В торгівлі збільшилася пропозиція імпортних томатів, й вітчизняні виробники змушені міняти асортимент та технології, щоб бути конкурентними на ринку.
Про це в коментарі розповіла керівник департаменту Аналітика гуртового ринку «Шувар» Тетяна Гетьман.
«Зимовий асортимент томатів значно розширився в останні роки. Зараз на ринку я нарахувала 5 видів тільки помідорів чері: на гілці, без гілки тощо. Круглий рік присутні в продажі жовті, рожеві, чорні плоди. З червоних помідорів постійно продаються круглі і сливка», – сказала Тетяна Гетьман.
В Україні томати взимку практично не вирощують. До квітня погоду на ринку робитиме імпортна продукція. Активно розвивається виробництво помідорів у Туреччині, Марокко, Єгипті. Імпортують продукцію також з Іспанії, Нідерландів.
Нині на ринках та в магазинах пропонують єгипетські та марокканські томати чері значно дешевші вітчизняних. Так, упаковка 250 г марокканських чері коштує 33 грн, за таку ж упаковку вітчизняних просять 75 грн. В супермаркетах 250 г єгипетських чері коштує 54.50.
«Зміни у структурі видів томатів провокує сам споживач, який готовий платити за цікаві види, смаки, форми, розміри, – вважає аналітик. – Жорстка конкуренція з імпортом добре впливає й на українського виробника: йому доводиться освоювати новації, інакше на цьому ринку не вижити. Тому українські тепличні комбінати не збільшують площі, але змінюють структуру видів продукції».
Якщо українські виробники не можуть закрити попит – його закривають імпортом.
«Протягом всього минулого року в Україні не припинявся імпорт помідорів, навіть тоді, коли збирали врожай вітчизняних. Влітку він був менший, ніж взимку, але був», – сказала Тетяна Гетьман.
На її думку, конкуренція йде на користь споживачам, які мають гарний вибір та прийнятні ціни.
ІЦ УАК за матеріалами AgroTimes
agroconf.org