Аграрії відзначають, що врожайність овочів та фруктів на півдні України підвищилася на 15-20% через раннє дозрівання: відтепер огірки, помідори, салат і часник можна садити та збирати раніше.
Відзначається, що на Херсонщині кліматичні умови вже аналогічні субтропікам, і про це добре знають місцеві аграрії, яким довелося скоригувати перелік вирощуваної продукції на користь більш теплолюбних сільгоспкультур. Найпосушливіше за останні 150 років літо 2020 року довело доцільність адаптації на півдні України зизифуса, мигдалю, гранатів, бананів, інжиру та різноманітних цитрусових.
«Клімат в Україні змінюється ще швидше, аніж відбувається глобальне потепління у світі, — розповідає начальник відділу агрометеорології Укргідрометцентру Тетяна Адаменко. — Якщо середньосвітове підвищення температури сьогодні становить 1,1°C, то в Україні цей показник сягає майже 1,5°C, а за останнє десятиліття температура повітря у нашій країні взагалі піднялася на 2°C».
Субтропічний клімат Херсонської області дозволяє фермерам збирати по два-три врожаї таких традиційних культур як цибуля, морква, картопля, кавуни, дині та капуста, а також замислюватися над вирощуванням більш дорогої екзотики.
«На моїй присадибній ділянці ростуть навіть ананаси, — розповідає херсонець Роман Гненій. — На дачі висадив саджанці мандаринів, апельсинів та лимонів, сусіди зацікавились і просять поділитися досвідом. Урожай з одного дерева сягає 20-30 кг плодів, усі дерева добре переносять останні зими, адже температура повітря навіть уночі рідко опускається нижче -3-5°C. А ось проблема з поливом із кожним роком набирає актуальності. Вода дорожчає, та й облаштування якісного крапельного зрошення — справа клопітка й недешева».
Згідно з висновком експертів, до 2050 року в світі можуть зникнути до половини рослин, які через підвищення температури не встигають пристосуватися до нових кліматичних умов.
ІЦ УАК за матеріалми AgroPortal
agroconf.org