Аграрний тиждень. Україна
» » Національна екологічна рада занепокоєна можливим знищенням Державної екологічної інспекції
» » Національна екологічна рада занепокоєна можливим знищенням Державної екологічної інспекції

    Національна екологічна рада занепокоєна можливим знищенням Державної екологічної інспекції


    Національна екологічна рада занепокоєна можливим знищенням Державної екологічної інспекції

    На своєму засіданні Кабінет Міністрів України серед інших питань розглядав можливість перенесення Центрального офісу Державної екологічної інспекції України з столиці до Кривого Рогу. Національна екологічна рада України звернулася з листами до уряду і Офісу Президента, попереджаючи, що дане рішення може призвести до знищення державного органу відповідального за нашу екологічну безпеку.

    Вітчизняна екоінспекція багатостраждальна … В останні роки в країні не надто турбувалися про захист навколишнього середовища, що і призвело до невтішних результатів. Протягом більше трьох років була заборона на перевірки з боку екологічної інспекції. Бізнес це сприйняв як вседозволеність і пустився у всі тяжкі. Зливали в водойми хімічні коктейлі, які привели до масової загибелі водних живих ресурсів. В результаті в 2019 році загинули всі або майже всі водні живі ресурси в 2140 водоймах. Збиток, нанесений рибному господарству і природі колосальний!

    Річки несуть свої отруєнні води в море. Це призвело, що Чорне і Азовське потрапили в список найбрудніших морів світу. Чорне море в цьому списку знаходиться на другій сходинці, а Азовське замикає п’ятірку.

    В той же час в країні почався сміттєвий колапс. За даними Держслужби статистики, в 2019 році країна накопичила понад 466 млн. тонн відходів. Розрахунки показують, що за рік додалося по 8,5 т відходів на кожного жителя України. А всього, за статистикою, на всіх сміттєвих полігонах і відвалах України міститься 12,8 млрд. тонн відходів. Якщо перерахувати в кубометри, вийде гора діаметром близько 20 км в основі та у висоту 10 км — це вище Евересту!

    Сьогодні в країні 6 тисяч законних звалищ, а несанкціонованих 35 тисяч. Вони займають площу в 14 тисяч квадратних кілометри, що більше території Закарпатської області.

    — Ні для кого не є секретом що екологічна обстановка в країні плачевна. І тому сьогодні від дій уряду залежить, в якому світі ми з вами будемо жити. Коли економічна і екологічна криза стукає до нас у двері, а на порозі стоїть смертельно небезпечна хвороба, необхідно сконцентрувати зусилля всіх державних органів на протидію цим викликам. А не займатися експериментами з переводу Держекоінспекції зі столиці, відриваючи її від життєво необхідної комунікації з центральними органами влади — кажуть фахівці Національної екологічної ради України.

    І чому для Держекоінспекції вибрали саме Кривий Ріг? Адже не тільки там сконцентровані підприємства. Взагалі гірничо-металургійний комплекс України налічує близько 800 підприємств і організацій, включаючи 19 великих металургійних комбінатів і заводів, 12 трубних заводів, понад 20 метизних підприємств, і понад 100 підприємств по переробці металобрухту, локалізованих в чотирьох господарських кластерах — Донецька, Дніпропетровська, Запорізька і Луганська області. Тобто забруднювачів вистачає. Невже центральний офіс Держекоінспекції буде переїжджати щороку в нове місто. Чому така вибірковість? І що це вирішить?

    Якщо у чиновників є час на експерименти, то у нас з вами його критично мало. Глобальний Альянс з питань здоров’я та забруднення (GAHP) поставив Україну на четверту позицію серед європейських країн за кількістю смертей, обумовлених забрудненням навколишнього середовища. У нас в країні щорічно помирає понад 60 тисяч осіб через незадовільний екологічний стан.

    Всесвітня організація охорони здоров’я стверджує, що кількість хворих на онкологію при збереженні нинішніх тенденцій, збільшиться на 60% в найближчі два десятиліття.

    Основною причиною є: загазоване повітря і забруднення водойм.

    У 2019 року в вітчизняні водойми з яких ми беремо питну воду було скинуто понад 2 млрд. куб метрів стоків. З яких 1/3 неочищені або недостатньо очищені.

    Яка вода, таке і здоров’я нації. Медики стверджують, що 37% всіх онкологічних захворювань через вживання неякісної питної води.

    В Україні 63 тисячі річок, 400 тисяч ставків, 1 100 водосховищ. У нас в країні 1 млн. 300 тисяч гектарів прісної води … І в той же час ми значимося як маловодна країна. Тому що наші водні джерела забруднені настільки, що не можемо брати з них питну воду.

    Останні дослідження, проведені на замовлення Світового банку, поставили нас на 125 місце з 180 країн за кількістю питної води на душу населення. Україна стоїть між Чадом і Суданом, африканськими країнами. А якщо брати посушливу херсонську область, то там справи набагато гірші.

    Така ж ситуація і з повітрям … Інтернет-сервіси показують над Україною його критичне забруднення. За даними спостережень Центральної геофізичної обсерваторії імені Бориса Срезневського рейтинг найбрудніших міст за показником якості повітря виглядає так: Маріуполь, Дніпро, Одеса, Кам’янське, Київ, Кривий Ріг, Луцьк, Миколаїв, Слов’янськ, Краматорськ, Рубіжне, Запоріжжя, Лисичанськ, Херсон, Кременчук через підвищений вміст формальдегіду, фенолу, фтористого водню, аміаку, діоксиду азоту, оксиду вуглецю.

    Ці забруднювачі роблять наше повітря отруйним смогом. Вони викликають запальні процеси, формування тромбів, запалення стінок судин. МОЗ каже, що в 2019 році 78% передчасних смертей від інфаркту та інсульту спровоковані забрудненням повітря.

    Але це не означає, що боротьбу за чисте повітря потрібно починати локально тільки в окремо взятому регіоні. А що робити з рештою? Для протидії з забруднювачами потрібна комплексна державна програма, і в першу чергу політична воля вирішувати дану проблему.

    Нещодавно ми з вами пережили експеримент по об’єднанню Міненерго і Міністерства охорони навколишнього середовища. Головний забруднювач — енергетики почали самі для себе прописувати екологічні вимоги, і самі ж їх контролювати. Під напором громадськості цю помилку виправили і роз’єднали міністерства. Але при цьому, скільки було витрачено бюджетних коштів, а найголовніше, фактично на рік паралізували роботу Міністерства охорони навколишнього середовища, яке до сих пір не може повноцінно приступити до виконання своїх обов’язків. Те ж саме чекає і рішення про переведення Держекоінспекції зі столиці до Кривого Рогу. Крім негативу в роботі і даремно витрачених коштів воно нічого не принесе.

    Ще про одне лихо світового масштабу необхідно сказати — глобальне потепління. У регіоні, до якого належить Україна, кліматологи зафіксували один з найвищих темпів зростання температури в світі за останні тридцять років. Середня за рік температура росла в 3,5 рази швидше, ніж в середньому по планеті. Це призвело до того, що за останні 10 років кліматичний пояс у нас в країні змістився на 150 кілометрів. Помірний став посушливим, а південні регіони змістилися в пояс опустелювання. Як наслідок, підвищення температури призвело до катастрофічно малої кількості вологи, що випадає за рік для нормальної наповнюваності водойм. Особливо це відчувають на собі малі водотоки. В Україні за останнє двадцятиріччя зникло більше 10 тисяч малих річок. А це життєві вени країни.

    Здоров’я нації безпосередньо залежить від якості питної води, і атмосфери. Статистика наводить тривожні цифри, за 2019 рік в Україні населення зменшилося на 250,8 тис. осіб … однією з основних причин наука називає незадовільну екологічну обстановку.

    — Вихід є. Просто потрібно перестати говорити красиві фрази, а заxxxxвши рукава приступити до роботи з оздоровлення своєї країни. У непростій ситуації, що склалася в країні Міністерство захисту довкілля має бути номер один, і економіка повинна погоджувати всі свої кроки з ним. Ніякі економічні блага не зможуть замінити нам тінь лісів, кришталево чисту воду і свіже повітря. Адже бутерброд, навіть з ікрою не піде в рот, якщо той буде закритий протигазом — кажуть в Національної екологічної раді України — Кожен день ми вдихаємо «брудне» повітря, п’ємо неякісну воду. У нас немає часу чекати поки чиновники грають в «переїзди екоінспекції». Ми хочемо ростити своїх дітей в безпечному навколишньому середовищі, яке гарантовано нам вищим нормативним правовим актом Конституцією України. А для цього необхідно не перешкоджати, а для ефективної реалізації завдань збереження навколишнього середовища, забезпечення громадянам екологічної безпеки та впровадження європейських стандартів якості життя, навпаки посилити роботу Державної екологічної інспекції.

    Якщо некомпетентність чиновників у господарських областях забирає у країни час. То непродумані екологічні рішення забирають наші життя!

    Пресслужба Національної екологічної ради України

    ІЦ УАК за матеріалами АгроЮг

    agroconf.org





    Схожі новини
  • Що вбиває наші річки
  • Державну екологічну інспекцію України ліквідують
  • 2014 рік збережена та посилена екологічної складової
  • У Запорізькій області продовжують вивозити непридатні хімічні засоби захисту рослин
  • На Львівщині у водоймах масово гине риба

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.

Національна екологічна рада занепокоєна можливим знищенням Державної екологічної інспекції


Національна екологічна рада занепокоєна можливим знищенням Державної екологічної інспекції

На своєму засіданні Кабінет Міністрів України серед інших питань розглядав можливість перенесення Центрального офісу Державної екологічної інспекції України з столиці до Кривого Рогу. Національна екологічна рада України звернулася з листами до уряду і Офісу Президента, попереджаючи, що дане рішення може призвести до знищення державного органу відповідального за нашу екологічну безпеку.

Вітчизняна екоінспекція багатостраждальна … В останні роки в країні не надто турбувалися про захист навколишнього середовища, що і призвело до невтішних результатів. Протягом більше трьох років була заборона на перевірки з боку екологічної інспекції. Бізнес це сприйняв як вседозволеність і пустився у всі тяжкі. Зливали в водойми хімічні коктейлі, які привели до масової загибелі водних живих ресурсів. В результаті в 2019 році загинули всі або майже всі водні живі ресурси в 2140 водоймах. Збиток, нанесений рибному господарству і природі колосальний!

Річки несуть свої отруєнні води в море. Це призвело, що Чорне і Азовське потрапили в список найбрудніших морів світу. Чорне море в цьому списку знаходиться на другій сходинці, а Азовське замикає п’ятірку.

В той же час в країні почався сміттєвий колапс. За даними Держслужби статистики, в 2019 році країна накопичила понад 466 млн. тонн відходів. Розрахунки показують, що за рік додалося по 8,5 т відходів на кожного жителя України. А всього, за статистикою, на всіх сміттєвих полігонах і відвалах України міститься 12,8 млрд. тонн відходів. Якщо перерахувати в кубометри, вийде гора діаметром близько 20 км в основі та у висоту 10 км — це вище Евересту!

Сьогодні в країні 6 тисяч законних звалищ, а несанкціонованих 35 тисяч. Вони займають площу в 14 тисяч квадратних кілометри, що більше території Закарпатської області.

— Ні для кого не є секретом що екологічна обстановка в країні плачевна. І тому сьогодні від дій уряду залежить, в якому світі ми з вами будемо жити. Коли економічна і екологічна криза стукає до нас у двері, а на порозі стоїть смертельно небезпечна хвороба, необхідно сконцентрувати зусилля всіх державних органів на протидію цим викликам. А не займатися експериментами з переводу Держекоінспекції зі столиці, відриваючи її від життєво необхідної комунікації з центральними органами влади — кажуть фахівці Національної екологічної ради України.

І чому для Держекоінспекції вибрали саме Кривий Ріг? Адже не тільки там сконцентровані підприємства. Взагалі гірничо-металургійний комплекс України налічує близько 800 підприємств і організацій, включаючи 19 великих металургійних комбінатів і заводів, 12 трубних заводів, понад 20 метизних підприємств, і понад 100 підприємств по переробці металобрухту, локалізованих в чотирьох господарських кластерах — Донецька, Дніпропетровська, Запорізька і Луганська області. Тобто забруднювачів вистачає. Невже центральний офіс Держекоінспекції буде переїжджати щороку в нове місто. Чому така вибірковість? І що це вирішить?

Якщо у чиновників є час на експерименти, то у нас з вами його критично мало. Глобальний Альянс з питань здоров’я та забруднення (GAHP) поставив Україну на четверту позицію серед європейських країн за кількістю смертей, обумовлених забрудненням навколишнього середовища. У нас в країні щорічно помирає понад 60 тисяч осіб через незадовільний екологічний стан.

Всесвітня організація охорони здоров’я стверджує, що кількість хворих на онкологію при збереженні нинішніх тенденцій, збільшиться на 60% в найближчі два десятиліття.

Основною причиною є: загазоване повітря і забруднення водойм.

У 2019 року в вітчизняні водойми з яких ми беремо питну воду було скинуто понад 2 млрд. куб метрів стоків. З яких 1/3 неочищені або недостатньо очищені.

Яка вода, таке і здоров’я нації. Медики стверджують, що 37% всіх онкологічних захворювань через вживання неякісної питної води.

В Україні 63 тисячі річок, 400 тисяч ставків, 1 100 водосховищ. У нас в країні 1 млн. 300 тисяч гектарів прісної води … І в той же час ми значимося як маловодна країна. Тому що наші водні джерела забруднені настільки, що не можемо брати з них питну воду.

Останні дослідження, проведені на замовлення Світового банку, поставили нас на 125 місце з 180 країн за кількістю питної води на душу населення. Україна стоїть між Чадом і Суданом, африканськими країнами. А якщо брати посушливу херсонську область, то там справи набагато гірші.

Така ж ситуація і з повітрям … Інтернет-сервіси показують над Україною його критичне забруднення. За даними спостережень Центральної геофізичної обсерваторії імені Бориса Срезневського рейтинг найбрудніших міст за показником якості повітря виглядає так: Маріуполь, Дніпро, Одеса, Кам’янське, Київ, Кривий Ріг, Луцьк, Миколаїв, Слов’янськ, Краматорськ, Рубіжне, Запоріжжя, Лисичанськ, Херсон, Кременчук через підвищений вміст формальдегіду, фенолу, фтористого водню, аміаку, діоксиду азоту, оксиду вуглецю.

Ці забруднювачі роблять наше повітря отруйним смогом. Вони викликають запальні процеси, формування тромбів, запалення стінок судин. МОЗ каже, що в 2019 році 78% передчасних смертей від інфаркту та інсульту спровоковані забрудненням повітря.

Але це не означає, що боротьбу за чисте повітря потрібно починати локально тільки в окремо взятому регіоні. А що робити з рештою? Для протидії з забруднювачами потрібна комплексна державна програма, і в першу чергу політична воля вирішувати дану проблему.

Нещодавно ми з вами пережили експеримент по об’єднанню Міненерго і Міністерства охорони навколишнього середовища. Головний забруднювач — енергетики почали самі для себе прописувати екологічні вимоги, і самі ж їх контролювати. Під напором громадськості цю помилку виправили і роз’єднали міністерства. Але при цьому, скільки було витрачено бюджетних коштів, а найголовніше, фактично на рік паралізували роботу Міністерства охорони навколишнього середовища, яке до сих пір не може повноцінно приступити до виконання своїх обов’язків. Те ж саме чекає і рішення про переведення Держекоінспекції зі столиці до Кривого Рогу. Крім негативу в роботі і даремно витрачених коштів воно нічого не принесе.

Ще про одне лихо світового масштабу необхідно сказати — глобальне потепління. У регіоні, до якого належить Україна, кліматологи зафіксували один з найвищих темпів зростання температури в світі за останні тридцять років. Середня за рік температура росла в 3,5 рази швидше, ніж в середньому по планеті. Це призвело до того, що за останні 10 років кліматичний пояс у нас в країні змістився на 150 кілометрів. Помірний став посушливим, а південні регіони змістилися в пояс опустелювання. Як наслідок, підвищення температури призвело до катастрофічно малої кількості вологи, що випадає за рік для нормальної наповнюваності водойм. Особливо це відчувають на собі малі водотоки. В Україні за останнє двадцятиріччя зникло більше 10 тисяч малих річок. А це життєві вени країни.

Здоров’я нації безпосередньо залежить від якості питної води, і атмосфери. Статистика наводить тривожні цифри, за 2019 рік в Україні населення зменшилося на 250,8 тис. осіб … однією з основних причин наука називає незадовільну екологічну обстановку.

— Вихід є. Просто потрібно перестати говорити красиві фрази, а заxxxxвши рукава приступити до роботи з оздоровлення своєї країни. У непростій ситуації, що склалася в країні Міністерство захисту довкілля має бути номер один, і економіка повинна погоджувати всі свої кроки з ним. Ніякі економічні блага не зможуть замінити нам тінь лісів, кришталево чисту воду і свіже повітря. Адже бутерброд, навіть з ікрою не піде в рот, якщо той буде закритий протигазом — кажуть в Національної екологічної раді України — Кожен день ми вдихаємо «брудне» повітря, п’ємо неякісну воду. У нас немає часу чекати поки чиновники грають в «переїзди екоінспекції». Ми хочемо ростити своїх дітей в безпечному навколишньому середовищі, яке гарантовано нам вищим нормативним правовим актом Конституцією України. А для цього необхідно не перешкоджати, а для ефективної реалізації завдань збереження навколишнього середовища, забезпечення громадянам екологічної безпеки та впровадження європейських стандартів якості життя, навпаки посилити роботу Державної екологічної інспекції.

Якщо некомпетентність чиновників у господарських областях забирає у країни час. То непродумані екологічні рішення забирають наші життя!

Пресслужба Національної екологічної ради України

ІЦ УАК за матеріалами АгроЮг

agroconf.org





Схожі новини
  • Що вбиває наші річки
  • Державну екологічну інспекцію України ліквідують
  • 2014 рік збережена та посилена екологічної складової
  • У Запорізькій області продовжують вивозити непридатні хімічні засоби захисту рослин
  • На Львівщині у водоймах масово гине риба

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.