За перші 10 місяців 2020 року українські виробники експортували 2,3 тис. т свинини на 5,09 млн дол. США. Це на 27% більше, ніж протягом відповідного періоду 2019 року, повідомляють аналітики Асоціації «Свинарі України», посилаючись на дані Державної митної служби.
Експорт свинячих субпродуктів, розвивається жвавіше. Так, зовнішні поставки морожених свинячих субпродуктів (за винятком печінки, УКТ ЗЕД 0203) у 2,4 рази перевищують цьогорічний експорт свинини: за січень-жовтень експортували 5,48 тис. сукупною вартістю 3,2 млн дол. США:
«Порівняно з поставленими за кордон 3 тис. т відповідної продукції, маємо приріст об’ємів закордонних поставок на 64% в натуральному вираженні та на 57% у валютній виручці. Враховуючи те, що імпорт цієї товарної групи мало змінився порівняно з минулим роком (3,07 тис. т завезли у 2020-му проти 2,96 тис. т у січні-жовтні 2019-го), маємо істотніше перевищення зовнішніх поставок субпродуктів над обсягами завезення та позитивне зовнішньоторгове сальдо по цій товарній підпозиції — 0,4 млн дол. США.
Щоправда, якщо враховувати об’єми імпорту мороженої свинячої печінки, то Україна все ж залишається нетто-імпортером свинячих субпродуктів, хоча від’ємне зовнішнє торгове сальдо за цими позиціями за аналізований період зменшилося на 30% та склало -3,35 млн дол. США. Окрім активнішого експорту інших свинячих морожених субпродуктів, цьому сприяло скорочення об’ємів імпорту свинячої печінки: менше 8 тис. т на 3,8 млн дол. США за 10 місяців 2020 проти 9,6 тис. т на 4,56 млн дол. США,» — зазначає Олександра Бондарська, керівник аналітичного відділу Асоціації "Свинарі України" .