Протягом листопада Україна імпортувала 3,07 тис. т свіжого, охолодженого та мороженого м’яса свиней. Це на третину чи понад 1,5 тис. т менше, ніж місяцем раніше, відзначає Олександра Бондарська, керівник аналітичного відділу Асоціації «Свинарі України» з посиланням на дані митної статистики.
«Поставки свинини з країн ЄС (переважно з Данії та Польщі) в кінці осені були обмеженішими через вичерпання імпортних квот. Крім цього, на активність закупівлі імпортної сировини вплинула і цінова ситуація на внутрішньому ринку: середня ціна листопада склала 43,2 грн/кг, що більш ніж на 5% поступається його середньому рівні у жовтні. Враховуючи поточну ситуацію на внутрішньому ринку та те, що подальші поставки свинини з ЄС до кінця року обходитимуться на 10-12% дорожче через імпортне мито, у кінці 2020-го сплеску імпортної активності не очікується,» — коментує аналітик АСУ.
Зазначимо, що за січень-листопад до України надійшло 26,9 тис. т імпортного м’яса свиней.
«Хоча ці об’єми дещо вищі за торішні, частка такої м’ясної сировини від сукупної ємності ринку цьогоріч не перевищуватиме 5-6%», — додає експерт.
Джерело: Pigua.info