Україна за площею виноградників посідає 29-е місце у світі та 12-е у Європі.
Про це розповіла Ольга Ходаківська, заступник директора Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», повідомляє пресслужба ННЦ.
За її словами, Україна має значний потенціал до нарощування обсягів виноградників, а відповідно й виробництва винопродукції, яке нині становить близько 10 млн декалітрів, а у 2018 р. сягнуло 19,7 млн декалітрів.
Ольга Ходаківська привернула увагу до спадної динаміки переробки винограду на виноматеріали в Україні та зменшення рентабельності діяльності підприємств з виробництва виноградних вин.
Також фахівець зауважила, що з кожним роком зростає обсяг імпорту вин до України, тоді як їх експорт досить суттєво коливається щороку.
«Маючи 15 природно-виноградарських макрозон і 58 мікрозон, за сприятливої політики держави Україна має всі можливості бути у двадцятці світових лідерів з виробництва вина та винопродукції. А це і є один із напрямів генерування доданої вартості, нарощувати потенціал якої ми так прагнемо», — підсумувала Ольга Ходаківська.
ІЦ УАК за матеріалами Kurkul
agroconf.org