4 серпня у форматі Zoom-конференції відбулася чергова зустріч робочої групи з питань сприяння розвитку картоплярства та овочівництва при Міністерстві розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України.
В ході засідання фахівці Української плодоовочевої асоціації презентували концепцію розвитку овочівництва до 2025 року. Концепція була розроблена Українською плодоовочевою асоціацією спільно з Інститутом водних проблем і меліорації, Інститутом овочівництва і баштанництва, Міністерством розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України та українськими виробниками овочів.
Основною проблемою, на розв’язання якої спрямована концепція, є забезпечення населення України високоякісною овочевою і баштанною продукцією, а також розвиток ефективного конкурентоспроможного виробництва.
«Обсяг овочевого комерційного ринку в Україні за різними оцінками складає в гуртових цінах близько 60 млрд. грн. Найбільшою проблемою галузі є тіньовий сектор, який досягає 75-80% від загалу, що у грошовому еквіваленті становить 40 млн грн. Частка роздрібних мереж, які при продажі сплачують ПДВ на овочевому роздрібному ринку України не перевищує 15%. Більш того, цінові коливання на внутрішньому ринку інколи перевищують 1000% в рік», – зупиняється на проблематиці галузі директор УПОА Федір Рибалко.
Серед інших проблем в овочівництві фахівець виділив зростання імпорту овочевої продукції та зниження експорту. У 2019 році експорт скоротився до 70 тис. тонн, а імпорт досяг майже 200 тис. тонн. Відповідно, негативне торгівельне сальдо по зовнішньоекономічних операціях з свіжою овочевою продукцією в 2019 році склало майже 100 млн. доларів США.
«В концепцію ми включили 5 напрямків, які зможуть поліпшити ситуацію в секторі. Щоб вирішити питання цінових коливань та детінізації треба зробити стимул для того, щоб малі фермери, сімейні фермерські господарства та просто фізичні особи інтегрувалися в цивільний ринок, що дасть змогу виробникам отримати доступ до програм державної підтримки та фінансування, а також отримати кращі ціни на свою продукцію. Таким механізмом «стимулювання» може стати мережа кооперативних плодоовочевих аукціонів, які давно функціонують в європейських та азійських країнах. Держава, в свою чергу, зможе отримати повну простежуваність всього ланцюжку, починаючи від виробництва овочевої продукції і закінчуючи її доставкою до кінцевого споживача», – зазначає Федір Рибалко.
Для наочності, фахівець привів успішний приклад використання плодоовочевих аукціонів Бельгії. Бельгія, незважаючи на невелику територію є потужним гравцем на овочевому ринку. Не маючи конкурентної переваги у виробництві перед найбільшими європейськими гравцями – Нідерландами та Іспанією, країна, за допомогою аукціонів успішно захищає себе. Щотижня бельгійці опускають ціни до рівня Іспанії, або Нідерландів, що дає змогу конкурувати з найбільшими гравцями, а не викидати продукцію на смітник.
Серед інших напрямків підтримки експерт виділив часткове відшкодування вартості будівництва та/або придбання обладнання для кооперативних пакувальних центрів свіжої овочевої і баштанної продукції (у межах 25%), а також часткове відшкодування вартості будівництва нових тепличних комплексів (у межах 25%).
«Для розвитку овочевої галузі в Україні потрібно в селах або районах, що спеціалізуються на вирощуванні однієї, двох або трьох культур створювати інфраструктуру по доробці продукції. Перший клас готувався би на свіжий ринок, а другий клас був би сировиною для переробних підприємств. При цьому компенсацію потрібно надавати саме сільськогосподарським овочевим кооперативам, адже це буде стимулом для об’єднання виробників», – зазначає директор з розвитку УПОА Катерина Звєрєва.
«Розроблена концепція також включає такі напрямки розвитку овочівництва, як державна підтримка розвитку експорту овочевої і баштанної продукції сільськогосподарськими кооперативами (шляхом впровадження експортної субсидії, з прив’язкою до маси експортованої продукції) та державна підтримка наукових установ за напрямками: «Селекція», «Новітні методи біотехнології» та «Насінництво у первинних ланках», – додає виконавчий директор УПОА Семен Крамаренко.
Прийняття такої концепції розвитку дасть змогу забезпечити обсяги виробництва овочів на рівні 12 млн. тонн (125 відсотків до виробництва 2019 року), збільшити частку підприємств, що займаються виробництвом овочів, в тому числі сімейних фермерських господарств, сільськогосподарських кооперативів у валовому виробництві до 30 відсотків, створити відповідні спеціалізовані кластери, збільшити частку органічного овочевого ринку до 10 відсотків від загалу, створити нові робочі місця у кількості до 55 тисяч працівників, довести обсяги експорту до 300 тис. тонн, а також зменшити на 20-30 відсотків собівартість овочевої продукції та підвищити її конкурентоспроможність на світовому ринку.
Представники галузевих асоціацій, наукових установ та профільного Міністерства підтримали презентовану концепцію.
«Погоджуюсь з тим, що треба дворівневий підхід до розвитку овочівництва: спочатку потрібно створити кооперативи, а потім відповідні програми підтримки. Запропоновану концепцію беремо на внутрішнє узгодження і в рамках наступної робочої групи 15 вересня проінформуємо про те на якому етапі вона знаходиться. Думаю, що на жовтень винесемо цю концепцію на Уряд», – зазначає Заступник міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства Тарас Висоцький.
В рамках засідання також виступив голова фермерського господарства «Аделаїда» Сергій Рибалко, який презентував концепцію розвитку промислового картоплярства. Дана концепція також була підтримана всіма учасниками робочої групи.
ІЦ УАК за матеріалами УПОА
agroconf.org