В торгівлі збільшилася пропозиція імпортних томатів, й вітчизняні виробники змушені міняти асортимент та технології, щоб бути конкурентними на ринку.
Про це в коментарі розповіла керівник департаменту Аналітика гуртового ринку «Шувар» Тетяна Гетьман.
«Зимовий асортимент томатів значно розширився в останні роки. Зараз на ринку я нарахувала 5 видів тільки помідорів чері: на гілці, без гілки тощо. Круглий рік присутні в продажі жовті, рожеві, чорні плоди. З червоних помідорів постійно продаються круглі і сливка», – сказала Тетяна Гетьман.
В Україні томати взимку практично не вирощують. До квітня погоду на ринку робитиме імпортна продукція. Активно розвивається виробництво помідорів у Туреччині, Марокко, Єгипті. Імпортують продукцію також з Іспанії, Нідерландів.
Нині на ринках та в магазинах пропонують єгипетські та марокканські томати чері значно дешевші вітчизняних. Так, упаковка 250 г марокканських чері коштує 33 грн, за таку ж упаковку вітчизняних просять 75 грн. В супермаркетах 250 г єгипетських чері коштує 54.50.
«Зміни у структурі видів томатів провокує сам споживач, який готовий платити за цікаві види, смаки, форми, розміри, – вважає аналітик. – Жорстка конкуренція з імпортом добре впливає й на українського виробника: йому доводиться освоювати новації, інакше на цьому ринку не вижити. Тому українські тепличні комбінати не збільшують площі, але змінюють структуру видів продукції».
Якщо українські виробники не можуть закрити попит – його закривають імпортом.
«Протягом всього минулого року в Україні не припинявся імпорт помідорів, навіть тоді, коли збирали врожай вітчизняних. Влітку він був менший, ніж взимку, але був», – сказала Тетяна Гетьман.
На її думку, конкуренція йде на користь споживачам, які мають гарний вибір та прийнятні ціни.
ІЦ УАК за матеріалами AgroTimes
agroconf.org
Использование специальной техники для сельскохозяйственных задач позволяет повысить качество и сохранность сухих
Докладніше