Аграрний тиждень. Україна
» » Чи такий страшний імпорт, як його малюють?
» » Чи такий страшний імпорт, як його малюють?

    Чи такий страшний імпорт, як його малюють?


    Огляд ринку

    Тиждень 6, 2021



    Олександра Бондарська, керівник аналітичного відділу Асоціації «Свинарі України»


    За даними Державної Митної служби України за перший місяць 2021-го на внутрішній ринок надійшло 1,63 тис. т свіжого, охолодженого та мороженого м’яса свиней (УКТ ЗЕД 0203). Це на 64,6% більше ніж роком раніше. Новина про «наплив» імпорту досить активно поширювалася аграрними інтернет-ЗМІ та серед небайдужих до галузі свинарства. Проте чи виправданий ажіотаж, спричинений цим інфоприводом?.

    Січневі надходження імпортної свинини перевищують не тільки показник початку минулого року, а й грудневі надходження (+45,4%). З іншого боку, це вдвічі менше за середньомісячні обсяги імпорту свинини у травні-листопаді минулого року. Тоді на внутрішній ринок надходило 2,6-4,6 тис. т щомісяця чи 3,3 тис. т у середньому (рисунок 1). Більше того, показник імпорту у січні 2021-го на 33% менший, ніж у 2019-му році. А значить, цьогорічна ситуація не є екстраординарною.

    У структурі внутрішньої промислової пропозиції, зазначений обсяг імпорту не перевищить 5-6%. При цьому позитивна цінова динаміка січня свідчить, що завезені обсяги не створили тиску на внутрішній ринок.


    З іншого боку, відчутне послаблення цін на внутрішньому ринку свинини після зимових свят слугувало істотним стримуючим чинником. Різниця між вітчизняними та європейськими цінами не могла покрити витрат на імпорт охолоджених свинячих півтуш, які складають найбільшу конкуренцію українській промисловій свинині.


    Тож називати обсяги січневих поставок свинини в Україну катастрофічними приводу немає. Якщо, безперечно, зважати на ціни, а не емоції. З іншого боку, по мірі наближення внутрішніх цін на свинину до так званої «бар’єрної позначки» ― ціни, за якої завезення охолоджених свинячих півтуш з ЄС стає економічно обґрунтованим, лояльність до вітчизняного виробника може відійти на другий план. Так, вже за першу декаду лютого до України надійшло 622 т з країн ЄС, що наближається до середніх темпів імпорту в лютому 2019-го.

    Джерело: Pigua.info





    Схожі новини
  • ​У травні об’єми імпорту свинини зросли втричі
  • За три квартали 2019 р. Україна зменшила імпорт свинини на 7%
  • За 3 квартали Україна завезла менше свинини, ніж торік
  • У серпні 2019-го Україна імпортувала на 25% менше свинини ніж рік тому
  • Імпорт свинини перевищив експорт в 3 рази

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.

Чи такий страшний імпорт, як його малюють?


Огляд ринку

Тиждень 6, 2021



Олександра Бондарська, керівник аналітичного відділу Асоціації «Свинарі України»


За даними Державної Митної служби України за перший місяць 2021-го на внутрішній ринок надійшло 1,63 тис. т свіжого, охолодженого та мороженого м’яса свиней (УКТ ЗЕД 0203). Це на 64,6% більше ніж роком раніше. Новина про «наплив» імпорту досить активно поширювалася аграрними інтернет-ЗМІ та серед небайдужих до галузі свинарства. Проте чи виправданий ажіотаж, спричинений цим інфоприводом?.

Січневі надходження імпортної свинини перевищують не тільки показник початку минулого року, а й грудневі надходження (+45,4%). З іншого боку, це вдвічі менше за середньомісячні обсяги імпорту свинини у травні-листопаді минулого року. Тоді на внутрішній ринок надходило 2,6-4,6 тис. т щомісяця чи 3,3 тис. т у середньому (рисунок 1). Більше того, показник імпорту у січні 2021-го на 33% менший, ніж у 2019-му році. А значить, цьогорічна ситуація не є екстраординарною.

У структурі внутрішньої промислової пропозиції, зазначений обсяг імпорту не перевищить 5-6%. При цьому позитивна цінова динаміка січня свідчить, що завезені обсяги не створили тиску на внутрішній ринок.


З іншого боку, відчутне послаблення цін на внутрішньому ринку свинини після зимових свят слугувало істотним стримуючим чинником. Різниця між вітчизняними та європейськими цінами не могла покрити витрат на імпорт охолоджених свинячих півтуш, які складають найбільшу конкуренцію українській промисловій свинині.


Тож називати обсяги січневих поставок свинини в Україну катастрофічними приводу немає. Якщо, безперечно, зважати на ціни, а не емоції. З іншого боку, по мірі наближення внутрішніх цін на свинину до так званої «бар’єрної позначки» ― ціни, за якої завезення охолоджених свинячих півтуш з ЄС стає економічно обґрунтованим, лояльність до вітчизняного виробника може відійти на другий план. Так, вже за першу декаду лютого до України надійшло 622 т з країн ЄС, що наближається до середніх темпів імпорту в лютому 2019-го.

Джерело: Pigua.info





Схожі новини
  • ​У травні об’єми імпорту свинини зросли втричі
  • За три квартали 2019 р. Україна зменшила імпорт свинини на 7%
  • За 3 квартали Україна завезла менше свинини, ніж торік
  • У серпні 2019-го Україна імпортувала на 25% менше свинини ніж рік тому
  • Імпорт свинини перевищив експорт в 3 рази

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.