Аграрний тиждень. Україна
» » Антиоксидантна бомба
» » Антиоксидантна бомба

    Антиоксидантна бомба


    Антиоксидантна бомба

    Обов’язковою передумовою ефективного ведення птахівництва за використання інтенсивних технологійє забезпечення поголів’я не лише органічними й міне-ральними речовинами, але й вітамінами, які мають над-звичайно важливе значення при забезпеченні обмінуречовин. Вітаміни входять до складу ферментів або беруть участь у ферментних системах, які каталізують травлення білків, жирів, вуглеводів і солей, що надходять із кормами. Нестача в раціоні окремих вітамінів знижує активність відповідних ферментів, як наслідок, у птиці порушується обмін речовин, що виявляється втратою апетиту, слабкіс- тю, затримкою росту, виснаженням і появою гіповітаміно- зів. Гіповітаміноз у птиці і тварин проявляється, головнимчином, у сповільненні росту, порушенні відтворювальної




    функції, зниженні продуктивності і якості основних про- дуктів тваринництва (молоко, м’ясо, яйця). Основними джерелами вітамінів для продуктивної птиці є висо- коякісні корми. Однак в ряді випадків вони не можуть повністю задовольнити потребу у вітамінах.
     
    ЗБАГАЧЕННЯ РАЦІОНІВ
    Рекомендовано додатково збагачувати кормові раціоничи повнораціонні комбікорми вітамінними препаратами.Фахівці нідерландської фірми Chemicals BV розробилилінійку функціональних продуктів, застосування яких під час годівлі продуктивних тварин і птиці забезпечить отримання органічної продукції. Одним із таких засобів є НатураІКС — високоефективний натуральний вітамін Ез підвищеним рівнем поліфенолів, що містить у своє-му складі кілька різних типів природних антиоксидантів і натуральних фітопрепаратів, які додатково поліпшують якісні характеристики корму, збільшуючи його спо- живання птицею і, як наслідок, підвищують прирости. НатураІКС є стабільним при експандуванні, екструдуванні та гранулюванні корму. Основними компонентами пре- парату є екстракт чорної смородини, винограду, каштана і цитрусових, для яких вираженими є антиоксидантнівластивості. Поліфенольні та ароматичні речовини цих екстрактів позитивно впливають також і на термін збе- рігання продуктів, завдяки їхній антимікробній дії. Так, за дослідженнями вчених, фенольні речовини здатніпригнічувати ріст і розмноження мікроорганізмів Bacilussubtilus, Staphylococcus aureus, Е. coli. Тому, НатураІКС засто-совують як натуральний замінник вітаміну Е та засібдля підвищення продуктивності.
     
    БІОЛОГІЧНА ДІЯ ВІТАМІНУ Е В ОРГАНІЗМІ ПТИЦІ
    Нині вітчизняні та закордонні науковці висуваютьдекілька теорій щодо біологічної дії вітаміну Е в організміпродуктивної птиці. Заслуговує на увагу антиоксидантна теорія Теппеля. Згідно з нею, дефіцит вітаміну Е викликає розпад ненасичених жирних кислот, що входять до скла- ду мембран клітин та субклітинних органел з утворенням перекисів та вільних радикалів. У свою чергу, останні атакують тонкі клітинні структури, особливо мітохондріїта лізосоми, сірковмісні ферменти, спричиняючи різніметаболічні порушення. Відповідно до антиоксидант-ної гіпотези, токоферол виконує в тканинах роль біо-логічного антиоксиданту, що інактивує вільні радикали і тим самим перешкоджає розвитку вільнорадикальних процесів перекисного окислення ліпідів молекулярним киснем. Вважається, що токоферол в організмі може функ-ціонувати як молекулярний засіб стабілізації біомембран, для екстреного вилучення токсичних речовин, утворення тимчасового резерву у вигляді димерів та інертних сполук;сигнальний засіб, що запускає механізм синтезу специ- фічних антиокисних ферментів на рівні геному клітини; антимутаген та антиканцероген; необхідний для синтезу ДНК та пов’язаний з метаболізмом ферментів і гормонів; відіграє роль регулятора енергетичного метаболізму; впливає на стан імунної системи (біосинтез простагланди- нів, хелперна активність Т-лімфоцитів тощо). Відсутність або нестача в раціонах вітаміну Е призводить до відхи- лень у хімічному складі, фізико-хімічних властивостях, структурі та функціональній активності органів і систем організму, спричиняє порушення всіх видів обміну речо- вин. За нестачі токоферолу передусім спостерігаються порушення функції відтворення. Встановлено, що нестача вітаміну Е впливає на морфологічний та функціональ- ний стан ендокринної системи, зокрема гіпофізу, над-нирників та щитоподібної залози. За таких умов спостері- гається зниження гормональної активності надниркових та статевих залоз. За тривалої нестачі вітаміну Е у птиці з’являються дегенеративні зміни в поперечносмугастих м’язах і тканинах печінки внаслідок порушення ліпідно- го обміну. В курчат та каченят на вітамін Е-дефіцитних раціонах розвивається енцефаломаляція. Найбільш поши- реним симптомом Е- гіповітамінозу є посилення гемолізу еритроцитів та ексудативний діатез внаслідок порушен- ня стабільності мембран.


     
    ФІЗІОЛОГІЧНА РОЛЬ

    ОСНОВНИХКОМПОНЕНТІВПРЕПАРАТУ

    Поліфеноли та ароматичні сполуки цитрусових мають виражені антиоксидантні властивості, антибактеріальну та противірусну дії. Можна застосовувати зазначені сполуки як пребіотики. Поліфеноли та ароматичні сполукивинограду мають виражену імуностимулючу та про- тизапальну дію та покращують засвоєння вітаміну Е.Поліфеноли та ароматичні сполуки каштану позитивно впливають на регуляцію захисних функцій шлунково- кишкового тракту при інтоксикації. Для поліфенолів і ароматичних сполук чорної смородини вираженими є потужні антиоксидантні властивості та протизапальнадія.
    Механізм дії антиоксидантів полягає у нейтралізації ними вільних радикалів, утворенні комплексів окисник
    + антиоксидант, сприянні регенерації інших сполук, які мають антиоксидантні властивості.

     
    Основними симптомами кормових стресів, зокрема пов’язаних із так званим «окисленням» організму, є: втрата апетиту, порушення відтворної здатності, що спри- чиняє появу супутніх патологічних процесів, м’язовадегенерація і, як наслідок, погіршення якості м’яса. Опи- саний фізіологічний стан організму птиці унеможливлює отримання якісної та безпечної продукції.
     

    Нині розрізняють декілька груп антиоксидантів, про- те заслуговують на увагу антиоксиданти природного походження, до яких належать вітамін С, Е, поліфеноли овочів, фруктів та рослин. Саме два останні компоненти і входять до складу НатураІКС (табл. 1).



     


    Таблиця 1. Рекомендовані дозування препарату згідно з настановою виробника






    Вид птиці






    Дозування НатураІКС








    Кури-несучки






    50–100 гр/1000 кг корму








    Бройлери, індики






    100–200 гр/1000 кг корму





     



    Таблиця2.ДозуваннязгідноздозоювітамінуЕ






    Вітамін Е, кг






    НатураІКС, кг








    1 кг вітаміну Е — 100% олії






    2,0








    1 кг вітаміну Е — на 50% олії






    1,0








    1 кг нативного α-токоферолу






    2,5





     


     





    Схожі новини
  • Цьогоріч поголів’я птиці зросте на 7%
  • Чи вигідно тримати кіз?
  • У 2012 році реалізація худоби та птиці у живій вазі зросла на 2,2%
  • Мінеральне живлення овець
  • Держава розвинутого птахівництва

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.

Антиоксидантна бомба


Антиоксидантна бомба

Обов’язковою передумовою ефективного ведення птахівництва за використання інтенсивних технологійє забезпечення поголів’я не лише органічними й міне-ральними речовинами, але й вітамінами, які мають над-звичайно важливе значення при забезпеченні обмінуречовин. Вітаміни входять до складу ферментів або беруть участь у ферментних системах, які каталізують травлення білків, жирів, вуглеводів і солей, що надходять із кормами. Нестача в раціоні окремих вітамінів знижує активність відповідних ферментів, як наслідок, у птиці порушується обмін речовин, що виявляється втратою апетиту, слабкіс- тю, затримкою росту, виснаженням і появою гіповітаміно- зів. Гіповітаміноз у птиці і тварин проявляється, головнимчином, у сповільненні росту, порушенні відтворювальної




функції, зниженні продуктивності і якості основних про- дуктів тваринництва (молоко, м’ясо, яйця). Основними джерелами вітамінів для продуктивної птиці є висо- коякісні корми. Однак в ряді випадків вони не можуть повністю задовольнити потребу у вітамінах.
 
ЗБАГАЧЕННЯ РАЦІОНІВ
Рекомендовано додатково збагачувати кормові раціоничи повнораціонні комбікорми вітамінними препаратами.Фахівці нідерландської фірми Chemicals BV розробилилінійку функціональних продуктів, застосування яких під час годівлі продуктивних тварин і птиці забезпечить отримання органічної продукції. Одним із таких засобів є НатураІКС — високоефективний натуральний вітамін Ез підвищеним рівнем поліфенолів, що містить у своє-му складі кілька різних типів природних антиоксидантів і натуральних фітопрепаратів, які додатково поліпшують якісні характеристики корму, збільшуючи його спо- живання птицею і, як наслідок, підвищують прирости. НатураІКС є стабільним при експандуванні, екструдуванні та гранулюванні корму. Основними компонентами пре- парату є екстракт чорної смородини, винограду, каштана і цитрусових, для яких вираженими є антиоксидантнівластивості. Поліфенольні та ароматичні речовини цих екстрактів позитивно впливають також і на термін збе- рігання продуктів, завдяки їхній антимікробній дії. Так, за дослідженнями вчених, фенольні речовини здатніпригнічувати ріст і розмноження мікроорганізмів Bacilussubtilus, Staphylococcus aureus, Е. coli. Тому, НатураІКС засто-совують як натуральний замінник вітаміну Е та засібдля підвищення продуктивності.
 
БІОЛОГІЧНА ДІЯ ВІТАМІНУ Е В ОРГАНІЗМІ ПТИЦІ
Нині вітчизняні та закордонні науковці висуваютьдекілька теорій щодо біологічної дії вітаміну Е в організміпродуктивної птиці. Заслуговує на увагу антиоксидантна теорія Теппеля. Згідно з нею, дефіцит вітаміну Е викликає розпад ненасичених жирних кислот, що входять до скла- ду мембран клітин та субклітинних органел з утворенням перекисів та вільних радикалів. У свою чергу, останні атакують тонкі клітинні структури, особливо мітохондріїта лізосоми, сірковмісні ферменти, спричиняючи різніметаболічні порушення. Відповідно до антиоксидант-ної гіпотези, токоферол виконує в тканинах роль біо-логічного антиоксиданту, що інактивує вільні радикали і тим самим перешкоджає розвитку вільнорадикальних процесів перекисного окислення ліпідів молекулярним киснем. Вважається, що токоферол в організмі може функ-ціонувати як молекулярний засіб стабілізації біомембран, для екстреного вилучення токсичних речовин, утворення тимчасового резерву у вигляді димерів та інертних сполук;сигнальний засіб, що запускає механізм синтезу специ- фічних антиокисних ферментів на рівні геному клітини; антимутаген та антиканцероген; необхідний для синтезу ДНК та пов’язаний з метаболізмом ферментів і гормонів; відіграє роль регулятора енергетичного метаболізму; впливає на стан імунної системи (біосинтез простагланди- нів, хелперна активність Т-лімфоцитів тощо). Відсутність або нестача в раціонах вітаміну Е призводить до відхи- лень у хімічному складі, фізико-хімічних властивостях, структурі та функціональній активності органів і систем організму, спричиняє порушення всіх видів обміну речо- вин. За нестачі токоферолу передусім спостерігаються порушення функції відтворення. Встановлено, що нестача вітаміну Е впливає на морфологічний та функціональ- ний стан ендокринної системи, зокрема гіпофізу, над-нирників та щитоподібної залози. За таких умов спостері- гається зниження гормональної активності надниркових та статевих залоз. За тривалої нестачі вітаміну Е у птиці з’являються дегенеративні зміни в поперечносмугастих м’язах і тканинах печінки внаслідок порушення ліпідно- го обміну. В курчат та каченят на вітамін Е-дефіцитних раціонах розвивається енцефаломаляція. Найбільш поши- реним симптомом Е- гіповітамінозу є посилення гемолізу еритроцитів та ексудативний діатез внаслідок порушен- ня стабільності мембран.


 
ФІЗІОЛОГІЧНА РОЛЬ

ОСНОВНИХКОМПОНЕНТІВПРЕПАРАТУ

Поліфеноли та ароматичні сполуки цитрусових мають виражені антиоксидантні властивості, антибактеріальну та противірусну дії. Можна застосовувати зазначені сполуки як пребіотики. Поліфеноли та ароматичні сполукивинограду мають виражену імуностимулючу та про- тизапальну дію та покращують засвоєння вітаміну Е.Поліфеноли та ароматичні сполуки каштану позитивно впливають на регуляцію захисних функцій шлунково- кишкового тракту при інтоксикації. Для поліфенолів і ароматичних сполук чорної смородини вираженими є потужні антиоксидантні властивості та протизапальнадія.
Механізм дії антиоксидантів полягає у нейтралізації ними вільних радикалів, утворенні комплексів окисник
+ антиоксидант, сприянні регенерації інших сполук, які мають антиоксидантні властивості.

 
Основними симптомами кормових стресів, зокрема пов’язаних із так званим «окисленням» організму, є: втрата апетиту, порушення відтворної здатності, що спри- чиняє появу супутніх патологічних процесів, м’язовадегенерація і, як наслідок, погіршення якості м’яса. Опи- саний фізіологічний стан організму птиці унеможливлює отримання якісної та безпечної продукції.
 

Нині розрізняють декілька груп антиоксидантів, про- те заслуговують на увагу антиоксиданти природного походження, до яких належать вітамін С, Е, поліфеноли овочів, фруктів та рослин. Саме два останні компоненти і входять до складу НатураІКС (табл. 1).



 


Таблиця 1. Рекомендовані дозування препарату згідно з настановою виробника






Вид птиці






Дозування НатураІКС








Кури-несучки






50–100 гр/1000 кг корму








Бройлери, індики






100–200 гр/1000 кг корму





 



Таблиця2.ДозуваннязгідноздозоювітамінуЕ






Вітамін Е, кг






НатураІКС, кг








1 кг вітаміну Е — 100% олії






2,0








1 кг вітаміну Е — на 50% олії






1,0








1 кг нативного α-токоферолу






2,5





 


 





Схожі новини
  • Цьогоріч поголів’я птиці зросте на 7%
  • Чи вигідно тримати кіз?
  • У 2012 році реалізація худоби та птиці у живій вазі зросла на 2,2%
  • Мінеральне живлення овець
  • Держава розвинутого птахівництва

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.