Аграрний тиждень. Україна
» » Чи готова Україна до контролю застосування антибіотиків та боротьби із антибіотикорезистентністю?
» » Чи готова Україна до контролю застосування антибіотиків та боротьби із антибіотикорезистентністю?

    Чи готова Україна до контролю застосування антибіотиків та боротьби із антибіотикорезистентністю?


    Пандемія COVID-19 та активне застосування антибіотиків для лікування хворих «загострили» проблему резистентності до протимікробних препаратів. Як наслідок, Європейська Комісія прийняла рішення переглянути законодавство щодо контролю питань антибіотикорезистентності у зоонозних та синантропних бактерій у тваринництві.

    Проте, за словами Віталія Башинського, експерта з питань ветеринарії та безпечності харчових продуктів ФАО, Україні до усвідомлення серйозності цієї проблеми ще далеко:

    «Серйозного ставлення до проблеми антибіотикорезистентності в Україні не буде, допоки громадяни та, як наслідок владні структури не зрозуміють, що немає чим лікувати людей, допоки не буде прийнято закон «Про ветеринарну медицину та благополуччя тварин», Порядок використання протимікробних засобів у ветеринарній медицині. Ці документи всі розроблені, готові до ухвалення, потрібна політична воля, трохи часу і все. Окрім того, в Україні присутнє скептичне ставлення до цієї проблеми не тільки з боку влади, а й у самих людей. Вони не розуміють, які наслідки можуть бути від того, щоб піти у аптеку й купити антибіотики без призначення лікаря».

    Наразі, за ініціативи Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (ФАО), в Україні роблять перші кроки на шляху покращення системи контролю використання протимікробних препаратів. Так, у рамках проєкту «Зміцнення національного потенціалу для подолання ризиків антимікробної резистентності (АМР)» стартував відбір зразків харчових продуктів тваринного походження. Паралельно, розпочинається опитування щодо використання антибіотиків у тваринництві. До дослідження залучать більше 600 респондентів – представників господарств різних напрямів тваринництва (свинарство, птахівництво, бджільництво, скотарство), присадибного сектору, ветеринарної медицини та кормовиробництва з усієї України.

    Реалізація проекту дозволить:



    оцінити реальну ситуацію щодо використання антибіотиків у тваринництві;



    дослідити рівень обізнаності виробників щодо ризиків пов’язаних з антибіотирезистентністю;



    покращити нормативно-правову базу та політику щодо застосування протимікробних препаратів у тваринництві;



    покращити потенціал національних лабораторій та можливості моніторингу;



    дослідити кращі практики та схеми використання протимікробних препаратів, перспективи зменшення їх застосування у майбутньому.

    Окрім ФАО та Асоціації "Свинарі України", до реалізації Проєкту залучені представники Держпродспоживслужби, наукової спільноти, фермери, ветеринари та спеціалісти кормовиробництва.

    Джерело: Pigua.info





    Схожі новини
  • Як контролювати використання антибіотиків у господарстві?
  • ФАО допоможе оцінити обсяги використання антибіотиків у тваринництві в Україні
  • ФАО та АСУ співпрацюватимуть для покращення контролю застосування антибіотиків у тваринництві
  • Фахівці Держпродспоживслужби пройшли міжнародні навчання щодо профілактики антимікробної резистентності
  • Держпродспоживслужба розробляє внутрішній план заходів боротьби зі стійкістю до антибіотиків

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.

Чи готова Україна до контролю застосування антибіотиків та боротьби із антибіотикорезистентністю?


Пандемія COVID-19 та активне застосування антибіотиків для лікування хворих «загострили» проблему резистентності до протимікробних препаратів. Як наслідок, Європейська Комісія прийняла рішення переглянути законодавство щодо контролю питань антибіотикорезистентності у зоонозних та синантропних бактерій у тваринництві.

Проте, за словами Віталія Башинського, експерта з питань ветеринарії та безпечності харчових продуктів ФАО, Україні до усвідомлення серйозності цієї проблеми ще далеко:

«Серйозного ставлення до проблеми антибіотикорезистентності в Україні не буде, допоки громадяни та, як наслідок владні структури не зрозуміють, що немає чим лікувати людей, допоки не буде прийнято закон «Про ветеринарну медицину та благополуччя тварин», Порядок використання протимікробних засобів у ветеринарній медицині. Ці документи всі розроблені, готові до ухвалення, потрібна політична воля, трохи часу і все. Окрім того, в Україні присутнє скептичне ставлення до цієї проблеми не тільки з боку влади, а й у самих людей. Вони не розуміють, які наслідки можуть бути від того, щоб піти у аптеку й купити антибіотики без призначення лікаря».

Наразі, за ініціативи Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (ФАО), в Україні роблять перші кроки на шляху покращення системи контролю використання протимікробних препаратів. Так, у рамках проєкту «Зміцнення національного потенціалу для подолання ризиків антимікробної резистентності (АМР)» стартував відбір зразків харчових продуктів тваринного походження. Паралельно, розпочинається опитування щодо використання антибіотиків у тваринництві. До дослідження залучать більше 600 респондентів – представників господарств різних напрямів тваринництва (свинарство, птахівництво, бджільництво, скотарство), присадибного сектору, ветеринарної медицини та кормовиробництва з усієї України.

Реалізація проекту дозволить:



оцінити реальну ситуацію щодо використання антибіотиків у тваринництві;



дослідити рівень обізнаності виробників щодо ризиків пов’язаних з антибіотирезистентністю;



покращити нормативно-правову базу та політику щодо застосування протимікробних препаратів у тваринництві;



покращити потенціал національних лабораторій та можливості моніторингу;



дослідити кращі практики та схеми використання протимікробних препаратів, перспективи зменшення їх застосування у майбутньому.

Окрім ФАО та Асоціації "Свинарі України", до реалізації Проєкту залучені представники Держпродспоживслужби, наукової спільноти, фермери, ветеринари та спеціалісти кормовиробництва.

Джерело: Pigua.info





Схожі новини
  • Як контролювати використання антибіотиків у господарстві?
  • ФАО допоможе оцінити обсяги використання антибіотиків у тваринництві в Україні
  • ФАО та АСУ співпрацюватимуть для покращення контролю застосування антибіотиків у тваринництві
  • Фахівці Держпродспоживслужби пройшли міжнародні навчання щодо профілактики антимікробної резистентності
  • Держпродспоживслужба розробляє внутрішній план заходів боротьби зі стійкістю до антибіотиків

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.