Аграрний тиждень. Україна
» » У херсонських динях приперевірці виявили підвищений вміст нітратів у 2-3 рази
» » У херсонських динях приперевірці виявили підвищений вміст нітратів у 2-3 рази

    У херсонських динях приперевірці виявили підвищений вміст нітратів у 2-3 рази


    У херсонських динях приперевірці виявили підвищений вміст нітратів у 2-3 рази

    У Херсонській області кавуни та дині перевірили на вміст нітратів. За результатами лабораторних досліджень, у кавунах нітратів не перевищував норму, однак у динь вміст нітратів у 2-3 рази вище норми.

    Про це інформує Головне управління Держпродспоживслужби в Херсонській області.

    «Допустима норма нітратів для кавунів — 60 мг на кілограм. У всіх зразках вміст нітратів виявився на рівні 11 мг. А от результати по диням були менш втішними. У двох з трьох зразків вміст нітратів був вище у 2−3 рази — 253 мг/кг при нормі в 90 мг/кг Вживання такої продукції може призвести до харчового отруєння», — йдеться в повідомленні.

    Усі перевірені плоди були придбані у місцях стихійного продажу.

    «Перша партія саме херсонських кавунів з відкритого ґрунту до нас надійшла два тижні тому. Якщо порівнювати з минулим роком, то наші кавуни надійшли днів на 40 пізніше. До цього в області реалізовували кавуни з Узбекистану та Туреччини. Найбільша вірогідність перевищення нітратів саме у тепличних, бо вони потребують підкормки», — зазначають у відомстві.

    За словами експертів, як показує практика, з усієї кількості позитивні проби на нітрати виявляються не більш, ніж в 1%. Минулого року було біля 50 випадків недопущення кавунів до реалізації, це приблизно 90 т. Цього року подібних випадків ще не було. Найбільший відсоток невідповідності нормам нітратів по диням, а не по кавунам.

    «Якщо приймається рішення про заборону реалізації, то, за законом, власник повинен цю продукцію або утилізувати. Або пустити на переробку. Наприклад, для виробництва соків. Тоді продукт розбавляється іншими продуктами і вміст нітратів знижується до норми», — пояснив Віталій Дериведмідь, керівник Херсонської регіональної державної лабораторії ім. професора Л. С. Ценковського.

    ІЦ УАК за матеріалами АгроЮг

    agroconf.org





    Схожі новини
  • На Вінниччині Держпродспоживслужба перевірила якість питної води з криниць громадського користування
  • На Запоріжжі вилучили з продажу понад тонну кавунів з нітратами
  • Кавуни та дині: як обирати, щоб не отруїтися?
  • Українські фрукти містять утричі менше нітратів, ніж закордонні – експерт
  • У Німеччині в курячих яйцях знову виявлено підвищений вміст діоксину

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.

У херсонських динях приперевірці виявили підвищений вміст нітратів у 2-3 рази


У херсонських динях приперевірці виявили підвищений вміст нітратів у 2-3 рази

У Херсонській області кавуни та дині перевірили на вміст нітратів. За результатами лабораторних досліджень, у кавунах нітратів не перевищував норму, однак у динь вміст нітратів у 2-3 рази вище норми.

Про це інформує Головне управління Держпродспоживслужби в Херсонській області.

«Допустима норма нітратів для кавунів — 60 мг на кілограм. У всіх зразках вміст нітратів виявився на рівні 11 мг. А от результати по диням були менш втішними. У двох з трьох зразків вміст нітратів був вище у 2−3 рази — 253 мг/кг при нормі в 90 мг/кг Вживання такої продукції може призвести до харчового отруєння», — йдеться в повідомленні.

Усі перевірені плоди були придбані у місцях стихійного продажу.

«Перша партія саме херсонських кавунів з відкритого ґрунту до нас надійшла два тижні тому. Якщо порівнювати з минулим роком, то наші кавуни надійшли днів на 40 пізніше. До цього в області реалізовували кавуни з Узбекистану та Туреччини. Найбільша вірогідність перевищення нітратів саме у тепличних, бо вони потребують підкормки», — зазначають у відомстві.

За словами експертів, як показує практика, з усієї кількості позитивні проби на нітрати виявляються не більш, ніж в 1%. Минулого року було біля 50 випадків недопущення кавунів до реалізації, це приблизно 90 т. Цього року подібних випадків ще не було. Найбільший відсоток невідповідності нормам нітратів по диням, а не по кавунам.

«Якщо приймається рішення про заборону реалізації, то, за законом, власник повинен цю продукцію або утилізувати. Або пустити на переробку. Наприклад, для виробництва соків. Тоді продукт розбавляється іншими продуктами і вміст нітратів знижується до норми», — пояснив Віталій Дериведмідь, керівник Херсонської регіональної державної лабораторії ім. професора Л. С. Ценковського.

ІЦ УАК за матеріалами АгроЮг

agroconf.org





Схожі новини
  • На Вінниччині Держпродспоживслужба перевірила якість питної води з криниць громадського користування
  • На Запоріжжі вилучили з продажу понад тонну кавунів з нітратами
  • Кавуни та дині: як обирати, щоб не отруїтися?
  • Українські фрукти містять утричі менше нітратів, ніж закордонні – експерт
  • У Німеччині в курячих яйцях знову виявлено підвищений вміст діоксину

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.