Аграрний тиждень. Україна
» » «Український кавун - солодке диво»
» » «Український кавун - солодке диво»

    «Український кавун - солодке диво»


    Південь України виробляє щорічно майже 1582 тис. тонн овочевої продукції або 25-30% від їх валового виробництва в Україні. А щодо кавунів, яких на херсонських землях збирають щороку в середньому 687 тис. тонн, то завдяки виробництву такої кількості солодких плодів Україна вийшла на третє місце в Європі!
    «УКРАЇНСЬКИЙ КАВУН - солодке диво» - таку назву отримав фестиваль, який відбувся на Херсонщині під час науково-практичної конференції «Сучасні напрямки й перспективи розвитку баштанництва та південного овочівництва».
    В Дослідному господарстві Інституту південного овочівництва й баштанництва (ІПОБ) УААН та у фермерських господарств Херсонської області, що спеціалізуються на вирощуванні овочевих і баштанних культур, і відбулася практична частина конференції, яка включала ознайомлення із сучасними промисловими технологіями вирощування овочевих культур.
    Дізнатись про тонкощі догляду й вирощування корисної вітамінної та соковитої продукції приїхало понад 150 учасників, представники місцевої влади, управлінь сільського господарства та спеціалісти районів Херсонської, Миколаївської, Одеської, Запорізької областей і АР Крим.
    - Південь України найбільш сприятливий для вирощування біологічно-повноцінної продукції овочевих і баштанних культур, - зазначив, відкриваючи форум директор Інституту південного овочівництва і баштанництва кандидат сільськогосподарських наук Володимир Лимар. - В останні роки намітилася позитивна тенденція збільшення виробництва продукції особливо в південному регіоні (Херсонська, Миколаївська, Одеська, Запорізька області), де розташовано приблизно 80% посівів від загальної площі баштанних в Україні.
     «Український кавун - солодке диво»
    Основними виробниками овочевої й баштанної продукції є фермерські та одноосібні господарства (близько 80%), тому в овочівництві й баштанництві переважає ручна праця з низьким рівнем захисту рослин від шкідників та хвороб. Через це знайомство з промисловими технологіями вирощування овочевих культур дало змогу учасникам конференції ознайомитись і впровадити ці раціональні технології у виробництво.
    Цікавою є промислова технологія вирощування цибулі у ФГ «Едельвейс» (керівник Анатолій Мустафаев). Вона передбачає використання високоефективної системи основного й передпосівного обробітку ґрунту, розрахункових норм мінеральних добрив, прогресивних агротехнічних і хімічних заходів захисту від хвороб, шкідників та бур'янів, машин для догляду за рослинами та збирання врожаю. Урожайність за цією технологією отримують від 30 до 80 тонн з 1 гектару.
    З технологією вирощування помідорів, моркви та комбайновому збиранні плодів і коренеплодів учасники наради побачили в ТОВ «Тачанка». Практика підтвердила, що використання томатозбирального комбайну дозволяє зменшити частку ручної праці в 12-15 разів, собівартість продукції на 25-30% і довести рентабельність виробництва до 148%.
    Про становлення та розвиток оптового ринку «Неждана» розповів його директор Федір Негой. На його думку, підтримка влади спрямована переважно на підтримку аграрного виробництва. Але на думку пана Негоя, варто подбати і про розвиток ринкової інфраструктури, що забезпечувала б учасникам ринку на конкурентній основі збут продукції за зручною ціною, швидке просування продукції до споживача, скорочення витрат, підвищення якості, формування й стабілізацію ринкових цін тощо.
     «Український кавун - солодке диво»
    На полях дослідного господарства доктор сільськогосподарських наук, завідуючий відділом промислових технологій ІПОБ Анатолій Лимар ознайомив учасників семінару з технологією вирощування гарбуза на технічне насіння.
    Учасникам конференції було продемонстровано посіву всіх сортів і гібридів кавуна, дині, гарбуза, кабачка та патисонів селекції ІПОБ.
    Характеризуючи нові перспективні сорти баштанних культур завідуючий відділом селекції Олег Холодняк зазначив, що наразі дослідне господарство ІПОБ спеціалізується на вирощенні еліти й супереліти кращих сортів інституту.
    Учасникам конференції було вручено набори спеціальної літератури з овочівництва і баштанництва. Керівники та спеціалісти - учасники семінару наочно переконались, що можна отримувати високі врожаї овочевих і баштанних культур із застосуванням нових вітчизняних сортів і гібридів та сучасних ресурсозберігаючих технологій їх вирощування.

    Пленарна частина конференції, яку відкрив перший заступник голови Херсонської облдержадміністрації Анатолій Осінній, була присвячена обговоренню найактуальніших питань розвитку галузі.
    Директор Інституту південного овочівництва й баштанництва Володимир Лимар розповів про основні досягнення селекціонерів та технологів. Його інститут, поряд з виконанням наукової тематики, особливу увагу приділяє науковому забезпеченню, становленню та стабілізації галузі шляхом упровадження завершених науково-дослідних робіт і надання практичної допомоги виробництву.
    З докладом «Промислові технології вирощування овочевих і баштанних рослин в умовах півдня України» виступив доктор с.-г. наук, професор Анатолій Лимар. Він підкреслив, що збільшення виробництва овочевої продукції є стратегічним завданням, як на внутрішньому продовольчому ринку України, так і у торгово-економічних її відносинах з Росією, Польщею, Прибалтійськими країнами.
    У період з 2001 по 2005 роки створено 30 сортів і 4 гетерозисних гібриди баштанних культур різних строків достигання для різних грунтово - кліматичних зон України, стійких проти хвороб та екстремальних погодних умов.
    Протягом останніх двох років погодні умови, порівняно з середніми багаторічними для України, не типові. Завдяки високій температурі повітря було прискорено відтворення шкідливих комах комах, що призвело до поширення вірусних хвороб на помідорах, перцю солодкому, огірку, баштанних культурах. З даної проблематики виступив Директор Інституту захисту рослин Віталій Федоренко (м. Київ). Його доповідь про інтегровані системи захисту овочевих і баштанних культур проти хвороб та шкідників в умовах Півдня України, зважаючи на сьогоднішні реалії є дуже актуальною.
    Про технологію, що дозволяє подовжити період зберігання плодів овочевих і баштанних культур на 15-20 діб шляхом застосування спеціального газового середовища, розповів Володимир Ярмилко, канд. с.-г. наук, координатор впровадження інноваційних технологій інформаційно-консультативного центру «Агромаркетинг».
    Відзвітували про результати вирощування сортів баштанних культур селекції Інституту південного овочівництва і баштанництва виступили виробники із Запорізької, Донецької, Луганської та Херсонської області. Вони надали високу оцінку сортам кавуна Княжич, Мрія, Дебют, Спаський, Восход, дині Дідона, Ольвія, Лада, гарбуза Херсонська, Новинка, Альтаїр, кабачка Золотинка, Гайдамака, патисону Оранжевий, Бірюза.
    Після пленарної частини учасники конференції дегустували смачну продукцію, яку сьогодні виробляють саме з баштанних культур. Підприємства харчової промисловості на спеціально організованій виставці представили майже 30 різновидів смачних виробів. Про важливість проведеного заходу говорить і той факт, що Всеукраїнський фестиваль «Український кавун - солодке диво» відкрив голова Херсонської обласної ради Володимир Демьохін.
    Представники обласної ради та 12-ти сільських райрад Херсонщини з цікавістю ознайомилися із широким асортиментом продукції регіональних товаровиробників. А тих, хто у свої виробничих показниках досяг найбільших успіхів, відзначили цінними подарунками та грамотами.





    Схожі новини
  • «Сучасні напрями селекції овочево-баштанних культур та технологій їх вирощування в умовах глобальних змін клімату»
  • «Український кавун – солодке диво»
  • Як отримати 10-12 млн. тонн овочів
  • Кавуни і дині посунуть «борщовий набір»
  • Українські аграрії міняють овочі на кавуни і дині

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.

«Український кавун - солодке диво»


Південь України виробляє щорічно майже 1582 тис. тонн овочевої продукції або 25-30% від їх валового виробництва в Україні. А щодо кавунів, яких на херсонських землях збирають щороку в середньому 687 тис. тонн, то завдяки виробництву такої кількості солодких плодів Україна вийшла на третє місце в Європі!
«УКРАЇНСЬКИЙ КАВУН - солодке диво» - таку назву отримав фестиваль, який відбувся на Херсонщині під час науково-практичної конференції «Сучасні напрямки й перспективи розвитку баштанництва та південного овочівництва».
В Дослідному господарстві Інституту південного овочівництва й баштанництва (ІПОБ) УААН та у фермерських господарств Херсонської області, що спеціалізуються на вирощуванні овочевих і баштанних культур, і відбулася практична частина конференції, яка включала ознайомлення із сучасними промисловими технологіями вирощування овочевих культур.
Дізнатись про тонкощі догляду й вирощування корисної вітамінної та соковитої продукції приїхало понад 150 учасників, представники місцевої влади, управлінь сільського господарства та спеціалісти районів Херсонської, Миколаївської, Одеської, Запорізької областей і АР Крим.
- Південь України найбільш сприятливий для вирощування біологічно-повноцінної продукції овочевих і баштанних культур, - зазначив, відкриваючи форум директор Інституту південного овочівництва і баштанництва кандидат сільськогосподарських наук Володимир Лимар. - В останні роки намітилася позитивна тенденція збільшення виробництва продукції особливо в південному регіоні (Херсонська, Миколаївська, Одеська, Запорізька області), де розташовано приблизно 80% посівів від загальної площі баштанних в Україні.
 «Український кавун - солодке диво»
Основними виробниками овочевої й баштанної продукції є фермерські та одноосібні господарства (близько 80%), тому в овочівництві й баштанництві переважає ручна праця з низьким рівнем захисту рослин від шкідників та хвороб. Через це знайомство з промисловими технологіями вирощування овочевих культур дало змогу учасникам конференції ознайомитись і впровадити ці раціональні технології у виробництво.
Цікавою є промислова технологія вирощування цибулі у ФГ «Едельвейс» (керівник Анатолій Мустафаев). Вона передбачає використання високоефективної системи основного й передпосівного обробітку ґрунту, розрахункових норм мінеральних добрив, прогресивних агротехнічних і хімічних заходів захисту від хвороб, шкідників та бур'янів, машин для догляду за рослинами та збирання врожаю. Урожайність за цією технологією отримують від 30 до 80 тонн з 1 гектару.
З технологією вирощування помідорів, моркви та комбайновому збиранні плодів і коренеплодів учасники наради побачили в ТОВ «Тачанка». Практика підтвердила, що використання томатозбирального комбайну дозволяє зменшити частку ручної праці в 12-15 разів, собівартість продукції на 25-30% і довести рентабельність виробництва до 148%.
Про становлення та розвиток оптового ринку «Неждана» розповів його директор Федір Негой. На його думку, підтримка влади спрямована переважно на підтримку аграрного виробництва. Але на думку пана Негоя, варто подбати і про розвиток ринкової інфраструктури, що забезпечувала б учасникам ринку на конкурентній основі збут продукції за зручною ціною, швидке просування продукції до споживача, скорочення витрат, підвищення якості, формування й стабілізацію ринкових цін тощо.
 «Український кавун - солодке диво»
На полях дослідного господарства доктор сільськогосподарських наук, завідуючий відділом промислових технологій ІПОБ Анатолій Лимар ознайомив учасників семінару з технологією вирощування гарбуза на технічне насіння.
Учасникам конференції було продемонстровано посіву всіх сортів і гібридів кавуна, дині, гарбуза, кабачка та патисонів селекції ІПОБ.
Характеризуючи нові перспективні сорти баштанних культур завідуючий відділом селекції Олег Холодняк зазначив, що наразі дослідне господарство ІПОБ спеціалізується на вирощенні еліти й супереліти кращих сортів інституту.
Учасникам конференції було вручено набори спеціальної літератури з овочівництва і баштанництва. Керівники та спеціалісти - учасники семінару наочно переконались, що можна отримувати високі врожаї овочевих і баштанних культур із застосуванням нових вітчизняних сортів і гібридів та сучасних ресурсозберігаючих технологій їх вирощування.

Пленарна частина конференції, яку відкрив перший заступник голови Херсонської облдержадміністрації Анатолій Осінній, була присвячена обговоренню найактуальніших питань розвитку галузі.
Директор Інституту південного овочівництва й баштанництва Володимир Лимар розповів про основні досягнення селекціонерів та технологів. Його інститут, поряд з виконанням наукової тематики, особливу увагу приділяє науковому забезпеченню, становленню та стабілізації галузі шляхом упровадження завершених науково-дослідних робіт і надання практичної допомоги виробництву.
З докладом «Промислові технології вирощування овочевих і баштанних рослин в умовах півдня України» виступив доктор с.-г. наук, професор Анатолій Лимар. Він підкреслив, що збільшення виробництва овочевої продукції є стратегічним завданням, як на внутрішньому продовольчому ринку України, так і у торгово-економічних її відносинах з Росією, Польщею, Прибалтійськими країнами.
У період з 2001 по 2005 роки створено 30 сортів і 4 гетерозисних гібриди баштанних культур різних строків достигання для різних грунтово - кліматичних зон України, стійких проти хвороб та екстремальних погодних умов.
Протягом останніх двох років погодні умови, порівняно з середніми багаторічними для України, не типові. Завдяки високій температурі повітря було прискорено відтворення шкідливих комах комах, що призвело до поширення вірусних хвороб на помідорах, перцю солодкому, огірку, баштанних культурах. З даної проблематики виступив Директор Інституту захисту рослин Віталій Федоренко (м. Київ). Його доповідь про інтегровані системи захисту овочевих і баштанних культур проти хвороб та шкідників в умовах Півдня України, зважаючи на сьогоднішні реалії є дуже актуальною.
Про технологію, що дозволяє подовжити період зберігання плодів овочевих і баштанних культур на 15-20 діб шляхом застосування спеціального газового середовища, розповів Володимир Ярмилко, канд. с.-г. наук, координатор впровадження інноваційних технологій інформаційно-консультативного центру «Агромаркетинг».
Відзвітували про результати вирощування сортів баштанних культур селекції Інституту південного овочівництва і баштанництва виступили виробники із Запорізької, Донецької, Луганської та Херсонської області. Вони надали високу оцінку сортам кавуна Княжич, Мрія, Дебют, Спаський, Восход, дині Дідона, Ольвія, Лада, гарбуза Херсонська, Новинка, Альтаїр, кабачка Золотинка, Гайдамака, патисону Оранжевий, Бірюза.
Після пленарної частини учасники конференції дегустували смачну продукцію, яку сьогодні виробляють саме з баштанних культур. Підприємства харчової промисловості на спеціально організованій виставці представили майже 30 різновидів смачних виробів. Про важливість проведеного заходу говорить і той факт, що Всеукраїнський фестиваль «Український кавун - солодке диво» відкрив голова Херсонської обласної ради Володимир Демьохін.
Представники обласної ради та 12-ти сільських райрад Херсонщини з цікавістю ознайомилися із широким асортиментом продукції регіональних товаровиробників. А тих, хто у свої виробничих показниках досяг найбільших успіхів, відзначили цінними подарунками та грамотами.





Схожі новини
  • «Сучасні напрями селекції овочево-баштанних культур та технологій їх вирощування в умовах глобальних змін клімату»
  • «Український кавун – солодке диво»
  • Як отримати 10-12 млн. тонн овочів
  • Кавуни і дині посунуть «борщовий набір»
  • Українські аграрії міняють овочі на кавуни і дині

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.