Аграрний тиждень. Україна
» » МІКРОБНІЙ ПРЕПАРАТ ДІАЗОБАКТЕРИН ДЛЯ ПІДВИЩЕННЯ УРОЖАЮ І ПОЛІПШЕННЯ ЯКОСТІ ЗЕРНА ОЗИМОГО ЖИТА
» » МІКРОБНІЙ ПРЕПАРАТ ДІАЗОБАКТЕРИН ДЛЯ ПІДВИЩЕННЯ УРОЖАЮ І ПОЛІПШЕННЯ ЯКОСТІ ЗЕРНА ОЗИМОГО ЖИТА

    МІКРОБНІЙ ПРЕПАРАТ ДІАЗОБАКТЕРИН ДЛЯ ПІДВИЩЕННЯ УРОЖАЮ І ПОЛІПШЕННЯ ЯКОСТІ ЗЕРНА ОЗИМОГО ЖИТА



    Озиме жито – цінна продовольча культура, увага до якої за останній час ослабла. Невибагливе до умов вирощування озиме жито може культивуватися в монокультурі протягом багатьох років без внесення азотних добрив. Пояснити це можна здатністю цієї культури формувати і підтримувати активне функціонування асоціативної системи з ризосферними бактеріями-азотфіксаторами.Серед азотфіксаторів, які заселяють кореневу зону сільськогосподарських культур одними з найбільш активних є бактерії роду Azospirillum. В Інституті сільськогосподарської мікробіології на основі азотфіксувальних бактерій роду азоспірилум створено мікробний препарат діазобактерин. Азоспірили, що складають основу діазобактерину, виділені з природного біоценозу, вони безпечні для людей і тварин, не забруднюють навколишнє середовище.
    Результати багаторічних польових і виробничих дослідів, проведених в Чернігівській і Житомирській областях, показали високу ефективність діазобактерину як засобу поліпшення азотного живлення озимого жита та підвищення урожайності культури. При його застосуванні врожайність озимого жита підвищувалась в середньому на 2,3-7,1ц/га (10,0-25,0%).
    Про поліпшення азотного живлення рослин за рахунок атмосферного азоту свідчать дані, що були одержані нами при вивченні активності процесу азотфіксації в кореневій зоні озимого жита протягом 10 років. Аналіз отриманих даних показав, що при інокуляції насіння озимого жита діазобактерином різко підвищується активність фіксації атмосферного азоту в кореневій зоні культури. Так, у фазу цвітіння (фаза найвищої активності біосинтетичних процесів у рослині) активність фіксації атмосферного азоту під впливом діазобактерину збільшилась в 1,5-5 разів в залежності від року досліджень у порівнянні з варіантом без інокуляції. В цілому за вегетаційний період активність процесу азотфіксації у варіантах із діазобактерином зростала в 2,5-6,8 разів.
    Збільшення вмісту білкового і небілкового азоту в зерні озимого жита під впливом діазобактерину можна пояснити тим, що поряд з азотфіксувальною функцією, азоспірили є також продуцентами біологічно активних сполук, під впливом яких посилюється ріст коренів, збільшується їх біомаса, а зрештою і поглинальна здатність.

    Рис. 1. Вплив діазобактерину на вміст незамінних амінокислот в зерні озимого жита сорту Верхнячське 32 по фону P90K90

    Рис. 2. Збереження рослин озимого жита сорту Верхнячське 32 від сходів до збирання

    Одним з важливих показників якості зерна поряд з вмістом білка є його амінокислотний склад. Сумарна кількість амінокислот у варіантах із застосуванням діазобактерину зросла у порівнянні з контрольним варіантом на 18-40% в залежності від застосування добрив та року досліджень. Слід відмітити також істотне збільшення вмісту незамінних амінокислот - ізолейцину, лейцину, лізину, валіну, фенілаланіну, треоніну (рис.1).
    Існують дані щодо здатності азотфіксувальних бактерій, зокрема азоспірил, поряд з покращенням росту і розвитку рослин також підвищувати їхню стійкість до дії патогенних організмів. В наших дослідженнях показано, що застосування діазобактерину сприяє схоронності посівів озимого жита від сходів до збирання (рис.2). Так, в кінці вегетації, на ділянках з інокуляцією діазобактерином рослин озимого жита збереглося, в середньому, на 8,6% більше, ніж в контрольному варіанті.
    Таким чином, застосування діазобактерину дозволяє суттєво посилити активність процесу фіксації молекулярного азоту в кореневій зоні рослин озимого жита, підвищити рівень загального і біологічного азоту, вміст незамінних амінокислот в зерні цієї культури, зберегти рослини від сходів до збирання і,зрештою, підвищити урожайність культури.

    О.В. Надкернична, доктор біологічних наук, професор
    Інститут сільськогосподарської мікробіології та 
    агропромислового виробництва НААН

    вул. Шевченка, 97, м.Чернігів, 14035
    т./ф.: (04622)3-20-75, (096)303-80-63,
    (096)538-25-75, (099)223-92-95
    ins.ekonomika2017@gmail.com
    www.ismav.com.ua





    Схожі новини
  • Допоможемо рослинам засвоїти азот
  • В умовах поточного року
  • Для підвищення урожаю і поліпшення якості зерна гречки
  • Мікробний препарат Діазофіт у технології вирощування зернових культур
  • Резерви підвищення продуктивності озимих культур

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.

МІКРОБНІЙ ПРЕПАРАТ ДІАЗОБАКТЕРИН ДЛЯ ПІДВИЩЕННЯ УРОЖАЮ І ПОЛІПШЕННЯ ЯКОСТІ ЗЕРНА ОЗИМОГО ЖИТА



Озиме жито – цінна продовольча культура, увага до якої за останній час ослабла. Невибагливе до умов вирощування озиме жито може культивуватися в монокультурі протягом багатьох років без внесення азотних добрив. Пояснити це можна здатністю цієї культури формувати і підтримувати активне функціонування асоціативної системи з ризосферними бактеріями-азотфіксаторами.Серед азотфіксаторів, які заселяють кореневу зону сільськогосподарських культур одними з найбільш активних є бактерії роду Azospirillum. В Інституті сільськогосподарської мікробіології на основі азотфіксувальних бактерій роду азоспірилум створено мікробний препарат діазобактерин. Азоспірили, що складають основу діазобактерину, виділені з природного біоценозу, вони безпечні для людей і тварин, не забруднюють навколишнє середовище.
Результати багаторічних польових і виробничих дослідів, проведених в Чернігівській і Житомирській областях, показали високу ефективність діазобактерину як засобу поліпшення азотного живлення озимого жита та підвищення урожайності культури. При його застосуванні врожайність озимого жита підвищувалась в середньому на 2,3-7,1ц/га (10,0-25,0%).
Про поліпшення азотного живлення рослин за рахунок атмосферного азоту свідчать дані, що були одержані нами при вивченні активності процесу азотфіксації в кореневій зоні озимого жита протягом 10 років. Аналіз отриманих даних показав, що при інокуляції насіння озимого жита діазобактерином різко підвищується активність фіксації атмосферного азоту в кореневій зоні культури. Так, у фазу цвітіння (фаза найвищої активності біосинтетичних процесів у рослині) активність фіксації атмосферного азоту під впливом діазобактерину збільшилась в 1,5-5 разів в залежності від року досліджень у порівнянні з варіантом без інокуляції. В цілому за вегетаційний період активність процесу азотфіксації у варіантах із діазобактерином зростала в 2,5-6,8 разів.
Збільшення вмісту білкового і небілкового азоту в зерні озимого жита під впливом діазобактерину можна пояснити тим, що поряд з азотфіксувальною функцією, азоспірили є також продуцентами біологічно активних сполук, під впливом яких посилюється ріст коренів, збільшується їх біомаса, а зрештою і поглинальна здатність.

Рис. 1. Вплив діазобактерину на вміст незамінних амінокислот в зерні озимого жита сорту Верхнячське 32 по фону P90K90

Рис. 2. Збереження рослин озимого жита сорту Верхнячське 32 від сходів до збирання

Одним з важливих показників якості зерна поряд з вмістом білка є його амінокислотний склад. Сумарна кількість амінокислот у варіантах із застосуванням діазобактерину зросла у порівнянні з контрольним варіантом на 18-40% в залежності від застосування добрив та року досліджень. Слід відмітити також істотне збільшення вмісту незамінних амінокислот - ізолейцину, лейцину, лізину, валіну, фенілаланіну, треоніну (рис.1).
Існують дані щодо здатності азотфіксувальних бактерій, зокрема азоспірил, поряд з покращенням росту і розвитку рослин також підвищувати їхню стійкість до дії патогенних організмів. В наших дослідженнях показано, що застосування діазобактерину сприяє схоронності посівів озимого жита від сходів до збирання (рис.2). Так, в кінці вегетації, на ділянках з інокуляцією діазобактерином рослин озимого жита збереглося, в середньому, на 8,6% більше, ніж в контрольному варіанті.
Таким чином, застосування діазобактерину дозволяє суттєво посилити активність процесу фіксації молекулярного азоту в кореневій зоні рослин озимого жита, підвищити рівень загального і біологічного азоту, вміст незамінних амінокислот в зерні цієї культури, зберегти рослини від сходів до збирання і,зрештою, підвищити урожайність культури.

О.В. Надкернична, доктор біологічних наук, професор
Інститут сільськогосподарської мікробіології та 
агропромислового виробництва НААН

вул. Шевченка, 97, м.Чернігів, 14035
т./ф.: (04622)3-20-75, (096)303-80-63,
(096)538-25-75, (099)223-92-95
ins.ekonomika2017@gmail.com
www.ismav.com.ua





Схожі новини
  • Допоможемо рослинам засвоїти азот
  • В умовах поточного року
  • Для підвищення урожаю і поліпшення якості зерна гречки
  • Мікробний препарат Діазофіт у технології вирощування зернових культур
  • Резерви підвищення продуктивності озимих культур

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.