Сучасне свинарство важко уявити без використання антибіотиків. Водночас нині це не просто модна, але й скандальна тема. Наразі у всьому світі триває боротьба з антибіотикорезистентністю. Тож думати про скорочення застосування антибіотиків виробники мають вже зараз.
Найпоширеніша проблема – застосування антибіотиків з профілактичною метою. Аби цьому запобігти, насамперед, необхідно підтримувати гігієну виробничих приміщень, зокрема, дотримуватися протоколів миття та дезінфекції.
Ще одна помилка – неналежна дезінфекція приміщення без миття чи дезрозчином з нижчою концентрацією, недотримання принципу «порожньозайнято». Як наслідок, зростає бактеріальне навантаження.
Ще один аспект виробництва, який часто порушують, — введення в основне стадо ремонтного молодняка, що недостатньо акліматизований. У результаті погіршується імунний статус основного поголівя, що негативно позначається на поросятах. При цьому додаткового впливають стрес-фактори довкілля: погано налаштована вентиляція, годівниці тощо. Усі вони максимально «тиснуть» після відлучення. У поросят з’являються симптоми захворювань.
Наразі в Україні реалізують проєкт «Зміцнення національного потенціалу для подолання ризиків протимікробної резистентності (АМР)». Зокрема, планують провести опитування за участі більше 600 респондентів – суб’єктів господарювання різних напрямів тваринництва (свинарство, птахівництво - виробники курятини та яєць, бджільництво, скотарство) та представників присадибного сектору. Також передбачено забір 350-ти зразків харчових продуктів тваринного походження та дослідження їх на вміст залишків протимікробних препаратів.
Реалізація проєкту дозволить:
Продовольча та сільськогосподарська організація ООН (ФАО) націлена на зниження рівня бідності та голоду у світі шляхом розвитку сільського господарства, поліпшенню харчування і вирішення проблеми продовольчої безпеки (доступності продуктів харчування всім і завжди). Заснована у Квебеці 16 жовтня 1945-го. Девіз — «Допомагаємо побудувати світ без голоду».
Джерело: Pigua.info