дитячих продуктів та багато інших.
    Добре відомі на підприємствах харчової промисловості новатори виробництва Дмитро Демченко – електромонтер 2-го ім. Петровського цукрового заводу, Євген Моторін – токар цукрового заводу ім. Цюрупи, Наталія Дюк – начальник цеху Одеського виноробного заводу, Алла Задосна – начальник виробництва Мелітопольського олійно-екстракційного заводу, Костянтин Демичев – інженер пивзаводу "Сармат", Ігор Клим – головний механік Марилівського спиртового заводу, Володимир Михайлов – директор Довжоцького спиртового заводу, Ірина Буняк – варник Мукачівської кондитерської фабрики, Анатолій Девятка – слюсар Дніпропетровської кондитерської фабрики, Петро Лабузький – керівник Ніжинського хлібзаводу, Світлана Ватуля – пекар Хорольського хлібзаводу.
    З почуттям великої поваги в святковий день ми відзначатимемо сотні колективів і новаторів виробництва харчової промисловості України, бажатимемо їм нових трудових здобутків. Щиро вітатимемо з професійним святом всіх робітників, інженерно-технічних працівників і службовців галузі, науковців, які вирішують проблеми харчової промисловості, професорсько-викладацький склад учбових закладів, які готують для неї кадри.
    А ще в день свята низько вклонимося ветеранам праці, які так багато зробили для харчової промисловості. Ми бачимо свій обов‘язок у тому, щоб постійно дбати про поліпшення їх добробуту.
    Віддаючи належне досягнутому, харчовики чітко усвідомлюють необхідність перетворення харчової промисловості у сучасну галузь, яка б відповідала світовим стандартам.
    Та все ж першочерговим завданням для всіх залишається завдання відновити наш потенціал та сировинну базу. А вже на цій основі довести агропромислове виробництво до обсягів, які дозволять повністю забезпечити попит українців у високоякісних продуктах.

    Юрій Кіщак,
    директор Департаменту харчової промисловості Мінагрополітики





    Схожі новини
  • Привітання Миколи Присяжнюка з Днем працівників харчової промисловості
  • Литвин про харчову продукцію: добре, бо українське
  • Мінагрополітики привітало працівників харчової промисловості з професійним святом
  • Відбулися урочистості з нагоди Дня працівників харчової промисловості
  • Харчова та переробна промисловості в АПК України

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.

День працівників харчової промисловості


Хліб і сіль, чай і тістечка, молочні та ковбасні вироби, соки і води, дитяче та дієтичне харчування… Прилавки наших магазинів і супермаркетів майорять яскравими обгортками та етикетками. Розмаїття продуктів, які ми споживаємо сьогодні, здається, нескінченне. Щоб задовольнити найвибагливіші смаки українців, в харчовій промисловості нашої держави працюють найкращі фахівці.
Тринадцять років тому, шануючи професіоналізм цих людей, в Україні було засновано День працівників харчової промисловості. 21 жовтня всі, хто причетний до виготовлення харчової продукції, відзначатимуть своє професійне свято.
А чи знаєте ви, що харчова промисловість міцно утримує провідне місце у структурі промислового виробництва України? Адже саме вона виробляє майже п’яту частину його загального обсягу! Нині харчові продукти виробляють на понад 22 тисячах промислових підприємств, де задіяні сотні тисяч фахівців. Найбільш розвинені галузі - цукрова, олійно-жирова, м’ясна, молочна, спиртова, виноробна, хлібопекарська, пиво-безалкогольна, кондитерська. А всього їх - 25.
Певні позитивні зрушення в сільському господарстві, зростання купівельної спроможності населення, створення сприятливих умов для ефективної роботи дали змогу трудовим колективам харчової промисловості дев’ятий рік поспіль досягати високих темпів розвитку, демонструючи потужний потенціал і творчий підхід до справи. Тільки за 9 місяців 2007 року харчова індустрія країни збільшила випуск продукції на 13,3% (порівняно з відповідним періодом минулого року).
Харчова промисловість займає одне з перших місць в обсязі інвестицій в економіку України. В галузь вже вкладено понад 1,3 млрд. доларів США. Харчові підприємства країни мають сталі економічні зв’язки з фірмами США, Німеччини, Росії, Англії, Італії, Австрії, Данії, Швеції та інших країн. Мільйони гривень вкладаються підприємствами в розвиток матеріально-технічної бази за рахунок власних коштів.
День працівників харчової промисловості
Сьогодні ми віддаємо перевагу вітчизняним продуктам харчування, тому їх питома вага в загальному обсязі реалізації харчових продуктів на внутрішньому продовольчому ринку складає понад 90 відсотків. А отже, завантажуються наявні виробничі потужності, зростає зайнятість населення, скорочуються витрати валютних коштів на оплату імпортних поставок готової продукції та сировини.
Зростає конкурентоспроможність наших харчових продуктів на зовнішніх ринках. Торік експортні поставки українських продовольчих товарів зросли порівняно з 2005 роком на 5,1% і перевищили 2,9 млрд. доларів США. Українські продукти вигідно вирізняються своїми споживчими і смаковими властивостями, мають сучасний дизайн тари і упаковки, виготовляються на натуральній основі.
Нині торгові марки та продукція українських лідерів широко відомі в 37 країнах СНД, Європи, Азії, Америки. Серед них такі компанії, як "Оболонь", “Бісквіт-шоколад”, "АВК", "Рошен", "Союз-Віктан", "Росинка", "Артемсіль", “Nemiroff” та багато інших.
Велика увага сьогодні приділяється підвищенню технічного рівня харчової промисловості. Науковцями розроблені й реалізуються міжгалузеві та галузеві програми науково-технічного забезпечення виробництва, які передбачають впровадження ресурсо- і енергозберігаючих технологій, високопродуктивного устаткування, розширення випуску імпортозамінюючої сировини та прогресивних таропакувальних матеріалів, збільшення виробництва продовольчих товарів з нетрадиційної харчової сировини. Триває розробка та гармонізація вітчизняних стандартів до європейських і міжнародних, що є обов’язковою умовою вступу нашої країни до СОТ.
Зрозуміло, що технічне переозброєння та впровадження нових прогресивних технологій потребують великих коштів. І підприємства, в умовах відсутності централізованого фінансування та складного фінансового стану, ведуть їх активний пошук. Трудові колективи галузей наполегливо шукають шляхи скорочення виробничих витрат на випуск продукції в умовах подорожчання сировини, палива, допоміжних матеріалів.
День працівників харчової промисловості
У день професійного свята ми відзначатимемо кращі трудові колективи, новаторів і передовиків виробництва. Перш за все Куп’янський цукровий комбінат, Дніпропетровський та Пологівський олійно-екстракційні заводи, Київське, Рівненське, Луганське формування хлібопекарської промисловості, ВАТ “САН ІнБев Україна” (Чернігівський, Харківський, Миколаївський пивзаводи), Артемівський і Стадницький спиртові заводи, Хорольський молочноконсервний комбінат дитячих продуктів та багато інших.
Добре відомі на підприємствах харчової промисловості новатори виробництва Дмитро Демченко – електромонтер 2-го ім. Петровського цукрового заводу, Євген Моторін – токар цукрового заводу ім. Цюрупи, Наталія Дюк – начальник цеху Одеського виноробного заводу, Алла Задосна – начальник виробництва Мелітопольського олійно-екстракційного заводу, Костянтин Демичев – інженер пивзаводу "Сармат", Ігор Клим – головний механік Марилівського спиртового заводу, Володимир Михайлов – директор Довжоцького спиртового заводу, Ірина Буняк – варник Мукачівської кондитерської фабрики, Анатолій Девятка – слюсар Дніпропетровської кондитерської фабрики, Петро Лабузький – керівник Ніжинського хлібзаводу, Світлана Ватуля – пекар Хорольського хлібзаводу.
З почуттям великої поваги в святковий день ми відзначатимемо сотні колективів і новаторів виробництва харчової промисловості України, бажатимемо їм нових трудових здобутків. Щиро вітатимемо з професійним святом всіх робітників, інженерно-технічних працівників і службовців галузі, науковців, які вирішують проблеми харчової промисловості, професорсько-викладацький склад учбових закладів, які готують для неї кадри.
А ще в день свята низько вклонимося ветеранам праці, які так багато зробили для харчової промисловості. Ми бачимо свій обов‘язок у тому, щоб постійно дбати про поліпшення їх добробуту.
Віддаючи належне досягнутому, харчовики чітко усвідомлюють необхідність перетворення харчової промисловості у сучасну галузь, яка б відповідала світовим стандартам.
Та все ж першочерговим завданням для всіх залишається завдання відновити наш потенціал та сировинну базу. А вже на цій основі довести агропромислове виробництво до обсягів, які дозволять повністю забезпечити попит українців у високоякісних продуктах.

Юрій Кіщак,
директор Департаменту харчової промисловості Мінагрополітики





Схожі новини
  • Привітання Миколи Присяжнюка з Днем працівників харчової промисловості
  • Литвин про харчову продукцію: добре, бо українське
  • Мінагрополітики привітало працівників харчової промисловості з професійним святом
  • Відбулися урочистості з нагоди Дня працівників харчової промисловості
  • Харчова та переробна промисловості в АПК України

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.