Аграрний тиждень. Україна
» » Харчова та переробна промисловості в АПК України
» » Харчова та переробна промисловості в АПК України

    Харчова та переробна промисловості в АПК України


    19 жовтня в Україні святкуватимуть своє професійне свято ті, хто печуть хліб, дарують нам тістечка і морозиво, виготовляють олію, ковбаси, молочні продукти. Усі вони – працівники такої необхідної нам харчової галузі.

    Цей день бере свій початок від 8 серпня 1995 р., коли вийшов Указ Президента України „Про День працівників харчової промисловості” №714/95. Тож щорічно, у третю неділю жовтня ми згадуємо, завдяки чиїй праці маємо на столі те, без чого не обійтися – їжу та напої.

    Як відомо, харчова промисловість відіграє особливу роль у вирішенні продовольчої проблеми. Вона є не тільки завершальною ланкою виробництва харчових продуктів, але і організатором та інтегратором ефективного функціонування всього продовольчого комплексу.

    Питома вага реалізованої продукції виробництва харчових продуктів, напоїв і тютюнових виробів у загальному обсязі реалізованої продукції в Україні за 2007 рік склала 14,3 відсотка. За цим показником галузь займає одне з чільних місць серед інших галузей промисловості України. На частку продовольчих товарів припадає понад 60% особистого споживання матеріальних благ населення. Темп приросту обсягів виробництва харчових продуктів, напоїв і тютюнових виробів в Україні за січень - серпень 2008 року, у порівнянні з відповідним періодом минулого року, складає 3,3 відсотка.

    Підприємства харчової промисловості мають можливість при зростанні попиту на внутрішньому та зовнішньому ринках і наявності сировинних ресурсів значно збільшити виробництво продовольчих товарів.

    Забезпечення населення України основними видами продовольства вітчизняного виробництва є самодостатнім та не залежить від імпорту (крім м’яса).

    Харчова промисловість є однією з основних бюджето-формуючих галузей економіки країни. За 8 місяців 2008 року до Зведеного бюджету України від підприємств харчової промисловості надійшло 8546,8 млн. грн. податків та обов'язкових платежів, або в 1,3 рази більше, ніж за відповідний період минулого року.

    Зовнішньоторговельний обіг основних видів продукції харчової промисловості (групи 1-24) за 8 місяців склав 6388,1 млн. дол. США, що порівняно з відповідним періодом минулого року більше на 1924,8 млн. дол. США (на 43,1%). Зовнішньоторговельне сальдо позитивне і дорівнює 691,0 млн. дол. США.

    За цей період експортовано продукції на суму 3539,5 млн. дол. США, що порівняно з відповідним періодом минулого року більше на 829,0 млн. дол. США (на 30,6%). Збільшився експорт молокопродуктів, маргаринової продукції, кондитерських виробів із цукру, виробів із зерна і хлібних злаків, продуктів переробки овочів і плодів, вод натуральних та мінеральних, пива з солоду, залишків і відходів харчової промисловості та інших харчових продуктів.

    Харчова промисловість займає одне з перших місць за обсягом іноземних інвестицій в економіку України. Їх обсяг на 1 січня 2008 року склав 1599,7 млн. доларів США.

    У харчовій промисловості практично завершився процес приватизації, створено принципово нові інтегровані господарські структури, засновані на приватно-акціонерній формі власності.

    Розширення асортименту харчової продукції є важливим елементом у просуванні її на ринку, завоюванні прихильності споживача. Тому Мінагрополітики разом з галузевими формуваннями постійно працює над вдосконаленням конкурентоспроможного асортименту харчової продукції. У харчовій промисловості діють 9 центральних галузевих дегустаційних (приймальних ) комісій з визначення якості харчової продукції, за результатами яких у 2007 році рекомендовано для постановки на виробництво близько 1100 найменувань нових видів високоякісної продукції, а за І півріччя 2008 року – більш ніж 650.

    Україна все більше взаємоінтегрує з Європою, де застосовуються сучасні методи управління якістю, довкіллям за вимогами міжнародних стандартів ISО 9000 та 14000, системи управління безпечністю харчових продуктів за вимогами стандартів ISО 22000 та на основі принципів НАССР. Системи менеджменту безпечності та якості продукції і довкілля впроваджені на 133 підприємствах, у тому числі: за вимогами міжнародного стандарту ISО 9000 на 102 підприємствах; на 9 підприємствах – системи управління довкіллям за вимогами стандартів ISО 14000; на 11 підприємствах – системи управління безпечністю харчових продуктів за вимогами стандартів ISО 22000; на 22 підприємствах – системи управління безпечністю харчових продуктів на основі принципів НАССР. На 45 підприємствах харчової промисловості системи управління безпечністю та якістю харчової продукції перебувають у стані впровадження, а на 88 підприємствах розпочаті роботи по їх створенню.

    На підприємствах харчової промисловості контроль за якістю сировини і готової продукції здійснюють виробничі лабораторії, акредитовані державним органом з акредитації (Держспоживстандартом).

    На базі Українського науково-дослідного інституту спирту і біотехнологій діє Центр контролю якості харчової продукції, акредитований на національному та міжнародному рівнях. Центр виконує сертифікаційні випробовування харчової продукції вітчизняних виробників і приймає участь як “зразкова лабораторія” при вирішенні арбітражних питань.

    Питання забезпечення безпечності та якості харчової продукції з урахуванням вступу України до СОТ має першочергове значення. Ці показники є головним фактором підвищення конкурентоспроможності продукції та нарощування експортного потенціалу.

    На початок 2008 року в харчовій промисловості розроблено 466 національних стандартів на харчову продукцію, гармонізованих з міжнародними та європейськими стандартами, в тому числі 13 технічних регламентів. Нинішнього року передбачено розробити 126 стандартів і 4 технічних регламенти на харчову продукцію.

    Питання забезпечення населення високоякісними продуктами харчування є найголовнішим постійним пріоритетом діяльності Міністерства аграрної політики України, який визначає продовольчу безпеку нашої держави та в кінцевому результаті – здоров'я нації.

    Тож вітаємо всіх працівників харчової промисловості із професійним святом, бажаємо міцного здоров’я, добробуту та подальших трудових звершень на благо України.

    Департамент харчової промисловості Мінагрополітики





    Схожі новини
  • На більшості потужних вітчизняних підприємств діють системи управління безпечністю продукції
  • У 2012 році обсяги експорту продукції харчування зросли майже на 26%
  • Україна на 18,3% збільшила експорт продукції харчової та переробної промисловості
  • Залучення вітчизняних науковців до розробки методології HACCP поліпшить якість харчової продукції
  • З початку року виробництво харчових продуктів та напоїв зросло на 1%

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.

Харчова та переробна промисловості в АПК України


19 жовтня в Україні святкуватимуть своє професійне свято ті, хто печуть хліб, дарують нам тістечка і морозиво, виготовляють олію, ковбаси, молочні продукти. Усі вони – працівники такої необхідної нам харчової галузі.

Цей день бере свій початок від 8 серпня 1995 р., коли вийшов Указ Президента України „Про День працівників харчової промисловості” №714/95. Тож щорічно, у третю неділю жовтня ми згадуємо, завдяки чиїй праці маємо на столі те, без чого не обійтися – їжу та напої.

Як відомо, харчова промисловість відіграє особливу роль у вирішенні продовольчої проблеми. Вона є не тільки завершальною ланкою виробництва харчових продуктів, але і організатором та інтегратором ефективного функціонування всього продовольчого комплексу.

Питома вага реалізованої продукції виробництва харчових продуктів, напоїв і тютюнових виробів у загальному обсязі реалізованої продукції в Україні за 2007 рік склала 14,3 відсотка. За цим показником галузь займає одне з чільних місць серед інших галузей промисловості України. На частку продовольчих товарів припадає понад 60% особистого споживання матеріальних благ населення. Темп приросту обсягів виробництва харчових продуктів, напоїв і тютюнових виробів в Україні за січень - серпень 2008 року, у порівнянні з відповідним періодом минулого року, складає 3,3 відсотка.

Підприємства харчової промисловості мають можливість при зростанні попиту на внутрішньому та зовнішньому ринках і наявності сировинних ресурсів значно збільшити виробництво продовольчих товарів.

Забезпечення населення України основними видами продовольства вітчизняного виробництва є самодостатнім та не залежить від імпорту (крім м’яса).

Харчова промисловість є однією з основних бюджето-формуючих галузей економіки країни. За 8 місяців 2008 року до Зведеного бюджету України від підприємств харчової промисловості надійшло 8546,8 млн. грн. податків та обов'язкових платежів, або в 1,3 рази більше, ніж за відповідний період минулого року.

Зовнішньоторговельний обіг основних видів продукції харчової промисловості (групи 1-24) за 8 місяців склав 6388,1 млн. дол. США, що порівняно з відповідним періодом минулого року більше на 1924,8 млн. дол. США (на 43,1%). Зовнішньоторговельне сальдо позитивне і дорівнює 691,0 млн. дол. США.

За цей період експортовано продукції на суму 3539,5 млн. дол. США, що порівняно з відповідним періодом минулого року більше на 829,0 млн. дол. США (на 30,6%). Збільшився експорт молокопродуктів, маргаринової продукції, кондитерських виробів із цукру, виробів із зерна і хлібних злаків, продуктів переробки овочів і плодів, вод натуральних та мінеральних, пива з солоду, залишків і відходів харчової промисловості та інших харчових продуктів.

Харчова промисловість займає одне з перших місць за обсягом іноземних інвестицій в економіку України. Їх обсяг на 1 січня 2008 року склав 1599,7 млн. доларів США.

У харчовій промисловості практично завершився процес приватизації, створено принципово нові інтегровані господарські структури, засновані на приватно-акціонерній формі власності.

Розширення асортименту харчової продукції є важливим елементом у просуванні її на ринку, завоюванні прихильності споживача. Тому Мінагрополітики разом з галузевими формуваннями постійно працює над вдосконаленням конкурентоспроможного асортименту харчової продукції. У харчовій промисловості діють 9 центральних галузевих дегустаційних (приймальних ) комісій з визначення якості харчової продукції, за результатами яких у 2007 році рекомендовано для постановки на виробництво близько 1100 найменувань нових видів високоякісної продукції, а за І півріччя 2008 року – більш ніж 650.

Україна все більше взаємоінтегрує з Європою, де застосовуються сучасні методи управління якістю, довкіллям за вимогами міжнародних стандартів ISО 9000 та 14000, системи управління безпечністю харчових продуктів за вимогами стандартів ISО 22000 та на основі принципів НАССР. Системи менеджменту безпечності та якості продукції і довкілля впроваджені на 133 підприємствах, у тому числі: за вимогами міжнародного стандарту ISО 9000 на 102 підприємствах; на 9 підприємствах – системи управління довкіллям за вимогами стандартів ISО 14000; на 11 підприємствах – системи управління безпечністю харчових продуктів за вимогами стандартів ISО 22000; на 22 підприємствах – системи управління безпечністю харчових продуктів на основі принципів НАССР. На 45 підприємствах харчової промисловості системи управління безпечністю та якістю харчової продукції перебувають у стані впровадження, а на 88 підприємствах розпочаті роботи по їх створенню.

На підприємствах харчової промисловості контроль за якістю сировини і готової продукції здійснюють виробничі лабораторії, акредитовані державним органом з акредитації (Держспоживстандартом).

На базі Українського науково-дослідного інституту спирту і біотехнологій діє Центр контролю якості харчової продукції, акредитований на національному та міжнародному рівнях. Центр виконує сертифікаційні випробовування харчової продукції вітчизняних виробників і приймає участь як “зразкова лабораторія” при вирішенні арбітражних питань.

Питання забезпечення безпечності та якості харчової продукції з урахуванням вступу України до СОТ має першочергове значення. Ці показники є головним фактором підвищення конкурентоспроможності продукції та нарощування експортного потенціалу.

На початок 2008 року в харчовій промисловості розроблено 466 національних стандартів на харчову продукцію, гармонізованих з міжнародними та європейськими стандартами, в тому числі 13 технічних регламентів. Нинішнього року передбачено розробити 126 стандартів і 4 технічних регламенти на харчову продукцію.

Питання забезпечення населення високоякісними продуктами харчування є найголовнішим постійним пріоритетом діяльності Міністерства аграрної політики України, який визначає продовольчу безпеку нашої держави та в кінцевому результаті – здоров'я нації.

Тож вітаємо всіх працівників харчової промисловості із професійним святом, бажаємо міцного здоров’я, добробуту та подальших трудових звершень на благо України.

Департамент харчової промисловості Мінагрополітики





Схожі новини
  • На більшості потужних вітчизняних підприємств діють системи управління безпечністю продукції
  • У 2012 році обсяги експорту продукції харчування зросли майже на 26%
  • Україна на 18,3% збільшила експорт продукції харчової та переробної промисловості
  • Залучення вітчизняних науковців до розробки методології HACCP поліпшить якість харчової продукції
  • З початку року виробництво харчових продуктів та напоїв зросло на 1%

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.