За січень-червень 2020 року Україна експортувала плодово-ягідної продукції на суму $95 млн. Це на 18% менше, ніж за відповідний період минулого року, поінформував старший науковий співробітник відділу економіки аграрного виробництва та міжнародної інтеграції Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», к.е.н. Богдан Духницький.
«Як і раніше, понад 95% вартості в товарній структурі нашого експорту продукції цієї групи продовжують формувати волоські горіхи (очищені та в шкаралупі), заморожені фрукти (переважно, ягоди), а також зерняткові плоди», – зауважив експерт.
Духницький пояснює, що основною причиною зниження доходів українських експортерів фруктів стало скорочення обсягів продажу зазначених товарних позицій у порівнянні з 2019 роком.
Майже на третину зменшились поставки за кордон волоських горіхів – з 33 тис. т до 22 тис. т. Експорт яблук і груш скоротився більш ніж у 4 рази – з 42 тис. т до 10 тис. т. Водночас продажі на зовнішніх ринках заморожених плодів і ягід українського виробництва знизились на 5 % – з 18 тис. т до 17 тис. т.
Визначальними ринками збуту для українських експортерів у нинішньому році є Франція ($12 млн), Польща ($11 млн), Німеччина ($7 млн), Туреччина ($6 млн), Білорусь ($5 млн), Австрія ($5 млн). Обсяги поставок вітчизняної плодово-ягідної продукції до Італії, Нідерландів, Чехії та Азербайджану склав близько $4 млн до кожної з країн.
В цілому, близько 70% вартості експорту наших плодів і ягід отримано внаслідок продажів до країн Європейського Союзу.
«Обмеження, пов’язані з пандемією коронавірусу COVID-19, мали негативний вплив на український експорт плодово-ягідної продукції», – вважає Духницький.
За його словами, затримки у переміщенні продукції на території Євросоюзу внаслідок запровадження додаткових перевірок, зниження фактично здійснюваних цільових рейсів всіма видами транспорту, суттєве зростання вартості морських перевезень стали критичними для товарів з невеликим терміном зберігання, до яких належать плоди і ягоди.
Були порушені звичні режими функціонування напрацьованих логістичних систем. Тому наші підприємці вимушено приймали рішення щодо скорочення запланованих експортних поставок або їх відміну, в першу чергу на ринки країн Азії, зазначив науковець.
«На друге півріччя 2020 року зберігається невизначеність, оскільки не виключене повторне запровадження карантинних обмежень в осінні місяці, а конкретний потенціал експорту Україною яблук, волоських горіхів та ягід стане зрозумілим наприкінці літа», – спрогнозував Богдан Духницький.
ІЦ УАК за матеріалами АгроЮг
agroconf.org