Аграрний тиждень. Україна
» » У І півріччі 2020 року спостерігається зниження експорту вітчизняної продукції садівництва
» » У І півріччі 2020 року спостерігається зниження експорту вітчизняної продукції садівництва

    У І півріччі 2020 року спостерігається зниження експорту вітчизняної продукції садівництва


    У І півріччі 2020 року спостерігається зниження експорту вітчизняної продукції садівництва

    За січень-червень 2020 року Україна експортувала плодово-ягідної продукції на суму $95 млн. Це на 18% менше, ніж за відповідний період минулого року, поінформував старший науковий співробітник відділу економіки аграрного виробництва та міжнародної інтеграції Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», к.е.н. Богдан Духницький.

    «Як і раніше, понад 95% вартості в товарній структурі нашого експорту продукції цієї групи продовжують формувати волоські горіхи (очищені та в шкаралупі), заморожені фрукти (переважно, ягоди), а також зерняткові плоди», – зауважив експерт.

    Духницький пояснює, що основною причиною зниження доходів українських експортерів фруктів стало скорочення обсягів продажу зазначених товарних позицій у порівнянні з 2019 роком.

    Майже на третину зменшились поставки за кордон волоських горіхів – з 33 тис. т до 22 тис. т. Експорт яблук і груш скоротився більш ніж у 4 рази – з 42 тис. т до 10 тис. т. Водночас продажі на зовнішніх ринках заморожених плодів і ягід українського виробництва знизились на 5 % – з 18 тис. т до 17 тис. т.

    Визначальними ринками збуту для українських експортерів у нинішньому році є Франція ($12 млн), Польща ($11 млн), Німеччина ($7 млн), Туреччина ($6 млн), Білорусь ($5 млн), Австрія ($5 млн). Обсяги поставок вітчизняної плодово-ягідної продукції до Італії, Нідерландів, Чехії та Азербайджану склав близько $4 млн до кожної з країн.

    В цілому, близько 70% вартості експорту наших плодів і ягід отримано внаслідок продажів до країн Європейського Союзу.

    «Обмеження, пов’язані з пандемією коронавірусу COVID-19, мали негативний вплив на український експорт плодово-ягідної продукції», – вважає Духницький.

    За його словами, затримки у переміщенні продукції на території Євросоюзу внаслідок запровадження додаткових перевірок, зниження фактично здійснюваних цільових рейсів всіма видами транспорту, суттєве зростання вартості морських перевезень стали критичними для товарів з невеликим терміном зберігання, до яких належать плоди і ягоди.

    Були порушені звичні режими функціонування напрацьованих логістичних систем. Тому наші підприємці вимушено приймали рішення щодо скорочення запланованих експортних поставок або їх відміну, в першу чергу на ринки країн Азії, зазначив науковець.

    «На друге півріччя 2020 року зберігається невизначеність, оскільки не виключене повторне запровадження карантинних обмежень в осінні місяці, а конкретний потенціал експорту Україною яблук, волоських горіхів та ягід стане зрозумілим наприкінці літа», – спрогнозував Богдан Духницький.

    ІЦ УАК за матеріалами АгроЮг

    agroconf.org





    Схожі новини
  • Україна експортувала вдвічі менше олійних культур ніж в минулому році
  • У січні-вересні 2019 р. Україна збільшила експорт плодів та ягід на 10%
  • Україна збільшила експорт плодово-ягідної продукції на 16%
  • Збільшився експорт яєць, яблук, груш, ріпакової олії та вин
  • Індія - основний покупець української олії

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.

У І півріччі 2020 року спостерігається зниження експорту вітчизняної продукції садівництва


У І півріччі 2020 року спостерігається зниження експорту вітчизняної продукції садівництва

За січень-червень 2020 року Україна експортувала плодово-ягідної продукції на суму $95 млн. Це на 18% менше, ніж за відповідний період минулого року, поінформував старший науковий співробітник відділу економіки аграрного виробництва та міжнародної інтеграції Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», к.е.н. Богдан Духницький.

«Як і раніше, понад 95% вартості в товарній структурі нашого експорту продукції цієї групи продовжують формувати волоські горіхи (очищені та в шкаралупі), заморожені фрукти (переважно, ягоди), а також зерняткові плоди», – зауважив експерт.

Духницький пояснює, що основною причиною зниження доходів українських експортерів фруктів стало скорочення обсягів продажу зазначених товарних позицій у порівнянні з 2019 роком.

Майже на третину зменшились поставки за кордон волоських горіхів – з 33 тис. т до 22 тис. т. Експорт яблук і груш скоротився більш ніж у 4 рази – з 42 тис. т до 10 тис. т. Водночас продажі на зовнішніх ринках заморожених плодів і ягід українського виробництва знизились на 5 % – з 18 тис. т до 17 тис. т.

Визначальними ринками збуту для українських експортерів у нинішньому році є Франція ($12 млн), Польща ($11 млн), Німеччина ($7 млн), Туреччина ($6 млн), Білорусь ($5 млн), Австрія ($5 млн). Обсяги поставок вітчизняної плодово-ягідної продукції до Італії, Нідерландів, Чехії та Азербайджану склав близько $4 млн до кожної з країн.

В цілому, близько 70% вартості експорту наших плодів і ягід отримано внаслідок продажів до країн Європейського Союзу.

«Обмеження, пов’язані з пандемією коронавірусу COVID-19, мали негативний вплив на український експорт плодово-ягідної продукції», – вважає Духницький.

За його словами, затримки у переміщенні продукції на території Євросоюзу внаслідок запровадження додаткових перевірок, зниження фактично здійснюваних цільових рейсів всіма видами транспорту, суттєве зростання вартості морських перевезень стали критичними для товарів з невеликим терміном зберігання, до яких належать плоди і ягоди.

Були порушені звичні режими функціонування напрацьованих логістичних систем. Тому наші підприємці вимушено приймали рішення щодо скорочення запланованих експортних поставок або їх відміну, в першу чергу на ринки країн Азії, зазначив науковець.

«На друге півріччя 2020 року зберігається невизначеність, оскільки не виключене повторне запровадження карантинних обмежень в осінні місяці, а конкретний потенціал експорту Україною яблук, волоських горіхів та ягід стане зрозумілим наприкінці літа», – спрогнозував Богдан Духницький.

ІЦ УАК за матеріалами АгроЮг

agroconf.org





Схожі новини
  • Україна експортувала вдвічі менше олійних культур ніж в минулому році
  • У січні-вересні 2019 р. Україна збільшила експорт плодів та ягід на 10%
  • Україна збільшила експорт плодово-ягідної продукції на 16%
  • Збільшився експорт яєць, яблук, груш, ріпакової олії та вин
  • Індія - основний покупець української олії

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.